υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την παράνομη αμερικανική εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Θλιβερή επέτειος, μας τη θύμισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και στην ίδια την Αμερική… Δεκάδες χιλιάδες τα αθώα θύματα, άμαχοι και παιδιά, τεράστιες και οι υλικές καταστροφές… Μερικοί ήδη ταυτίζουν τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον κατηγορούν για γενοκτονία ενός ταλαιπωρημένου, αλλά υπερήφανου, λαού στην ιστορική Μεσοποταμία…

Όπως όπως προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Μπους κάπως αξιόμαχες ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας στοιχειωδώς εκπαιδευμένα, για να μπορέσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να απαγκιστρωθούν το συντομότερο. Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανομολόγητη επιδίωξη της Ουάσινγκτον, βλέποντας την απελπιστική και ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ, είναι να αναδείξουν από το νέο στράτευμα έναν ισχυρό άντρα, ο οποίος με τη σιωπηρά συγκατάθεση των ΗΠΑ θα επιβληθεί και θα κυβερνήσει με σιδηρά πειθαρχία. Προωθούν εναλλακτικά, εφόσον η δημοκρατική πορεία δεν ευοδωθεί, μια στρατιωτική προσωποπαγή διακυβέρνηση, τύπου Πακιστάν, με έναν Ιρακινό, πιστό αντίγραφο του πακιστανού «Προέδρου» στρατηγού Μουσάραφ, που θα ηγηθεί του νέου καθεστώτος στη Βαγδάτη… Και βεβαίως θα κάνουν «τα στραβά μάτια» οι Αμερικανοί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, μέχρι νεωτέρας… Τραγική ειρωνεία τον δικτάτορα Σαντάμ να τον διαδεχθεί τελικά κάποιος νέος αυταρχικός «ηγέτης», εξαρτώμενος όμως πλήρως από την πολύπλευρη αμερικανική υποστήριξη. Μέχρι σήμερα, με την τριετή επέτειο κατοχής του Ιράκ, επιβεβαιώνεται η διδαχή της ιστορίας, ότι είναι ευκολότερο να αρχίσεις έναν πόλεμο, δυσκολότερο να τον τερματίσεις ομαλά… Πρόσφατα παραδείγματα μας προσφέρουν το Βιετνάμ και το Ιράκ…

Ο πόλεμος στο Ιράκ συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της «ανοικτής ατζέντας» στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της κ. Ράις στην Ουάσινγκτον. Επίμονη θέση των ΗΠΑ να ζητούν… ανθρωποθυσίες, δηλαδή αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ και από την «πιστή στρατηγική σύμμαχο», την Ελλάδα. Σταθερή θέση της Ελλάδας, με την οποία «ξεγλιστρά» η υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι η χώρα μας προσφέρει οικονομική βοήθεια, φαρμακευτικό υλικό και κυρίως στρατιωτική εκπαίδευση Ιρακινών, εκτός Ελλάδος βεβαίως και εκτός Ιράκ, σε κάποιο νεοσύστατο αμερικανικό οιονεί προτεκτοράτο στα ευρωβαλκάνια… Μας πιέζουν βεβαίως και για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Στόχος των Αμερικανών να μειωθούν τα… φέρετρα με την αμερικανική σημαία που μεταφέρονται στις ΗΠΑ και να μετακυλίεται η μακάβρια αυτή εικόνα σε άλλες «συμμαχικές» χώρες. Έτσι αυξάνονται τελευταίως τα φέρετρα από το Ιράκ που μεταφέρονται με αμερικανικά αεροσκάφη στο Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και άλλες αμερικανοδέσμιες κυβερνήσεις… μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Δεν βιάζεται η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να ανακατέψει την πρεσβευτική τράπουλα και να προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις πρέσβεων σε μεγάλες πρεσβείες και μόνιμες αντιπροσωπείες… Αυτή λοιπόν η περίοδος περισυλλογής και διερεύνησης προσωπικών δεδομένων για ορισμένους διπλωμάτες έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και άγχους σε μερικούς… Έτσι ακούς αιφνιδίως περισσότερα «συντροφικά μαχαιρώματα», αισθητές και οι ανιχνευτικές κινήσεις προς γνωστούς και μη εξαιρετέους που έχουν πρόσβαση στη νέα υπουργό Εξωτερικών… Σπεύδουν οι κατέχοντες να διασφαλίσουν τις πρεσβευτικές πολυθρόνες τους, σπεύδουν και οι «περιθωριοποιημένοι» να μπουν ξανά στο παιχνίδι…

Δεν φαίνεται ότι θα παραμείνει για πολύ ακόμα στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Αδ. Βασιλάκης και σπεύδουν οι μνηστήρες να πολιορκήσουν την κενούμενη θέση. Όπως μαθαίνω, μεταξύ των υποψηφίων είναι ο πρέσβης Αν. Κριεκούκης, ακούγεται και το όνομα του πρέσβη Γ. Σαββαΐδη, μέχρι πρόσφατα πρέσβη στην Ουάσινγκτον, κάποια στιγμή κυκλοφόρησε και το όνομα του πρέσβη Ι. Κοραντή, ο οποίος όμως τελικά παραμένει αρχηγός της ΕΥΠ με την πλήρη υποστήριξη του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης (και Ανασφάλειας) Β. Πολύδωρα…

Στο επιτελείο της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο πρέσβης Ι. Μουρίκης, που υπηρετεί σήμερα στον Καναδά. Δεν έχει διευκρινισθεί πότε ακριβώς θα αναλάβει και ποιον συγκεκριμένο τομέα. Διευκρινίσθηκε όμως ότι η γνωριμία του με την υπουργό Εξωτερικών είναι μέσω της αδερφής του, που ήταν συμμαθήτρια στη Γερμανική Σχολή Αθηνών με τη σημερινή αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας. Τελικά σε αυτό το υπουργείο πρέπει να ψάξεις μέχρι τα… σχολικά θρανία και το γενεαλογικό δέντρο του καθενός για να αντιληφθείς ποιος έχει «συγκριτικό πλεονέκτημα» να αρπάξει κάποια σημαντική πρεσβεία ή νευραλγική θέση «παρά τη υπουργώ». Τα υπόλοιπα περί «αξιοκρατίας» είναι για τους… θεωρητικούς της πολιτικής της διαφάνειας και των «σημαδεμένων χαρτιών»…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