Η «γαλάζια» κουλτούρα και ο υπουργός Πολιτισμού

Τα υβριστικά συνθήματα κατά του Παπανδρέου από τους ΔΑΠίτες και η χαρά του Βουλγαράκη, που τα άκουγε με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης, ξάφνιασαν τους παριστάμενους δημοσιογράφους (ξάφνιασαν και τον παριστάμενο πρύτανη που αποχώρησε επιδεικτικά).

Οι περισσότεροι συνάδελφοι απλώς τα κατέγραψαν και ετοιμάστηκαν να τα διαβιβάσουν στους διευθυντές τους για αξιολόγηση και αξιοποίηση (ο Χατζηνικολάου ορθώς τα έκανε πρώτο θέμα, ενώ ο Κοντογουλίδης στην ΕΤ3 τα εξαφάνισε). Ωστόσο, ένας συνάδελφος (ο Τελίδης του «Έθνους») επέλεξε να… κάνει δημοσιογραφία. Πίεσε λοιπόν τον Βουλγαράκη, καθώς αυτός εξερχόταν του αμφιθεάτρου, να μιλήσει ευθέως:

– «Πώς σχολιάζετε τα υβριστικά συνθήματα κατά του Γιώργου Παπανδρέου;», τον ρώτησε.
– «Δεν άκουσα κανένα υβριστικό σύνθημα», ήταν η πρώτη απάντηση.
– «Πώς δεν το ακούσατε, σειόταν το αμφιθέατρο και εσείς το χειροκροτούσατε».
– «Δεν άκουσα κανένα υβριστικό σύνθημα».
– «Επειδή ντρέπομαι ακόμη και να το επαναλάβω, να σας το βάλω στο μαγνητόφωνο να το ακούσετε;».
– «Γεια σας».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι δημοσιογράφοι απευθύνθηκαν στον Αθανασάκη και τον Ρουσόπουλο, ζητώντας τα σχόλιά τους. Ο Αθανασάκης ήταν «κόλαφος» για τον υπουργό… Πολιτισμού. Ο Ρουσόπουλος επισήμως σιώπησε, αλλά ζήτησε από τον κουμπάρο του (Βουλγαράκη) να επανορθώσει.

Ο κουμπάρος τα αποκήρυξε, υποστηρίζοντας πως αυτά ξεστομίστηκαν από «μια μικρή μειοψηφία».

Τα κανάλια έδειξαν ξανά τα πλάνα με τους ΔΑΠίτες εν χορώ να υβρίζουν και τον ίδιο να χαίρεται και να χειροκροτεί στον ρυθμό των ύβρεων.

Τα τοπικά στελέχη που ξέρουν καλά τον Καραμανλή υποστηρίζουν πως «αν η εξουσία δεν τον άλλαξε και αν με τον Βουλγαράκη δεν τους ενώνουν κάποια κοινά μυστικά (υποκλοπές), ο υπουργός Πολιτισμού ξεγράφτηκε από τα κιτάπια του».

Άλλοι, πάλι, σχολίαζαν σκωπτικά πως κάτι παθαίνει στη Θεσσαλονίκη και χάνει το μέτρο ο Βουλγαράκης, θυμίζοντας την παλιότερη ιστορία του με τις… φράουλες στο ξενυχτάδικο.

Όπως και να ‘ναι, πάω στοίχημα ότι θα κάνουμε μήνες να τον ξαναδούμε στην πόλη. Θα μας λείψει…

Η άλλη όψη

Θαρρείς και γνώριζε τι γινόταν την ίδια ώρα στο αμφιθέατρο της εκδήλωσης της ΔΑΠ, ο Παπανδρέου, μιλώντας διακόσια μέτρα μακριά, επέδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Παρότρυνε τους ΠΑΣΠίτες να μην αποδοκιμάζουν με επιφωνήματα τους φοιτητές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ έξω από το αμφιθέατρο επισκέφθηκε τους χώρους των άλλων παρατάξεων και είχε χειραψία με τους ΔΑΠίτες.

Χαρακτηριστικές εικόνες που καταδεικνύουν τη μεγάλη διαφορά πολιτικού ήθους και πολιτικού πολιτισμού των δύο ανδρών.


Σχολιάστε εδώ