Επικαιρότητα

Χάος και πανικός επικρατούν γενικά στη γαλλική Δεξιά που βλέπει την κομματική δύναμη του γκωλικού κόμματος, δηλαδή του κυβερνητικού κόμματος, να μειώνεται θεαματικά εξαιτίας του «νόμου Βιλπέν» και να ανακτούν έδαφος το Σοσιαλιστικό Κόμμα -μέχρι τώρα σχεδόν «πεθαμένο»- και το ακροδεξιό του γνωστού Λεπέν! Τη δυστυχία στο κυβερνών κόμμα προκάλεσε η προ ημερών δημοσκόπηση που έδειξε τους σοσιαλιστές να προηγούνται με 51% έναντι 42% του κόμματος του Ζισκάρ. Το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει η σημερινή Γαλλία είναι ότι η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν ανέχεται πλέον τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Θέλει η οικονομική (και κοινωνική) πολιτική να κατανέμει τα όποια βάρη δίκαια και σε όλες τις ομάδες των πολιτών. Τα μέτρα που αποβλέπουν στη μετακύλιση των βαρών στους ώμους των «μη προνομιούχων» η κοινωνία θα τα πολεμάει ανυποχώρητα. Εάν οι ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι εξακολουθήσουν να προκαλούν τους λαούς με τα δήθεν εκσυγχρονιστικά ή μεταρρυθμιστικά «αναγκαία» τάχα μέτρα τους, τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε βαθιά πολιτική κρίση, με ευρύτατη διαταραχή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Αυτό το μήνυμα στέλνουν από τη Γαλλία οι ξεσηκωμένοι φοιτητές και εργαζόμενοι.

Εδώ στην Ελλάδα άραγε οι κύριοι Καραμανλής, Παπανδρέου, Αλογοσκούφης και οι άλλοι θαυμαστές του νεοφιλελευθερισμού μπόρεσαν να διαβάσουν σωστά το μήνυμα; Θα εξακολουθήσουν να μας προκαλούν με τις τάχα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ή θα κοιτάξουν σεμνά και ταπεινά να νοικοκυρέψουν αυτόν τον τόπο; Και πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουν ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τον αθέμιτο πλουτισμό τους και μάλιστα «εδώ και τώρα»; Πάντως, θετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ορισμένα σημάδια. Την πρόσφατη διαφωνία του κ. Καραμανλή με τις ρυθμίσεις του νόμου Βιλπέν και τη στάση του ΣΕΒ στο θέμα της αναθεώρησης της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό το πνεύμα κατανόησης πρέπει να συνεχιστεί. Αν φυσικά η κυβέρνηση επιθυμεί κοινωνική γαλήνη. Δεν είναι ντροπή ο πρωθυπουργός να σταματήσει να μας απειλεί με μεταρρυθμίσεις.

2 Μια είδηση πέρασε με «ήπιο» τρόπο στον διεθνή Τύπο, καθώς έχει σχέση με τον τάχα εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους, σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κούρδων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Εισαγγελέας που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τις συγκρούσεις αυτές διαπίστωσε ότι τρεις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής, πυρπόλησαν κουρδικό βιβλιοπωλείο στην πόλη Σεμντινλί, γεγονός που έγινε αφορμή να ξεκινήσει ο ξεσηκωμός των Κούρδων. Από την εισαγγελική έρευνα υπήρχαν ενδείξεις ότι ο αρχηγός του στρατού ξηράς στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ ήταν αυτός που είχε οργανώσει την πυρπόληση του βιβλιοπωλείου. Ο Εισαγγελέας, αφοσιωμένος υπηρέτης της Δικαιοσύνης, ζήτησε να ανακριθεί ο στρατηγός Μπουγιουκανίτ με την κατηγορία «της σύστασης ένοπλης συμμορίας με σκοπό την πρόκληση έντασης στον κουρδικό πληθυσμό και την υπονόμευση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας». Βαριά η κατηγορία κατά του αρχηγού του στρατού, αλλά καθώς φαίνεται βάσιμη. Ο δυστυχής Εισαγγελέας, που πίστεψε στον εκδημοκρατισμό της χώρας του, βρίσκεται τώρα κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας, για υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και φυσικά για συκοφαντική δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων. Κατηγορίες που επισύρουν βαρύτατες ποινές. Η βαριά καταδίκη του φαίνεται να είναι προαποφασισμένη, καθώς οι στρατοκράτες στην Τουρκία είναι πανίσχυροι και οι δημοκρατικοί θεσμοί ακόμη άγνωστοι. Οι απανταχού της Ευρώπης υποστηρικτές της Τουρκικής Δημοκρατίας (ισλαμικής ή κεμαλικής/στρατοκρατικής) καλούνται να σχολιάσουν το γεγονός. Δεν μιλάμε για τους αμερικανούς θαυμαστές της Τουρκίας. Αυτοί έχουν χάσει κάθε μέτρο και επαφή με την πραγματικότητα. Έγιναν εξωγήινοι. Οι ευρωπαίοι και οι έλληνες φυσικά θαυμαστές της τουρκικής «δημοκρατίας» θα πρέπει να μας πουν με ποιον τρόπο σκοπεύουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τον κατηγορούμενο Εισαγγελέα, όταν θα διεξάγεται η δίκη του που σίγουρα θα τον οδηγήσει σε μια μακρόχρονη ποινή κάθειρξης. Τόλμησε ο τούρκος Εισαγγελέας και το παράδειγμά του είναι βέβαιο ότι θα βρει πολλούς μιμητές. Για να μπορούμε να λέμε ότι «υπάρχουν δικαστές στην Τουρκία». Σε αυτούς πέφτει το βάρος να ανοίξουν τον δρόμο προς τη δημοκρατία. Όσο για τον στρατηγό Μπουγιουκανίτ οι κατηγορίες εις βάρος του θεωρούνται «συκοφαντικές»!


Σχολιάστε εδώ