Δάνεια για Σαρλερουά…

Δεν σεβάστηκε τους φιλάθλους του που τον ακολουθούν όπου κι αν αγωνίζεται και δεν επιδίωξε να τους έχει στο Σαρλερουά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η αυθημερόν εκδρομή συμπεριλαμβανομένου και του φθηνότερου εισιτηρίου κοστίζει 500 ευρώ. Σε περίπτωση δε που κάποιος θελήσει να μείνει στο Σαρλερουά μία ή ακόμη και δύο ημέρες χρειάζεται για περίπου 630 ευρώ και 785 αντίστοιχα. Αν κανείς μπει σε διαδικασία σύγκρισης των φετινών προσφορών με τις αντίστοιχες περσινές που ίσχυσαν στην περίπτωση του Μακεδονικού -αντιμετώπισε στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης στην ίδια πόλη τη Λιέτουβος Ρίτας- θα διαπιστώσει ότι η διαφορά αγγίζει μίνιμουμ το ποσό των 150 ευρώ. Για κάντε τον πολλαπλασιασμό… Πέραν του ότι οι «κίτρινοι» διέθεταν ένα ισχυρό πλεονέκτημα που δεν είχε ο Μακεδονικός. Ο σύλλογος της Κοζάνης μετά βίας κατάφερε να γεμίσει ένα τσάρτερ φιλάθλων, ενώ από τα 1.200 εισιτήρια που έλαβε από την ULEB, επέστρεψε τα 400!

Ο Άρης λόγω του παροξυσμού των φιλάθλων του προβλέπεται να γεμίσει τουλάχιστον 12 τσάρτερ (μέχρι την Παρασκευή όμως τα μηνύματα δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα) και θα μπορούσε επίσης να κλείσει πολύ καλύτερη οικονομικά συμφωνία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλάθλων του. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει σε συζητήσεις με τις δύο μεγάλες αεροπορικές γραμμές της Ελλάδας και να εξασφαλίσει καλύτερα πακέτα εκδρομών. Ο Μακεδονικός δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, αν και του έγινε σχετική πρόταση! Κάποιος σοφός λοιπόν από την ΚΑΕ Άρης έδωσε όλα τα δικαιώματα σε συγκεκριμένα πρακτορεία ταξιδιών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος των εκδρομών, κάτι που κρίνεται απόλυτα λογικό βάσει των νόμων της αγοράς.

Το δε εκπληκτικότερο της υπόθεσης είναι ότι μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων βρήκε πιο φθηνούς τρόπους μετάβασης στο Σαρλερουά γιατί ακόμη και τα 500 ευρώ είναι παρά πολλά, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εισιτήρια για τον τελικό. Γιατί; Αυτό το δικαίωμα (άκουσον άκουσον) το έχουν μόνο οι φίλαθλοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στις εκδρομές που διοργανώνουν τα συγκεκριμένα πρακτορεία που συνεργάζονται με τον Άρη. Άρα σκοπός δεν είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι. Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;

Πάνω στον γενικότερο ενθουσιασμό που διακατέχει τους επιτελείς της ΚΑΕ Άρης, δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του λάθους. Έχουν εισπράξει τον εκνευρισμό των φιλάθλων -τα τηλέφωνα «έσπασαν» στην ΚΑΕ Άρης τις προηγούμενες ημέρες όπου οι υπάλληλοι άκουσαν τα εξ αμάξης- δεν έχουν όμως το καθαρό μυαλό για να διαπιστώσουν τις όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Γενικότερα, αντιμετώπισαν την πρόκληση με τρόπο ερασιτεχνικό, μη φροντίζοντας να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του πλέον αξιόπιστου όπλου τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν, των φιλάθλων τους. Γι’ αυτόν τον λόγο και μέχρι προχθές υπήρχαν πολλές θέσεις στα τσάρτερ.


