Τα δεσμά της τετραετίας
O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη νίκη της ΝΔ στις 7 Μαρτίου, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον εκλογικό κύκλο των ευρωεκλογών, στο μέσον της θητείας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εκλογικό κύκλο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και μετά ταύτα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον εκλογικό κύκλο των εθνικών εκλογών. Την ίδια περίπου κατάσταση αντιμετώπισαν και όλοι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης. Κάθε πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει έχοντας τα «δεσμά» των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων και με το άγχος της επανεκλογής του.
•Έτσι γίνεται προφανές ότι η τετραετής θητεία διακυβέρνησης γίνεται τροχοπέδη στην απόδοση των κυβερνήσεων. Η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση δίνει την ευκαιρία στο πολιτικό σύστημα, εάν τολμήσει, να σπάσει τα δεσμά των εκλογικών κύκλων που δεν επιτρέπουν στον εκάστοτε πρωθυπουργό να υλοποιήσει απερίσπαστος το έργο που έχει προγραμματίσει. Η πρόταση να μην προκαλούνται εκλογές λόγω της προεδρικής εκλογής είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει ν’ αλλάξει ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης και να γίνει πενταετής ή και εξαετής. Μάλιστα, εάν γίνει εξαετής ο συνταγματικός κύκλος διακυβέρνησης, μπορεί να θεσπιστεί και η μία θητεία ενός πολιτικού στον πρωθυπουργικό θώκο. Έξι χρόνια αρκούν στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό να δώσει ό,τι έχει και ό,τι μπορεί και μετά ταύτα να αποστρατεύεται. Το πλεονέκτημα ενός πρωθυπουργού να έχει εμπρός του μία εξαετία, για να υλοποιήσει το έργο του και μάλιστα χωρίς το άγχος της επανεκλογής του, είναι σημαντικό και καθοριστικό, καθότι θα τον σπρώξει ν’ αποδειχθεί χρήσιμος και όχι αρεστός.
•·Ασφαλώς η πρόταση για εξαετή συνταγματική θητεία διακυβέρνησης και μίας θητείας για τον πρωθυπουργό είναι τολμηρή, και ενδεχομένως ορισμένοι να υποστηρίξουν ότι συνιστά «πλήγμα» για τη λαϊκή κυριαρχία και τη λογοδοσία. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα της πρότασης εμφανώς υπερτερούν των μειονεκτημάτων της. Για παράδειγμα από τώρα… κλαίω την κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον Μάρτιο του 2008, αφού εκτός από τις ευρωεκλογές, εκτός από τις δημοτικές εκλογές, θα έχει να αντιμετωπίσει στο μέσον της θητείας της και τη βεβαιότητα των προεδρικών εκλογών. Έχετε, δικάσατε!