Επιχείρηση… αντιστροφής κλίματος

Η προεκλογική δημοτική περίοδος κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για να επιχειρήσει μέσα από ορισμένες διαδικασίες η κυβέρνηση την αντιστροφή του κλίματος, που είναι σίγουρο ότι έχει δημιουργήσει «πολιτικά αναχώματα» σε σχέση με τις εκλογές του Οκτωβρίου. Εμφανίζεται δηλαδή το φαινόμενο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μετρήσεις της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, να υπάρχει αποδοχή πλειοψηφική ή και ανοχή ακόμη για τους τοπικούς άρχοντες που εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά μεγάλη αντίδραση, ιδίως για τα όσα συμβαίνουν στους χαμηλόμισθους, για την οικονομία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το ικανοποιητικό κλίμα για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, με απλά λόγια, έρχεται να το θέσει στο περιθώριο η μεγάλη αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών, ακόμη και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, για τα οικονομικά τεκταινόμενα…

Το γεγονός αυτό θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί με έναν αριθμό «διπλών» επαφών με την περιφέρεια, στην οποία θα δοθεί και ιδιαίτερη σημασία:

– Ο πρώτος γύρος θα είναι οι κομματικές επαφές του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη (κάθε Σαββατοκύριακο, σε δυο τρεις περιφερειακούς δήμους), με τις οποίες θα επιδιωχθεί να εξομαλυνθούν οι κομματικές διαφορές και εντάσεις.

– Ο δεύτερος γύρος θα είναι οι επαφές που θα έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι θα επιδιωχθεί να βρεθούν κοντά σε «δύσκολες» περιοχές, σε μια προσπάθεια, εκτόνωσης της κατάστασης, μέσω διαλόγου. Σκεπτικισμό έχουν προκαλέσει διάφορες προτάσεις για παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, με επισκέψεις στην περιφέρεια.

Οι οποίες μάλλον δεν θα έχουν την έκταση που θα επιθυμούσαν οι προτείνοντες, αφού μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούσε την εντύπωση της κατά μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης, μιας αντιπαράθεσης που με βάση τις «επιδόσεις» όλων των κυβερνήσεων στις δημοτικές εκλογές δεν θα αποδεικνυόταν και τόσο επιτυχής ως πολιτική επιλογή… Πάντως δεν φαίνεται στην κυβέρνηση να ανησυχούν και ιδιαίτερα για το θέμα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί μεν να υπάρχουν πολλά δισεπίλυτα προβλήματα, ωστόσο φαίνεται να πιστεύουν (και όχι να παριστάνουν ότι το πιστεύουν) πως οι εντυπώσεις θα είναι μισές μισές, αφού οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κερδηθούν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται και βάσει των μηνυμάτων που λαμβάνονται, ιδίως από τη Θεσσαλονίκη, όπου η δύναμη του ΛΑΟΣ τείνει να εξανεμισθεί μέσα σε δύο μήνες από την «εκδήλωση» ενδιαφέροντος του κ. Γ. Καρατζαφέρη, παρά τη… στήριξη που του παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία και τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ήθελαν να βλέπουν «αυτόν τον ακροδεξιό εχθρό της δημοκρατίας» ούτε ζωγραφιστό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις φαίνεται πως έχει περάσει τελικά στην κοινή γνώμη της συμπρωτεύουσας η αντιπροπαγάνδα των παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, ότι «πρόκειται για μια υποψηφιότητα της… Αθήνας, ξένη με τη Θεσσαλονίκη»…

Αντιθέτως, πρόβλημα υπάρχει με την υποψηφιότητα του κ. Αγραπίδη, καθώς πολλοί παράγοντες, ακόμη και στον Πειραιά, θεωρούν ότι είναι χαμένη η δημαρχία πριν καν διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας.

Στο πεδίο των νομαρχιών η Νέα Δημοκρατία αισιοδοξεί… διαθέτοντας τοπικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι οι περισσότεροι νομάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της έχουν αποδώσει έργο και στην επανεκλογή τους θα ισχύσουν και τοπικά κριτήρια και η άσκηση «προσωπικής πολιτικής και προσωπικών επιλογών»…

Στην Υπερνομαρχία της Αθήνας, όπου παίζεται πάντα κι ένα παιχνίδι εντυπώσεων παρ΄ ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Αττική δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, τα… μηνύματα είναι αντιστρόφως ανάλογα: πρώτη φορά παρουσιάζεται σε τέτοιο βαθμό διχασμένο το ΠΑΣΟΚ, τόσο σε επίπεδο μεσαίων στελεχών όσο και σε επίπεδο νομαρχιακό και τοπικό. Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία, έχει διχάσει σε τέτοιο βαθμό με… τις ακραίες αντιλήψεις και απαιτήσεις της το ΠΑΣΟΚ, ώστε δεν διαθέτει καμία πλέον δυναμική, ενώ δεν κατορθώνει ούτε καν τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενώσει.

Υπό την έννοια αυτή, ένα «τρίο» ικανών στελεχών, που θα είναι κοντά στην κοινωνία, θα έχουν προσφέρει και θα γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα και σύγχρονο μάνατζμεντ, πιθανότατα να δημιουργούσε την έκπληξη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε επίπεδο μεγάλων νομών και δήμων η Νέα Δημοκρατία προβάλλει και το στοιχείο της γνώσης των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και της ικανότητας των στελεχών της να επιλύουν τοπικά προβλήματα.

Το γενικότερο πολιτικό κλίμα πάντως εκτιμούν οι επί των οικονομικών θεμάτων αρμόδιοι της κυβέρνησης ότι θα αλλάξει, καθώς έχει δρομολογηθεί μια σειρά «οικονομικών παρεμβάσεων» μέγιστης σημασίας, ανάλογων με την αγορά από την Εθνική Τράπεζας της τουρκικής τράπεζας, οι οποίες θα δημιουργήσουν τα απαραίτητα εκείνα πολιτικά αντισώματα για την αλλαγή των συσχετισμών, τουλάχιστον στην περιφέρεια, στην οποία δίδεται μεγάλη σημασία…


Σχολιάστε εδώ