Όπισθεν ολοταχώς έκανε το ΕΣΡ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε μια χλιαρή ανακοίνωση, στην οποία καλείται ο Alpha, εφόσον έχει στοιχεία για χρηματισμό μελών του Συμβουλίου, να τα καταθέσει.

Εάν δεν έχει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «το Συμβούλιο δεν προτίθεται επί του παρόντος να κάνει κάτι».

Καλούμενος να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή, ανέφερε ότι είναι πάγια θέση του Συμβουλίου, όταν καθυβρίζονται τα μέλη του να μη λαμβάνονται μέτρα κατά των Μέσων.

Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις και για το κατά πόσον ελέχθησαν τα περί χρηματισμού που αναφέρονται, πράγμα το οποίο φαίνεται και στην ανακοίνωση, αφού χρησιμοποιείται ο όρος «αν πραγματικά έχουν λεχθεί τα παραπάνω». Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια περί «φασιστοειδών», γιατί όπως είπε δεν είδε το δελτίο.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα περισσότερα από τα μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν είχαν δει το επίμαχο δελτίο του Alpha και για τον λόγο αυτόν στην ανακοίνωση επικαλούνται τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που αναδημοσίευσαν όσα ελέχθησαν αυτολεξεί.

Τέλος, παρότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι η απόφαση για να εκδοθεί αυτή η ανακοίνωση ελήφθη ομόφωνα, η κ. Αυδή διαφοροποίησε τη θέση της με δική της ανακοίνωση -σύμφωνα με πληροφορίες τής απαγορεύθηκε να χρησιμοποιήσει χαρτί με το σήμα του ΕΣΡ- στην οποία εκφράζει την αποδοκιμασία και τη θλίψη της «για το χαμηλό επίπεδο που έχουν φτάσει δημοσιογράφοι υπερασπιζόμενοι κατ’ εξακολούθηση τον παρανομούντα εργοδότη τους». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καλούμενος να σχολιάσει την ανακοίνωση, «εγώ της ζήτησα να μην τη βγάλει».

Aπʼ όλα αυτά, εκείνο που προκύπτει από την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η οποία δεν αποτελεί «κλήση προς απολογία για τον τηλεοπτικό σταθμό» αλλά απλό ευχολόγιο, είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της προσπάθειας του προέδρου να κλείσει το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα και μαζί με αυτό να σταματήσει κάθε ερώτηση σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον Alpha.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πορεία του ελέγχου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Channel 9 -του άλλου καναλιού του κ. Κοντομηνά- δήλωσε ότι δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχει κάτι νεότερο από την τελευταία ενημέρωση (η οποία βέβαια ήταν πριν από πέντε μήνες).

Στα… μαλακά

Η απάντηση του ΕΣΡ σε όσα ο τηλεοπτικός σταθμός τού καταλόγισε ήταν μια επιστολή με την οποία ζητά να επιβεβαιώσει το κανάλι δημοσιεύματα ότι ο «εκπρόσωπός» του, δηλαδή ο Ν. Χατζηνικολάου, είπε στη συγκέντρωση των εργαζομένων ότι μέλη του Συμβουλίου είναι στο πέι ρολ ανταγωνιστικών καναλιών. Ο Alpha ανταπάντησε την ίδια μέρα, λέγοντας πως δεν ασχολείται με δημοσιεύματα.

Η φράση δημοσιεύθηκε στο «ΠΑΡΟΝ» και το «Πρώτο Θέμα», στο ρεπορτάζ για τη γενική συνέλευση που έγινε στο κανάλι. Θυμίζουμε πάντως ότι σε κεντρικά δελτία ειδήσεων ακούστηκαν φράσεις όπως «φασιστοειδή» και έγιναν συγκρίσεις με τα «χαμηλά» πρόστιμα που βάζει το ΕΣΡ στον ΑΝΤ1, ενώ στον Alpha, για λιγότερες υποθέσεις ελέγχου, επιβάλλονται πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα. Αντέδρασαν προσωπικά και τα μέλη του ΕΣΡ, Ι. Αυδή και Ε. Δεμίρη.

Η τελευταία έκανε λόγο για «θλιβερά φαινόμενα» να υποστηρίζουν δημοσιογράφοι τον «κατ’ εξακολούθηση παρανομούντα εργοδότη τους». Μάλλον όμως θα έπρεπε τα μέλη να κάνουν και αυτοκριτική, γιατί αυτοί ως όργανο ελέγχουν τους ιδιοκτήτες και μέχρι τώρα άλλα δείγματα έχουν δώσει. Αρκεί να θυμηθούμε την κατάσταση με τα πιστοποιητικά διαφάνειας.


Σχολιάστε εδώ