Επιταχύνει το ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων…

Η εξέλιξη τους διέψευσε για μία ακόμα φορά, αποδεικνύοντας πως η σχέση τους με την πραγματικότητα είναι μηδαμινή και ότι με την ατολμία και την αναποφασιστικότητά τους μετέτρεψαν τη Νομαρχιακή και την Περιφερειακή Επιτροπή στους τελευταίους τροχούς της αμάξης.

Οι συνεδριάσεις της Νομαρχιακής ορίζονταν και αναβάλλονταν διαρκώς -κατόπιν πρωτοβουλίας του συντονιστή Δημήτρη Τσαβδαρίδη- προκαλώντας νευρική κρίση στα άλλα τοπικά στελέχη και κυρίως στους ενδιαφερόμενους για το χρίσμα του υποψηφίου.

Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για τη διενέργεια προκριματικών εσωκομματικών εκλογών σε 24 δήμους και η συμπερίληψη σε αυτούς του δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (χωρίς να προηγηθούν αποφάσεις της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής) έφεραν πανικό στις εν υπνώσει ευρισκόμενες τοπικές ηγεσίες.

Την επόμενη μέρα ο Τσαβδαρίδης συγκάλεσε επιτέλους τη Νομαρχιακή, που αποφάσισε να προτείνει τη διενέργεια προκριματικών σε άλλους έξι δήμους, ενώ μία μέρα μετά (Πέμπτη) συγκλήθηκε και η Περιφερειακή για να επικυρώσει.

…«αδειάζοντας» τα τοπικά όργανα

Σε… Βιετνάμ κινδύνεψε να μετατραπεί την περασμένη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, έπειτα από την αιφνίδια ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών για τη διενέργεια προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου μόνο στον δήμο Αμπελοκήπων.

Η ένταση προκλήθηκε αφενός εξαιτίας της αυθαίρετης έως ατεκμηρίωτης κατά πολλούς επιλογής του συγκεκριμένου δήμου (που πιθανόν να ήταν και ο δήμος που χρειαζόταν λιγότερο απ’ όλους τις προκριματικές) και αφετέρου από το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν στηρίχθηκε σε εισήγηση της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής Επιτροπής που, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είχαν τη σχετική αρμοδιότητα.

Υπό το κλίμα λοιπόν έντονων διαμαρτυριών και απειλών από υποψηφίους πολλών δήμων και με την ένταση να φτάνει σε οριακά σημεία, ενημερώθηκε η Αθήνα και τελικά τη λύση την έδωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, επιλέγοντας να γίνουν προκριματικές εκλογές σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή του προέδρου για άλλους αποτέλεσε «ταφόπλακα» των μέχρι σήμερα διαδικασιών και για άλλους μονόδρομο απεγκλωβισμού από την κρίση στην οποία έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση, οι ευθύνες όμως για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη και ανάγκασε την Αθήνα στη λήψη των δύο αντιφατικών αυτών αποφάσεων ανήκουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα:

• Στα μέλη των κλιμακίων και στους τοπικούς κομματικούς παράγοντες που σε αρκετές περιπτώσεις υποβίβασαν τη διαδικασία της πολιτικής διαβούλευσης σε μια ευτελή, γραφειοκρατική και εσωστρεφή διαδικασία, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και ξεκαθαρίσματα προσωπικών λογαριασμών, με συνέπεια με το πέρασμα του χρόνου οι υποψήφιοι να αυξάνονται αντί να μειώνονται και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να παραιτούνται καταγγέλλοντας.

• Στον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που παρέμεινε απρόβλεπτος, δείχνοντας απόλυτη αδυναμία να συντονίσει τις διαδικασίες και καταφεύγοντας σε αναβολές επί αναβολών και τελικά στην επιλογή του να απουσιάζει από τις ουσιαστικές συζητήσεις.

• Στον γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής που επέλεξε τη λογική της αποστασιοποίησης και της δήθεν «παρακολούθησης εκ του μακρόθεν» μιας διαδικασίας που κινδύνεψε να φέρει σε πλήρη διάλυση τον κομματικό μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη. Ο Κριθαρίδης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι η καθυστέρηση θα οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και σε μια τέτοια περίπτωση θα κληθεί να δώσει αυτός τη λύση ως ανώτερο καθοδηγητικό όργανο, επέλεξε να παρακολουθεί και να επαναλαμβάνει διαρκώς το λεκτικό μοτίβο ότι η Περιφερειακή Επιτροπή αναμένει τις σχετικές αποφάσεις της Νομαρχιακής -τις οποίες ο ίδιος κατά βάση υπονόμευε- προκειμένου να λάβει τελικές θέσεις. Ο κόσμος δηλαδή καιγόταν και αυτός χαμογελούσε.

