Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Αγορά-σκωτσέζικο ντους για τους περισσότερους, κυρίως για τους ιδιώτες επενδυτές, που πίστεψαν πολλές φορές πως τα πτωτικά γυρίσματα που καταγράφονταν σχεδόν κάθε μέρα θα τους έδιναν τη δυνατότητα να «μπουν» στους τίτλους της αρεσκείας τους και μάλιστα στα επιθυμητά γι’ αυτούς επίπεδα τιμών. Όπως έδειξε στην πράξη η αγορά όμως -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα… ταξίδια του δείκτη από αρνητικό σε θετικό πρόσημο την Τετάρτη- οι έχοντες ρευστότητα και πλάνο, ήτοι οι μεγάλοι παίκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δίνουν τον τόνο και στην τελική παίρνουν τις τιμές που θέλουν.

Ειδήσεις όπως η χρονίζουσα πλέον υπόθεση της προσπάθειας εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, που όλως παραδόξως έκλεισε την ημέρα της ανακοίνωσης (Τετάρτη) με θετικό πρόσημο, απλά καταδεικνύουν περίτρανα πως η Σοφοκλέους παραμένει «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά».

Κουβεντιάζοντας, πάντως, με πολλούς επαγγελματίες του χώρου, αποκομίζει κανείς την αίσθηση πως και αυτοί ακόμα δεν έχουν πεισθεί πλήρως για τις προοπτικές του χρηματιστηρίου. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν έχουμε βγει ακόμη από την περίοδο έντονης μεταβλητότητας, ενώ μεσοβδόμαδα στιγμάτιζαν το γεγονός πως δύο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου οι μισές και πλέον εισηγμένες δεν είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα. Κακώς, κατά την άποψή μας, αφού τόσα χρόνια πια θα έπρεπε να είχαν συνηθίσει!…
Κρίνοντας τώρα και από τη συμπεριφορά των συναλλασσόμενων στην αγορά παραγώγων, πάλι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Κλείνοντας τον μήνα, οι του ΧΠΑ έπαιζαν σε «discount» τα συμβόλαια του 20άρη και πίεζαν θετικά μεμονωμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως της Εθνικής για παράδειγμα.

Συνεπώς, και λαμβάνοντας υπόψη πως από αύριο έρχονται νέες ριζικές αλλαγές στο ΧΑ, ισχύει η… πάγια συμβουλή για ψυχραιμία και σύνεση στις τοποθετήσεις μας, όπως και η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας προς άγραν τυχόν ευκαιριών.

Οι αλλαγές του Απριλίου

Αναθεωρήσεις των σημερινών κατηγοριοποιήσεων βάσει κεφαλαιοποίησης έρχονται από αύριο, όπως και νέες εισαγωγές στην επιτήρηση. Και η πρώτη αλλαγή θα αφορά τη μεταφορά τίτλων από τη μεσαία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη καθοριστεί οι… μεταφορές, αφού θα λαμβάνονταν υπόψη γι’ αυτό οι τιμές της Παρασκευής.

Τα προβλήματα όμως για πολλούς, δυστυχώς, τίτλους εισηγμένων έπονται. Μην εκπλαγείτε, αν δείτε ακόμα και μετοχές εταιρειών που σήμερα υποτίθεται ότι ανήκουν στην… ελίτ του χρηματιστηρίου να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μετάταξής τους σε κατηγορία χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Τα ψέματα φαίνεται πως τελειώνουν για ορισμένους…

ΥΓ.1: Αγοραστικές ευκαιρίες ανακαλύπτουν αρκετές ΑΧΕ, που βγάζουν μέρα με τη μέρα εκθέσεις-συστάσεις, στις οποίες καταλήγουν πως παρά την ευμετάβλητη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, πάντα (;) στις όποιες διορθώσεις των δεικτών αποκαλύπτονται οι τίτλοι που μπορούν να δώσουν ικανοποιητικά κέρδη στους… τολμηρούς.

ΥΓ.2: Προσοχή στα μερίσματα! Οι αναλυτές μάς λένε -και εν προκειμένω έχουν δίκιο- πως στις άμεσες κινήσεις μας θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τις αποκοπές μερισμάτων σε δεικτοβαρείς τίτλους, αρχής γενομένης από τις αρχές του μηνός.
Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