Αγγαρεία

Εκπληκτική η έμπνευση των παικτών του Άρη. Δεν τους έφτανε το ξεφωνητό λόγω της ήττας από την Ολύμπια, πήγαν και στη συνέντευξη Τύπου. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Οι μισοί, τουλάχιστον, έκαναν αγγαρεία. Και θεωρητικά ανέλαβαν το μερίδιο των ευθυνών. Ακόμη και αυτοί που κοιτούσαν στα μάτια τον Ματσόν για να τους βάλει, αλλά ο Ιταλός δεν τους έβαλε. Και αναρωτιέται κανείς, ήταν ομόφωνη η απόφαση ή το είπε ένας και οι υπόλοιποι ακολούθησαν, ώστε να μη γίνουν κακοί στον προπονητή τους; Πάντως, η εικόνα δεν ήταν η καλύτερη. Θα μπορούσε να πάει ο Σιγάλας, γιατί το ήθελε πραγματικά και να μιλήσει εκ μέρους των παικτών. Όπως κι έγινε. Για να μην κάθονται οι υπόλοιποι σαν γλάστρες. Αδίκησαν τους εαυτούς τους. Σε τελική ανάλυση, μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις τους την Τρίτη και να κλείσουν τα στόματα που άνοιξαν και κατηγορούν και τα οποία πριν από έναν μήνα έλεγαν τα καλύτερα. Πάντως, όσα έγιναν μέχρι το σημείο να χαρακτηριστεί συνδικαλιστής ένας παίκτης, όπως και να το κάνουμε, απέχουν.


Όπως ο Μακεδονικός

Το παράδειγμα του Μακεδονικού, που αναφέρεται παραπάνω, είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν και χρησιμοποιήθηκε επειδή πρόκειται για την ίδια πόλη. Η ΚΑΕ αιτιολόγησε το κόστος των εκδρομών στην αύξηση που -όπως είπαν- παρατηρείται στα αεροπορικά ταξίδια. Στη πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ενδεικτικό στοιχείο, ταξιδιωτικό γραφείο διοργάνωσε αεροπορική εκδρομή στη Ρώμη, στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ, με δύο διανυκτερεύσεις και με μόλις 470 ευρώ, ενώ η αυθημερόν αεροπορική εκδρομή στο Σαρλερουά κοστίζει περίπου σαράντα ευρώ περισσότερα. Τα υπόλοιπα λοιπόν που ειπώθηκαν είναι για λαϊκή κατανάλωση και για να δικαιολογηθεί η διοίκηση στους φιλάθλους.


Ο εκλεκτός

Την εποχή της παντοκρατορίας της FIBA οι σερβικές ομάδες ή ακόμη και τα κλαμπ που είχαν στις τάξεις τους κάποιον διάσημο Σέρβο είχαν την εύνοια της διαιτησίας, αλλά και όλες τις ευκολίες. Οι καιροί άλλαξαν και πλέον η ULEB αποφασίζει για όλα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι Ισπανοί είναι πιο διακριτικοί, ορισμένα πράγματα όμως είναι αδύνατο να αλλάξουν. Ο κύριος που με τις υποδείξεις του δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Ολυμπιακό στον εκτός έδρας αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ονομάζεται Όσκαρ Λέφγουερθ. Σουηδός την καταγωγή (σαν να λέμε… έλληνας αστροναύτης) και με διαιτησίες που αφήνουν παράπονα. Δεν ήταν λίγες οι ομάδες που εξέφρασαν παράπονα για τις αποφάσεις τού εν λόγω κυρίου. Πρώτη και καλύτερη η Τσιμπόνα στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας. Οι Κροάτες έχασαν πανηγυρικά εκείνο το παιχνίδι, αλλά για τον κ. Λέφγουερθ είπαν πολλά. Έκτοτε μάλιστα ο Σουηδός δεν σφύριξε άλλο παιχνίδι τους.


