Αλλάζει επικοινωνιακή τακτική ο Γιώργος

«Τώρα έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε τους ίδιους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση με τον Βουλγαράκη μάς χαροποιεί ιδιαίτερα», λένε συνεργάτες του που βρίσκονται πολύ κοντά του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έγιναν ειδικές συζητήσεις για τον τρόπο που ο κ. Παπανδρέου θα εμφανιζόταν, την επομένη της εκδήλωσης της ΔΑΠ, στην Αθήνα. Και συγκεκριμένα ο κ. Π. Γερουλάνος μαζί με τον Νίκο Αθανασάκη, του εισηγήθηκαν να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας, να μην αντιπαρατεθεί απευθείας στους ισχυρισμούς του υπουργού Πολιτισμού ότι δεν άκουσε καλά τα συνθήματα, αλλά να κάνει, όπως και έγινε, μια δήλωση για την «πολιτική σήψη στο υπάρχουν κλίμα», που αφορά γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης.

Δύο ημέρες πριν ο κ. Παπανδρέου είχε εμφανιστεί με λευκή φόρμα και τζόκεϊ καπελάκι στο εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων και είναι αλήθεια ότι παραξένεψε αρκετούς έτσι όπως τον είδαν. Κάπως έτσι όμως, από εδώ και πέρα, και εκμεταλλευόμενοι το κλίμα που επικρατεί εξαιτίας της κυβέρνησης, σκοπεύουν οι άμεσοι συνεργάτες του να ενισχύσουν το πολιτικό προφίλ του Γιώργου και επιδίωξη τους είναι με εξειδικευμένους στόχους να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να κινείται.

Το πρόγραμμα Μαΐου και Ιουνίου είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, όχι μόνο με τις περιοδείες του κ. Παπανδρέου, αλλά και με τη διοργάνωση περίπου 60 συνδιασκέψεων σε όλη την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθούν με βάση τους σχεδιασμούς Τσούρα και Ξενογιαννακοπούλου.

Σε όλο αυτό το «πακέτο», αν επιτρέπεται η έκφραση αυτή, ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, και επειδή στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι «πουλάει», ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά που θα επισκέπτεται κάποιους «μαζικούς» χώρους δεν αποκλείεται να «μεταμφιέζεται» αναλόγως, προκειμένου, όπως και στην Αλεξανδρούπολη, να δείχνει ότι βρίσκεται κοντά σε εργαζόμενους, στους απλούς πολίτες.

Η νέα αυτή επικοινωνιακή τακτική έχει την υπογραφή του Παύλου Γερουλάνου. Ο άμεσος και πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα άφησε να περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να εγκλιματιστεί στα νέα του καθήκοντα, και να πάρει την απαραίτητη πληροφόρηση για χαρακτήρες, λειτουργίες, αντιλήψεις, τώρα περνά στο κυρίως πρόγραμμα. Ο ίδιος δεν θεωρεί υπερβολή την εμφάνιση Παπανδρέου με τη στολή εργασίας στο εργοστάσιο γαλακτοκομικών στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ορισμένοι άλλοι δεν θεώρησαν σωστή μια τέτοια περιβολή για έναν αρχηγό μεγάλου κόμματος. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, καθώς οι συνεργάτες του Παπανδρέου επιφυλάσσουν, όπως λένε, εκπλήξεις όσον αφορά στην τακτική του από εδώ και πέρα. Στόχος τους είναι να ενισχύσουν όπως είπαμε το προφίλ του κ. Παπανδρέου, να του προσδώσουν αμεσότητα, σε σημείο μάλιστα, όπως έλεγαν κάποιοι άλλοι, να ξεχάσει ο κόσμος ότι ο κ. Παπανδρέου εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ. Στόχος το «κάτι άλλο».

Και αυτό γιατί; Διότι, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν εμπιστοσύνη ακόμη στις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, που ορισμένες εξ αυτών δείχνουν μικρό μεν αλλά πάντως προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ: Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να θεωρούμε δεδομένο κάτι τέτοιο στο μέσον μιας τετραετίας, λένε άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε λάθος αναλύσεις και να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα, συμπληρώνουν.

«Αυτή τη στιγμή εμείς εργαζόμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται της κυβέρνησης τρεις και τέσσερις μονάδες, γιατί είναι πρόωρο να θεωρούμε πως μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Βέβαια, άλλα στελέχη, όπως ο κ. Φλωρίδης για παράδειγμα, θεωρούν πως εάν ο Καραμανλής κάνει εκλογές τώρα, θα το παλέψει γερά και μπορεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά αν οι εκλογές γίνουν σε δύο χρόνια από σήμερα, τότε θεωρούν πως θα τις χάσει οπωσδήποτε.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στους δημοσκόπους ούτε στις δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό κρατάνε μικρό καλάθι για ό,τι καλό ακούνε. Εκείνο που συνεχώς παρακολουθούν και αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομίας, της καθημερινότητας με λίγα λόγια. Και επειδή βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά φαίνεται πως «τσιμπάει» θετικές γνώμες προσανατολίζονται να κάνει ο κ. Παπανδρέου από εδώ και πέρα σαφείς τις δικές του προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, η ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» όπου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα. Βέβαια, κάπως μπερδεμένα ήταν, αλλά στο ΠΑΣΟΚ λένε πως όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου θα εξειδικευτούν.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό τους, και την εικόνα των ερευνών της κοινής γνώμης, στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν ιδιαίτερα για την έκβαση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Και αυτό γιατί εκτιμούν αρκετοί πως δεν έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Βασικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει περισσότερο ο Γιώργος Παπανδρέου εκείνο το κομμάτι που είναι δύσπιστο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτό έγινε συγκεκριμένη συζήτηση να αναλάβει ειδικό ρόλο ο Κίμων Κουλούρης που με τον τρόπο του, τον ιδιότυπο «τσαμπουκά» του, με την πλάκα του όταν χρειάζεται και με την παρουσία του στις τηλεοράσεις, αλλά κυρίως με την εικόνα που διαθέτει ως «παλαιό ΠΑΣΟΚ», να πείσει ότι ο Παπανδρέου είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένο πόστο, αλλά όπως λέει στέκεται αλληλέγγυος δίπλα στον Γιώργο, έτοιμος να τον βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως προκαλεί αντιδράσεις καθώς άλλα στελέχη, κυρίως από το εκσυγχρονιστικό περιβάλλον, εκτιμούν πως ο Παπανδρέου δεν χρειάζεται να έχει δίπλα του στελέχη σαν τον Κίμωνα, γιατί αναβιώνει το παλαιό κακό ΠΑΣΟΚ και κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο λάθος.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη λόγος που το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενισχύσει περισσότερο το προφίλ του αρχηγού του για την επόμενη πολιτική περίοδο είναι γιατί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας μειώνεται η προοπτική υποστηρικτικών πολιτικών τακτικών σε κινητοποιήσεις εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ χάνει ένα προνομιακό του πεδίο, τουλάχιστον ως σημείο αναφοράς και παρουσίας του στο εργατικό κίνημα. Και επειδή τα επόμενα δύο έτη που θα ισχύσει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας κατά κάποιον τρόπο θα υπάρχει και εργασιακή ειρήνη, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εστιάσει την αντιπολιτευτική του τακτική σε άλλα πεδία μάχης.


Σχολιάστε εδώ