Το εκλογικό μπρα-ντε-φερ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το σενάριο του… 2010

Γιατί η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν μεταφέρει σε επίπεδα κάτι παραπάνω και από προεκλογικά ακόμα πολιτικές διαφορές που σε άλλες περιπτώσεις θα εξαντλούνταν στα όρια μιας συνήθους κοινοβουλευτικής ή επικοινωνιακής επίθεσης-αντεπίθεσης;

Γράψαμε την περασμένη Κυριακή πως ο Κώστας Καραμανλής έχει απορρίψει εισηγήσεις και προτάσεις για πρόωρες εκλογές, που τις έχουν καταθέσει ορισμένοι συνεργάτες του απ’ την κυβέρνηση και το κόμμα. Το θέμα αναπαρήγαγαν έκτοτε αρκετά ΜΜΕ, ενώ το εκλογικό κλίμα συντηρήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες απ’ την πλειονότητα τόσο των εφημερίδων όσο και των καναλιών. Και -κυρίως- συντηρείται απ’ το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου, που φαίνεται να βρίσκουν στην ακραία πόλωση μια καλή συνταγή υπέρβασης της αναξιοπιστίας και ανικανότητάς τους να πείσουν τον λαό και να αποκομίσουν σοβαρά πολιτικά οφέλη απ’ την κυβερνητική φθορά. Αλλά τα παραπάνω δεν επαρκούν για να ερμηνεύσουν αυτή την αλόγιστη εμμονή σε συνταγές άκριτης πόλωσης. Βέβαια είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια ερμηνευτικά της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του Γιώργου. Σύμφωνα με αυτά έχει επιλεγεί η πόλωση, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέρος του επιτελείου του εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο Καραμανλής να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές ίσως και μέχρι το καλοκαίρι. Και θέλουν αφενός να συσπειρώσουν την κομματική βάση, αφετέρου να φανεί επικοινωνιακά πως ο Καραμανλής πήγε σε εκλογές πιεζόμενος απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν ικανοποιείται πλήρως απ’ αυτή την ερμηνεία, μας έδωσε και μια άλλη εξήγηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τη συμπεριφορά του Γιώργου:

• Στην πραγματικότητα, μας υπογράμμισε, τον Γιώργο τον βολεύουν οι πρόωρες εκλογές. Αν χάσει σε μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση με διαφορά μικρότερη απ’ αυτήν των εκλογών του 2004, όπερ και το πιθανότερο, δεν θα αμφισβητηθεί, δεν θα κινδυνεύσει η ηγεσία του. Ενώ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, αν χάσει σε εκλογές στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας…

Η παραπάνω ερμηνεία φαίνεται πειστική. Υπό την προϋπόθεση ότι δεχόμαστε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαδίζει βάσει μιας στρατηγικής, ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί μ’ αυτήν…

Οι «νταβατζήδες» και ο «τρίτος πόλος»…

Όμως στη στρατηγική των κομμάτων εκ των πραγμάτων υπεισέρχεται και… η στρατηγική των «νταβατζήδων». Έχουμε κατ’ επανάληψιν αναφερθεί τόσο στο σενάριο για τη συγκρότηση του λεγόμενου «τρίτου πόλου», με πρωτοβουλία επιφανών εκπροσώπων του συστήματος διαπλοκής, όσο και σε σενάρια αποσταθεροποίησης του Καραμανλή και της κυβέρνησης με στόχο να πάνε σε εκλογές αποδυναμωμένοι, ακόμα και «όμηροι» των «νταβατζήδων». Συνεπώς αντικειμενικά φαίνεται να συμπλέουν οι στρατηγικές αφενός του Γιώργου και αφετέρου όλου του συστήματος των διαπλεκομένων και των «βαρόνων» των ΜΜΕ. Τούτο φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και (παρασκηνιακή) συνεργασία τους, αν και γνωρίζουμε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκβιάστηκε πριν από λίγους μήνες, προκειμένου να «συνεργαστεί» σε μια στρατηγική έντασης και πόλωσης. Δεν είναι πολύ μακρινά δημοσιεύματα περί ανεπάρκειάς του, δημοσιεύματα προειδοποιητικά για την ηγεσία του, δημοσιεύματα απαξιωτικά για την ηγετική του εικόνα και το ηγετικό του προφίλ. Και τα δημοσιεύματα αυτά εξαφανίστηκαν (!) μόλις ο Γιώργος ξεκίνησε την ακραία και εκτός ορίων αντιπολίτευση. Υπενθυμίζουμε δε ότι προέρχονταν αποκλειστικά από ΜΜΕ προσκείμενα μεν στο ΠΑΣΟΚ, ανήκοντα δε στους «βαρόνους» της διαπλοκής…

Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα προκειμένου να εμφανιστεί ως δικαιωμένη αυτή η (νέα) στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών και περίεργες δημοσκοπήσεις από εταιρείες που και στο κοντινό παρελθόν έχουν παίξει σε παιχνίδια χειραγώγησης της κοινής γνώμης…

Όλη την τελευταία περίοδο έχουμε απολαύσει ένα κλίμα περίπου… σύντομης επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κλίμα κατάρρευσης της κυβέρνησης Καραμανλή, κλίμα κατάρρευσης της χώρας γενικότερα. Και έχουμε παρακολουθήσει ένα ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και κατευθυνόμενης ενημέρωσης όμοιο με όσα ζούσαμε επί εποχής του τέως «καταλληλότερου», όταν τέτοιες πρακτικές κυριαρχούσαν προς στήριξή του!

Αναφορικά δε με τα περί «τρίτου πόλου» σενάρια, επισημαίνουμε ότι ο γνωστός εκδότης και αναλυτής Γ. Κύρτσος πολύ πρόσφατα απ’ το δελτίο ειδήσεων του ALPHA τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ενέταξε σε αυτά και τις γνωστές προτάσεις του προέδρου του ΣΕΒ που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το σενάριο του 2010…

Στο κυβερνών κόμμα, όπως γράψαμε, έχουν κατατεθεί στον Καραμανλή εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006, ως απάντηση στα σχέδια των «νταβατζήδων». Εισηγήσεις τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν η κυβέρνηση δεν πάει άσχημα στις δημοτικές εκλογές του Οχτώβρη, τότε ο Καραμανλής πολύ δύσκολα δεν θα υποκύψει στον εκλογικό πειρασμό πρόωρων εκλογών το 2007.

Ωστόσο τόσο μέσα στη ΝΔ όσο και σε συγκεκριμένους εξωπολιτικούς κύκλους έχει αρχίσει και «ζυμώνεται» την τελευταία περίοδο ένα άλλο σενάριο:

• Πρόωρες εκλογές το 2006, νέα πρωθυπουργία Καραμανλή έως το 2010, οπότε ο νυν πρωθυπουργός πάει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού πριν έχει παραδώσει την ηγεσία στην Ντ. Μπακογιάννη, όπως έκανε (παραιτούμενος) ο Σημίτης το 2004.

Το σενάριο αυτό το επισήμανε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Φλεβάρη. Και φαίνεται πως έχει βάση. Ως σχεδιασμός «ενδιαφερόμενων» κύκλων τουλάχιστον και «ζυμώνεται» και προωθείται. Και όχι μόνο απ’ το «μητσοτακικό» τμήμα της κυβερνώσας παράταξης, αλλά, επαναλαμβάνουμε, και από εξωπολιτικούς και εξωελληνικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται σφόδρα να πάνε οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε δυο κόμματα εξουσίας με αρχηγούς την Ντόρα και τον Γιώργο αντίστοιχα… Είναι λοιπόν και αυτοί οι κύκλοι, που πιέζουν διακριτικά -προς το παρόν…- τον Καραμανλή για εκλογές μέσα στο 2006.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει εισηγήσεις, μετά την άρνηση Καραμανλή να αποδεχτεί την πρόταση για εκλογές το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, για διπλές κάλπες τον Οχτώβρη, με το κλασικό και τετριμμένο επιχείρημα, ότι η ψήφος δυσαρέσκειας θα διοχετευθεί στη νομαρχιακή και δημοτική κάλπη και η ΝΔ θα κερδίσει με σχετική ασφάλεια τις εκλογές.

Μέχρι τώρα ο Καραμανλής φαίνεται να μη συζητά ούτε αυτή την πρόταση, η οποία στηρίζεται και από επιχειρηματικούς κύκλους. Και αντιτείνει ένα επιχείρημα σοβαρό:

• Αν τα πράγματα γίνουν έτσι, θα με αντιμετωπίσουν μετά τις εκλογές σαν πρωθυπουργό υπό προθεσμία και αποχώρηση όπως αντιμετώπισαν τον Σημίτη μετά τις εκλογές του 2000…


Σχολιάστε εδώ