Με την πλάτη στον τοίχο ο Γκαγκάτσης

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Eισαγγελέα Μαρία Σκεπαρνιά κατά του προέδρου της ΕΠΟ και τεσσάρων συνεργατών του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ομοσπονδίας μοιάζει με αγχόνη που απειλεί να πνίξει τον Γκαγκάτση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ και οι Γιάννης Οικονομίδης (γενικός γραμματέας), Βασίλης Χατζηαποστόλου (β’ αντιπρόεδρος), Αριστείδης Σταθόπουλος (σύμβουλος) και Γιώργος Γκιρτζίκης (ταμίας) κατηγορούνται για τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι εκείνες της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, συνεργίας, συναυτουργίας, πλαστογραφίας και παρατυπίες στις συμφωνίες για την κατασκευή των προπονητικών κέντρων στον Άγιο Κοσμά, στη Φλώρινα και στην Ξάνθη.

Κίνδυνος προφυλάκισης

Οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες μπορούν να οδηγήσουν τον Γκαγκάτση στον Κορυδαλλό. Διότι όσο παραμένει πρόεδρος της ΕΠΟ θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ήδη εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για όσα συνέβησαν στην Πορτογαλία με τα εισιτήρια του τελικού. Επίσης, εξακολουθεί να είναι ανοιχτό το μέτωπο των γηπέδων που κατασκεύασε η ΕΠΟ στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αλλά και η πρόσφατη απειλή της ΕΠΑΕ για την παρακράτηση των χρημάτων που έστειλε η ΟΥΕΦΑ στις ΠΑΕ. Αν βρεθεί έστω και ένας παράγοντας να πάει στην Εισαγγελία, τότε ο Γκαγκάτσης θα βρεθεί στην πιο δύσκολη φάση της ζωής του.

Για να αποφύγει ενδεχόμενη προφυλάκιση ο Β. Γκαγκάτσης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της παραίτησης από την προεδρία της ΕΠΟ. Θα μείνει, βέβαια, στην ομοσπονδία για να κινεί τα νήματα, αλλά ήδη εξετάζει τα σενάρια για την καλύτερη δυνατή επιλογή του αντικαταστάτη του.

Σιωπή Βίκτωρα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η συμπεριφορά του Βίκτωρα Μητρόπουλου. Παρά την ξεκάθαρη προσπάθεια των παραγόντων της ΕΠΟ να τον προκαλέσουν, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ απέφυγε να πάρει θέση. Το τρομερό της ιστορίας είναι ότι δέχθηκε πολλές κρούσεις από μέσα μαζικής ενημέρωσης για να κάνει δηλώσεις, επειδή από δικές του ενέργειες άρχισε η εισαγγελική έρευνα, αλλά ο Μητρόπουλος προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Κάτι που σχολίασαν ακόμα και συνεργάτες του Γκαγκάτση. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ακόμα και η εφημερίδα του Μητρόπουλου είχε μόνο μία αναφορά 250 λέξεων στο θέμα.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Το θέμα αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλους. Μην ξεχνάμε ότι η άσκηση ποινικής δίωξης αφορά και τον Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος εκτός από ταμίας της ΕΠΟ έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη, η οποία έφτιαξε έργα με χρήματα της ΓΓΑ. Άρα μπορεί να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες και εναντίον στελεχών της ακριτικής ομάδας. Όπως άλλωστε είχαμε αποκαλύψει πριν από δύο εβδομάδες, στο «στόχαστρο» κάποιων βρίσκεται ήδη και ο μεγαλομέτοχος της συγκεκριμένης ΠΑΕ, Χρήστος Πανόπουλος.


Στον αστερισμό του «Γιωρίκα»

