Νέο πολιτικό παιχνίδι με τις άδειες

Σε ζήτημα τριβών στις πολιτικές διαπραγματεύσεις ανάγεται η θεσμική παρέμβαση για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, μετατρέποντας έτσι το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης σε σύνθετο παζλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι ιδιοκτήτες εκφράζουν δυσαρέσκεια, θεωρώντας ότι «υποβιβάζονται» σε απλούς παρόχους προγράμματος και διεκδικούν τον ρόλο του παρόχου δικτύου. Το ζήτημα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Π», τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης Ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, που συγκλήθηκε για να συζητήσει το θέμα του προστίμου από το ΕΣΡ στον Alpha. Ήδη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ορισμένα κανάλια βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων για να μπουν στην ψηφιακή εποχή και όχι μόνο για μεταφορά τηλεοπτικών καναλιών.

Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών παραμένει ουσιαστικά στα χέρια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Καταγράφονται απόψεις ότι τελικά δεν χρειάζεται να δοθούν τηλεοπτικές άδειες αναλογικής εκπομπής, αφού μέχρι το 2010 πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσει η φάση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, άρα να προβλεφθεί η ταυτόχρονη εκπομπή τηλεοπτικών σημάτων, αναλογικών και ψηφιακών, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να «ωριμάσει» η ελληνική αγορά. Το σημείο αυτό αποτελεί και το κλειδί για τις όποιες εξελίξεις, για το ποια ακριβώς μορφή παράλληλης εκπομπής θα επιλεγεί. Παρά τις απόψεις αυτές, οι τηλεοπτικές άδειες θα προβλεφθούν στον νόμο για τη συγκέντρωση με ημερομηνία για τις προκηρύξεις την 30ή Ιουνίου 2006΅, όπως έχει δοθεί ήδη από τον υπουργό Επικρατείας στον νόμο για το εθνικό αρχείο. Πανελλαδική άδεια εκτός από τους ήδη υπάρχοντες διεκδικούν το Channel 9, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, το MAD, που κέρδισε και την προσφυγή στο ΣτΕ για την προηγούμενη προκήρυξη αδειών, και ο νέος παίχτης στο τοπίο, ο ΣΚΑΪ Τηλεόραση. Ο Γιάννης Αλαφούζος διεκδικεί μερίδιο στο τηλεοπτικό τοπίο, όταν ήδη ο Μίνωας Κυριακού του ΑΝΤΕΝΝΑ ζητά δεύτερη άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για το TV Μακεδονία και ο Δ. Κοντομηνάς θέλει το ίδιο για το Channel 9. Ανοιχτό πάντα ζήτημα είναι η άδεια στον 902 TV, καθώς το ΚΚΕ θεωρεί αυτονόητο ότι θα λάβει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ και το θέμα λειτουργίας πανελλαδικού καναλιού από την Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει πάντα στο τραπέζι του πολιτικού «διαλόγου».

Η αύξηση του αριθμού των πανελλαδικών αδειών θεωρείται βέβαιη. Όπως εκτιμάται, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις για την κατάργηση των τοπικών καναλιών, από όπου θα περισσέψουν σημεία εκπομπής για να δοθούν σε πανελλαδικής εμβέλειας σταθμούς, αλλά και η σύνταξη νέου τηλεοπτικού χάρτη συχνοτήτων. Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι πόσες θα είναι. Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο και των συζητήσεων για την ψηφιακή τηλεόραση να αυξηθεί ο αριθμός κατά πολύ, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση και στη διαδικασία της αδειοδότησης, που μπορεί ποτέ να μην ολοκληρωθεί, να επέλθει το μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής εκπομπής, όπου θα ισχύουν πλέον άλλοι όροι.

Το ψηφιακό θεσμικό περιβάλλον προκαλεί ήδη τριγμούς. Η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει το μοντέλο της ύπαρξης δύο ξεχωριστών διαδικασιών. Η συχνότητα για την εκπομπή ψηφιακών σημάτων, τηλεοπτικών και κάθε άλλου, να δίδεται σε «πάροχο δικτύου» πιθανώς με τη μέθοδο της δημοπράτησης και ο πάροχος δικτύου να υπενοικιάζει τη «χωρητικότητα» που έχει πάρει σε παρόχους περιεχομένου, δηλαδή τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικά προγράμματα, παρόχους εικόνας ή δεδομένων γενικότερα. Σε αυτήν την επιλογή φαίνεται να διαφωνούν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, καθώς θεωρούν πως χάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά. Από την άλλη όμως θα διατηρηθεί από το ΕΣΡ και το υπουργείο Επικρατείας κάθε έλεγχος στο εκπεμπόμενο περιεχόμενο των καναλιών.


Σχολιάστε εδώ