Φέτος 12 εκατ. ευρώ για Eurovision, πέρυσι «πανηγυράκι»

Το βιβλίο της Δάφνης Μπόκοτα «18 χρόνια Eurovision» αποκαλύπτει το παρασκήνιο, όχι μόνο της απομάκρυνσής της, αλλά και της εκμετάλλευσης των ιδεών της και κυρίως την εμμονή της να εκπροσωπήσει τη χώρα η Ε. Παπαρίζου, όταν ο πρόεδρος μιλούσε για σοβαρή ΕΡΤ και ο Γ. Χουλιάρας επέμενε στους Φραντς Φέρντιναντ, μέχρι που πέρασε το κατώφλι της Sony…

Σκηνή πρώτη: Η παρουσιάστρια ενημερώνει τον γενικό διευθυντή τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος παραδέχεται «ότι δεν έχει μεγάλη σχέση με τον χώρο» και ζητάει τη γνώμη της Δ. Μπόκοτα για την εκπροσώπηση. «Του υπενθυμίζω ότι έχει γίνει πρόταση στον Ρουβά από τον Τζώννυ Καλημέρη και πρέπει τυπικά να περιμένουμε μια απάντηση και του αναφέρω δύο-τρία ονόματα» (…) «με έμφαση στην Έλενα Παπαρίζου. Μου ζητείται να βολιδοσκοπήσω την Άννα Βίσση».

Σκηνή δεύτερη: Ο καιρός περνάει και η Δ. Μπόκοτα, όπως γράφει, τηλεφωνεί στον Χ. Παναγόπουλο: «…Του λέω ότι θα ήθελα να τον ενημερώσω και να του πω τις σκέψεις μου για τη Γιουροβίζιον, μου απαντάει ότι η Γιουροβίζιον είναι ένα πανηγυράκι -ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι- και να απευθυνθώ στον κ. Χουλιάρα “που γνωρίζει το θέμα, γιατί το δούλεψε και πέρυσι”. Κλείνω το τηλέφωνο με απορία. Πέρυσι το δούλεψα κι εγώ το θέμα και πουθενά δεν είχα συναντήσει τον κ. Χουλιάρα, συνεργάτη τότε του Τζώννυ Καλημέρη».

Σκηνή τρίτη: «Βρεθήκαμε στο γραφείο του για πρώτη φορά και του έκανα την πρόταση για την Παπαρίζου. Δεν ενθουσιάστηκε. Μου είπε ότι θα είμαστε σε επαφή και ότι κάτι καλό, που δεν μπορούσε να μου αποκαλύψει, ετοιμάζεται από την ΕΡΤ γενικώς. (…) Του είπα την ιδέα μου για την προώθηση που έπρεπε να γίνει στη συμμετοχή και για μια σειρά εκπομπών που θα παρακολουθούσαν την προώθηση. (…) Του πέρασα όλη τη γνώση μου. Τα είπα όλα. Κακώς ίσως. Γιατί είδα όλα να γίνονται, μα όλα ακριβώς όπως τα είπα».

Σκηνή τέταρτη: Σε συνάντηση με τον Γ. Χουλιάρα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ζητάει τη γνώμη της για το πώς θα της φαινόταν «να συμμετάσχουν για την Ελλάδα οι Φραντς Φέρντιναντ». Η ίδια, μιλώντας σε περιοδικά και εφημερίδες, λέει πως δική της πρόταση είναι η Ε. Παπαρίζου.

Σκηνή πέμπτη: Αφού στον ορίζοντα δεν εμφανίζονται οι Φραντς Φέρντιναντ για το 2005 αλλά «τους έχουν κλείσει» για το 2006, η Δ. Μπόκοτα επαναφέρει την πρόταση για την Ε. Παπαρίζου. «”Ε, και; Δεν είναι μόνο η Παπαρίζου που μπορεί”, η απάντηση». Είναι η πρώτη αντίδραση διότι σε δεύτερο τηλεφώνημα της Δ. Μπόκοτα ο Γ. Χουλιάρας ζητάει ραντεβού με τη Sony. Η Δ. Μπόκοτα κλείνει το ραντεβού του Γ. Χουλιάρα με τον Γιάννη Δόξα για την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και στις 17 δημοσιεύεται η πληροφορία στον Τύπο ότι δεν θα παρουσιάζει τη Eurovision.

Σκηνή έκτη: Ο διάλογος με τον πρόεδρο της ΕΡΤ.

– Χ.Π.: «”Δεν με ενδιαφέρει.(…) Η Γιουροβίζιον είναι ένα πανηγυράκι. (…) Σκοπεύω να αναδείξω την ΕΡΤ μέσω σοβαρών προγραμμάτων».
– Δ.Μ.: «”Μάλιστα, αντιλέγω, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το πιο ανταγωνιστικό μας προϊόν. Πέρυσι μας έφερε 86%”».
– Χ.Π.: «”Δεν μ’ ενδιαφέρει”, μου ξαναλέει και με κοιτάει. “Ακόμα ήθελα να σας πω ότι φέτος είστε εκτός Γιουροβίζιον, δεν θα έχετε τη μετάδοση”».
– Δ.Μ.: «”Για ποιον λόγο;”, ρωτώ».
– Χ.Π.: «”Δεν θα έχετε τη μετάδοση”, μου ξαναλέει».
-Δ.Μ.: «”Ναι, για ποιον λόγο;”, ξαναρωτάω».
– Χ.Π.: «”Δεν θα έχετε τη μετάδοση”, τρίτη και φαρμακερή και δεν ξαναρωτάω. “Κοίτα να βοηθήσεις εκεί (το γυρνάμε στον ενικό…) με την πείρα σου και τις γνωριμίες σου τον Χουλιάρα” μου λέει κατά λέξη».

Τη συνοδεύει ως την πόρτα
– Δ.Μ.: «”Πασχαλίδου;” του λέω με νόημα».
– Χ.Π.: «”Δεν ξέρω, δεν ξέρω”, απαντάει».
– Δ.Μ.: «”Το δικό μου θέμα πολιτικό είναι, ε;” τον ρωτάω».
– Χ.Π.: «”Όχι, όχι, για όνομα του Θεού…”, μου λέει».


Σχολιάστε εδώ