Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Αποτέλεσμα, ένας Γενικός Δείκτης που κρατάει «άμυνα» σταθερά πάνω από το ψυχολογικό (;) όριο των 4.000 μονάδων και παράλληλα μια μάλλον συγκεχυμένη εικόνα στις τάξεις των επαγγελματιών της αγοράς αναφορικά με το πού θα κινηθεί η Σοφοκλέους τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Κατ’ άλλους μπορεί μεν η ψυχολογία να παραμένει ευμετάβλητη και οι κινήσεις του δείκτη να συναρτώνται από την πορεία των διεθνών αγορών, υπάρχουν όμως κι αυτοί που θεωρούν πως το ΧΑΑ σταδιακά θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, με έμφαση μάλιστα στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μεσοβδόμαδα παρατηρήθηκαν αρκετές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και σε αρκετές από τις μετοχές που είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα όμως ανάλογη, αν όχι πιο έντονη, ήταν η δραστηριοποίηση πολλών επενδυτών σε τίτλους του 40άρη. Τίποτε όμως δεν αποκλείει την περαιτέρω εμφάνιση τάσεων ρευστοποίησης σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε τίτλους που πρωταγωνίστησαν στα δικά τους μίνι-ράλι στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Προβληματισμό πάντως προκαλούν στους επαγγελματίες της αγοράς μας τόσο ο ισχνός τζίρος σε πάμπολλα χαρτιά όσο και οι δυσανάλογα υψηλές τιμές που καταγράφουν πολλά χαρτιά. Ενδεικτική του προβληματισμού που διακατέχει πολλούς χρηματιστές είναι και η τελευταία έκθεση – σύσταση της Marfin Bank, η οποία, ενώ παραμένει θετική στις κρίσεις της για την αγορά, τοποθετεί τις «ασφαλείς» επενδύσεις σε ορίζοντα έτους και πάνω (ήτοι αποκλείει από τις επιλογές της την οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση), ενώ δεν διστάζει να συστήσει και αύξηση του ποσοστού του ιδανικού χαρτοφυλακίου σε μετρητά. Με δυο λόγια απλώς μας λέει πως στην παρούσα φάση καλό θα ήταν να «διώξουμε» θέσεις σε χαρτιά που κερδίζουν και να κρατήσουμε ρευστό για το άμεσο (;) μέλλον!

ΥΓ.: Επιφυλακτικοί εμφανίζονταν όλη την εβδομάδα κι όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά Παραγώγων. Μείωσαν σημαντικά τις συναλλαγές στο ΧΠΑ, ενώ αντίθετα αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης της αμέσως επόμενης σειράς. Κι αυτοί κρατούν ρευστό για καλύτερες ημέρες;

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