Σκοταδιστικές παρεμβάσεις των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας και Θεσσαλονίκης, και απειλές…

Ήταν μία φράση του κ. Κατσαντώνη η οποία αμφισβήτησε, με τρόπο μάλιστα υπαινικτικό και λίγο ειρωνικό, το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού της Κεφαλονιάς και την αγάπη του αλλά και το ενδιαφέρον για τον Άγιο Γεράσιμο, στον οποίο όπως είναι γνωστό έχουν μεγάλο σεβασμό. «Τι τους ένοιαζε τους Κεφαλλονίτες -αναρωτήθηκε με ύφος ειρωνικό- αφού ο Άγιος δεν ήταν Κεφαλλονίτης… Ως γνωστόν ήταν από τα Τρίκαλα Κορινθίας…», κάνοντας έναν φραστικό υπαινιγμό ότι το ενδιαφέρον ήταν υποκριτικό ή ότι πίσω από αυτό κάτι άλλο κρυβόταν…

Οι πληροφορίες από την Κεφαλονιά λένε ότι τα σχόλια κατά του κ. Κατσαντώνη δεν είναι και λίγα, όπως δεν ήταν και λίγα τα εναντίον του σχόλια κατά την επίμαχη περίοδο όταν κατέβαινε στην Κεφαλονιά υπερασπιζόμενος τον Προκόπιο… Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να δούμε αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς, ενώ οι πληροφορίες μας λένε ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου εξέφρασε τη δυσφορία του προς τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και του ζήτησε να υπερασπιστεί ως επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας τους Κεφαλλονίτες από αυτή τη συκοφαντία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκπομπή του Χρήστου Βασιλόπουλου ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ έκανε την περασμένη εβδομάδα αναδρομή στην υπόθεση του τεμαχισμού του Αγίου Γερασίμου, της οποίας ακόμη και η εξαγγελία ότι θα μεταδοθεί προκάλεσε την αντίδραση διάφορων σκοταδιστικών εκκλησιαστικών κύκλων, οι οποίοι εκφράστηκαν μέσω του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, που με επιστολή προς την τηλεόραση του ΑΛΦΑ επεχείρησε παρέμβαση με απώτερο στόχο να μη μεταδοθεί η εκπομπή!

Ήταν μία παρέμβαση που συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορηματική άρνηση και του δημοσιογράφου αλλά και του σταθμού, και έτσι μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην οποία μίλησαν άνθρωποι που είχαν άμεση γνώση των τότε γεγονότων. Ήταν μέλη της τότε Επιτροπής Αγώνα όπως ο Δ. Κουγιανός, οι δικηγόροι Δ. Ευαγγελάτος και Γεωργάτος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Σπ. Καρατζαφέρης, Χρ. Θεοχαράτος και ο Μάκης Κουρής, ενώ στην εκπομπή χρησιμοποιήθηκε και το αρχείο της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ που εκείνη τη εποχή κυκλοφορούσε και είχε παρακολουθήσει αναλυτικά τα γεγονότα.

Στη σκοταδιστική παρέμβασή του προς τον Alpha και στην επιστολή που έστειλε στη διεύθυνση του σταθμού, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων διερωτάται «εις τι αποβλέπει ο σταθμός και οι δημοσιογράφοι του» με την μετάδοση της εκπομπής όταν μετά από είκοσι δύο έτη που κατέχει τον αρχιερατικόν θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως, με την προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του πέτυχε «να αποκατασταθή η ομόνοια και η ειρήνη μεταξύ κλήρου, μοναχών και λαού και να λησμονηθεί το γεγονός»… Μάλιστα στη συνέχεια αναρωτιέται και πάλι «εις τι θα ωφελήσει τους παλαιοτέρους και νεωτέρους χριστιανούς και γενικώτερον την Εκκλησίαν η επαναφορά του σκανδάλου…», ένα ερώτημα στο οποίο άλλωστε απαντάει αρνητικά μόνος του και προσπαθεί στο τέλος να ταυτίσει την υπόθεση αυτή με κακή συμπεριφορά του σταθμού και του δημοσιογράφου «κατά της εκκλησίας»… «Διερωτώμαι -γράφει στο τέλος της επιστολής του ο Κεφαλληνίας- διατί η τοιαύτη συμπεριφορά έναντι της Εκκλησίας;».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κεφαλληνίας κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε τον άμβωνα και το κυριακάτικο… χριστιανικό του κήρυγμα προκειμένου να υπερασπιστεί τον Προκόπιο που τεμάχισε τον Άγιο Γεράσιμο -τον οποίο χαρακτήρισε «υπέροχο επίσκοπο»- και να βγάλει χολή(!) κατά του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, λέγοντας με νόημα ότι πριν από τον Προκόπιο έφυγαν (σ.σ. πέθαναν) «εκείνοι που τον καταδίκασαν και τον οδήγησαν σε αυτήν την περιπέτεια», επειδή ο πρώην υπουργός είχε τότε πρωταγωνιστήσει.

Εντύπωση έκανε επίσης η από άμβωνος απειλή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που θέλει να χαρακτηρίζεται «προοδευτικός και διαλλακτικός» με τις σκοταδιστικές απόψεις: «Μη τα βάζετε -είπε- με τον Θεό, ούτε με τους αγίους, ούτε με ιερά θέματα της Εκκλησίας (!), ούτε με τη δικαιοσύνη, ούτε με εκείνα που δεν ξέρουμε πώς τα κρίνει ο Θεός…».


Σχολιάστε εδώ