Κανάλια: Ναι στην κυβερνητική πρόταση για τις μετρήσεις

Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών εμφανίστηκαν χωρίς στρατηγική, παρά μόνο με γενικές θέσεις εθνικής εμβέλειας. Κοινή θέση, ότι κανείς δεν επιθυμεί τη διακοπή λειτουργίας της AGB, διότι «η αγορά θα μείνει χωρίς νόμισμα και οι διαφημιστικές εταιρείες θα κάνουν ό,τι θέλουν». Πλην όμως κανείς δεν βγαίνει να υποστηρίξει ανοιχτά την εταιρεία, το αντίθετο μάλιστα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια απρόσμενη συμμαχία μεταξύ του Alpha, που θεωρεί άλλωστε ότι αδικείται, και του ΑΝΤ1, ο οποίος, όπως ειπώθηκε και στο παρελθόν διά του Μίνωα Κυριακού, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Υπήρξαν όμως και διακριτικές επικρίσεις εναντίον του Alpha για το πώς βγάζει το θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και είναι ενδεικτική η αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου σε κεντρικό δελτίο που είπε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο «πολλοί φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν μετρήσεις και τι θα γίνει τότε…».

Όλοι είναι πλέον περισσότερο επιφυλακτικοί και είναι ενδεικτικό πως προτάθηκε η ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης, γεγονός που σημαίνει, κατʼ΄ εκτίμησιν της στήλης, πως ούτε οι ίδιοι εμπιστεύονται απόλυτα τα αποτελέσματα της μοναδικής επιτροπής που ελέγχει την AGB. Θυμίζουμε πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα επί χρόνια της AGB είναι η ύπαρξη της ΕΕΕΤ. Ακόμη περισσότερο, προτάθηκε να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονες του εξωτερικού η κρίση της έρευνας, ώστε να υπάρξει καλύτερη διασφάλιση του αποτελέσματος.

Στα μέτωπα που έχουν διαμορφωθεί: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα καταλήξουν σε κοινή θέση (και με τη συμμετοχή του Alpha, όπως λένε οι πληροφορίες) ότι δεν δέχονται τον κρατικό έλεγχο, αλλά συμφωνούν στην εταιρεία ελέγχου των μετρήσεων με συμμετοχή όλων των φορέων. Διαμηνύουν στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα (και με άκομψους τρόπους) ότι μετρήσεις τηλεθέασης θα υπάρχουν και θέλουν μόνο μία εταιρεία και όχι άλλη.

Στην ίδια γραμμή κινούνται οι διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση. Οι διαφημιζόμενοι από την πλευρά τους επισήμως δεν έχουν εκφράσει θέση, αλλά οι υποστηρικτές της AGB είναι αρκετοί. Ενδεικτική είναι η διαρροή για μεγάλο διαφημιζόμενο που φέρεται να δήλωσε πως δεν τον νοιάζει τι λέει ο Εισαγγελέας, δικά του είναι τα λεφτά. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που ανησυχούν, γιατί περιμένουν και τη θέση των πολυεθνικών που έχουν πίσω τους.

Το ΕΣΡ, με μια δήλωση ότι δεν έχει ευθύνη και δικαιοδοσία για την AGB, έριξε το μπαλάκι στο κράτος και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ότι απηύθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν θα πρέπει να διαγραφεί η AGB από τα μητρώα των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα, πρώτον, να κατευθυνθεί η δημοσιότητα στα διαφημιστικά προγράμματα του Δημοσίου και, δεύτερον, να θεωρηθεί ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί ως πίεση στην AGB, αλλά και τα κανάλια να δεχθούν τον κρατικό έλεγχο.

Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που οδηγούν στο να κλείσει η υπόθεση σιωπηρά και μεταξύ αυτών που έτσι κι αλλιώς χειρίζονται και διαχειρίζονται τα κονδύλια των εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγάλο όμως ζήτημα της μετατροπής των μετρήσεων της AGB στο μοναδικό κριτήριο για το τι θα βγει στην τηλεόραση και ποιος θα πάρει εκπομπή και πολλά λεφτά, τεχνηέντως γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί. Φαίνεται πως δεν συμφέρει κανέναν η αποκάλυψη του κυκλώματος τηλεόραση-διαφήμιση-στελέχη.

Η εταιρεία έκανε αντεπίθεση δημοσίων σχέσεων με συνεντεύξεις του Γ. Αναστασάκου σε «Βήμα» και Alpha, ενώ απάντηση στα 17 σημεία του εισαγγελικού πορίσματος επιχείρησε να δώσει η AGB με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της στον Τύπο. Είχε όμως φροντίσει την προηγούμενη μέρα να δώσει τις 17 απαντήσεις στην εφημερίδα «Τα Νέα», σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ, που τοποθετούνταν σαφώς υπέρ της εταιρείας.

Μία μέρα μετά ελάχιστες εφημερίδες έδωσαν σημασία στην ανακοίνωση της AGB, αφού την είχαν διαβάσει προηγουμένως στα «Νέα». Πολλά θα κριθούν από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η επίμαχη λέξη εκεί είναι η «αυτοτέλεια» του νόμου 2328/95, η οποία στην υπόθεση του «βασικού μετόχου» άνοιξε διάπλατα όλα τα παράθυρα. Άρα η AGB ίσως να έχει προβάδισμα…


Σχολιάστε εδώ