Ποντιακό ανέκδοτο θυμίζει η μέρα Πέμπτη. Και δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη, αλλά για κάθε Πέμπτη εδώ και περίπου πέντε μήνες. Εμπνευστές ήταν οι προπονητές των τριών ομάδων της Θεσσαλονίκης και πρωταγωνιστές οι δημοσιογράφοι. Συνεννοημένοι να ήταν, αυτό δεν θα συνέβαινε. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι προπονητές του Ηρακλή, του ΠΑΟΚ και του Άρη κάθε Πέμπτη και με απόκλιση μάξιμουμ μιας ώρας έδιναν συνέντευξη Τύπου. Κάθε εβδομάδα λοιπόν οι δημοσιογράφοι έκαναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν. Αυτό το μοτίβο κράτησε πολύ, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να γίνονται υπό την παρουσία τεσσάρων-πέντε δημοσιογράφων. Έπρεπε λοιπόν να έρθει ο «σοφός» Ίλιε Ντουμιτρέσκου, να παρέμβει ένας «παλιός» και γνήσιος ρεπόρτερ, για να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Ο Ρουμάνος άλλαξε την ημέρα και προτίμησε την Τετάρτη, κατόπιν εισήγησης του ρεπόρτερ. Ο Ηρακλής και ο Άρης όμως το βιολί τους. Στις 2 ο Κωφίδης; Στις 2.15 ο Αναστόπουλος. Εκτός και αν οι τύποι είναι τόσο έξυπνοι και επέλεξαν αυτό το μοντέλο για να μην πηγαίνουν οι δημοσιογράφοι. Ο Κωφίδης ούτως ή άλλως δεν ξεφεύγει άλλωστε πέρα από τις εκατό συγκεκριμένες λέξεις, για να μην πάρουν τα μυαλά κανενός αέρα. Ο δε Αναστόπουλος έγινε επίσης προβλέψιμος. Δύο, τρεις ατάκες που σκέφθηκε την προηγούμενη, την ώρα του καφέ στο «Ολύμπιον», κάποια εγκώμια για τον κόσμο, η καθιερωμένη δε ατάκα «το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμη, κάθε παιχνίδι είναι τελικός» και «να ματώνουμε τη φανέλα για τον κόσμο» και όλα καλά.


Ο άσος έχει προβάδισμα

Στην Πρέμιερσιπ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζει να ελπίζει για την κατάκτηση του τίτλου μετά τις συνεχόμενες γκέλες της Τσέλσι. Η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει καπαρώσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί κατευθείαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μείωσε τη διαφορά της από την Τσέλσι στους επτά βαθμούς. Το έργο της αυτή την αγωνιστική όμως δυσκολεύει, καθώς υποδέχεται τη φορμαρισμένη Άρσεναλ. Η φιλοξενούμενη ομάδα έχει δώσει μεγάλο βάρος στην Ευρώπη και αυτό ίσως της στοιχίσει στο συγκεκριμένο ματς. Ο άσος έχει το προβάδισμα.

Πάμε τώρα στην Ισπανία. Σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει η Σεβίλλη, η οποία όμως θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στον παράγοντα «έδρα», αν θέλει να φτάσει στον στόχο της. Στο ματς με τη Σαραγόσα έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση της νίκης, αφού διαθέτει καλύτερη ομάδα. Οι φιλοξενούμενοι είναι αδιάφοροι στο πρωτάθλημα και θα έχουν στο μυαλό τους τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας που ακολουθεί.

Στο Καμπιονάτο η Ρόμα έμεινε ζωντανή στη μάχη για τη διεκδίκηση μίας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από την ισοπαλία που πήρε στη Φλωρεντία. Η ομάδα του Σπαλέτι έχει την ευκαιρία να περάσει στην τέταρτη θέση με νίκη επί της Λέτσε, καθώς η Φιορεντίνα πάει στο Τορίνο για το ματς με τη Γιουβέντους. Η Λέτσε με τη νίκη που πέτυχε επί της Μίλαν έκανε ένα μικρό βήμα για την παραμονή της, όμως πολύ δύσκολα θα κάνει την έκπληξη μέσα στη Ρώμη.

Τέλος, στην Ολλανδία η Αϊντχόβεν ετοιμάζεται να κάνει φιέστα τίτλου στο Φίλιπς Στάντιον κόντρα στην Γκρόνινγκεν. Η ομάδα του Γκους Χίντινγκ με νίκη κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα, απέναντι σε μια ομάδα που «καίγεται» για τους βαθμούς προκειμένου να κερδίσει ένα εισιτήριο για την Ευρώπη. Ο άσος, πάντως, δεν πρόκειται να σπάσει, καθώς η Γκρόνινγκεν πολύ δύσκολα θα χαλάσει το… πάρτι της πρωταθλήτριας.


Σχολιάστε εδώ