Ενδιαφέρον παρασκήνιο

Και για να σταθώ και λίγο στο παρασκήνιο της όλης ιστορίας, να σας αναφέρω τα εξής:

Το πρωί της Τετάρτης κυκλοφορούν οι εφημερίδες (οι δημοσιογράφοι το γνώριζαν εδώ και μέρες, οι τοπικοί παράγοντες ισχυρίζονται το αντίθετο) με την είδηση ότι μόνο στον δήμο Αμπελοκήπων θα διενεργηθούν προκριματικές εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου. Μετά από αυτή την είδηση, που πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, η προγραμματισμένη για το ίδιο βράδυ συνέλευση της Νομαρχιακής για την επικύρωση της απόφασης της Γραμματείας της να διενεργηθούν εκλογές σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος μοιάζει με φαρσοκωμωδία. Σε αυτό το κλίμα και υπό το βάρος «εμφυλίου» -τα τηλέφωνα της Νομαρχιακής έχουν… σπάσει από υποψηφίους δημάρχους και τοπικούς παράγοντες που καταγγέλλουν το ΠΑΣΟΚ για αναξιοπιστία και ανικανότητα- στελέχη της Νομαρχιακής αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τους τοπικούς βουλευτές και την Αθήνα. Τα τηλέφωνα ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα «παίρνουν φωτιά» και τη λύση τελικά δίνει η γραμματέας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μετά από επαφή της με τον πρόεδρο μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη την απόφασή του για εσωκομματικές παντού.

Έτσι η συνεδρίαση της Νομαρχιακής, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί αρχικά με απειλητικές διαθέσεις πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι που δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν για την αλλαγή της διαδικασίας, εξελίσσεται σε… πανηγυρική διαδικασία επικύρωσης της απόφασης του προέδρου.

Κατά τον ίδιο τρόπο εξελίχθηκε και η διαδικασία την επόμενη μέρα της Περιφερειακής Επιτροπής που έπρεπε να βάλει και τυπικά τη δική της σφραγίδα. Κανείς δεν αντιδρά και όλοι, όπως πληροφορούμαι, δέχονται με σκυμμένα τα κεφάλια και πανηγυρικούς την άνωθεν λύση. Μες στην επανάσταση είναι το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης!

Μπλέξαν οι φράξιες…

Το παρασκήνιο όμως έχει και συνέχεια. Ο γραμματέας της Περιφερειακής, Νίκος Κριθαρίδης, μπορεί να επέλεξε να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής την Τετάρτη (δεν άντεχε άλλον «αυτοεξευτελισμό», όπως εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του), παρακολούθησε όμως εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία μέσω κινητών τηλεφώνων και περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις σε παραδιπλανό μπαρ. Μάλιστα, κάποια στιγμή, και προς ενίσχυση του ευρισκόμενου σε τραγικό αδιέξοδο «ομόδοξού» του Δημήτρη Τσαβδαρίδη, έστειλε προς το τέλος της συνεδρίασης και τους κολλητούς του Νίκο Γιαννόπουλο και Μπάμπη Μπαρμπουνάκη για να ελέγξουν την κατάσταση. Αφού όμως είδε ότι δεν γίνεται τίποτα, πήρε τη μεγάλη απόφαση για τον καφέ της παρηγοριάς. Κάλεσε λοιπόν τους εσωκομματικούς φίλους στο παρακείμενο μπαρ για να πιουν τον καφέ όλοι μαζί. Έλα όμως που ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και πολύ γρήγορα πιάστηκαν στα πράσα από μια άλλη ομάδα στελεχών της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής που επέλεξαν τον ίδιο χώρο για τον καφέ τους (πικρό ή γλυκό, δεν γνωρίζω). Οι σκηνές που μαθαίνω ότι εκτυλίχθηκαν ήταν κωμικοτραγικές με στελέχη από τις δύο φράξιες να αιφνιδιάζονται ερχόμενα κατά πρόσωπο. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες μου, η… σύρραξη αποφεύχθηκε έπειτα από παρέμβαση του ίδιου του καταστήματος που χώρισε τις δύο ομάδες στον πάνω και στον κάτω όροφο και άνοιξε τα μεγάφωνα στο τέρμα για να μην ακούν οι μεν τι έλεγαν οι δε. Δίκην κυανόκρανου θα έλεγα!


Σχολιάστε εδώ