Ο Γιώργος μετράει πλέον ποιοι θα είναι οι αυριανοί υπουργοί του…

Περίπου αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έστω και οριακό προβάδισμα του Κινήματος έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Ορισμένων τα μυαλά ήδη έχουν πάρει αέρα. Επειδή νομίζουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, επειδή βλέπουν τον αρχηγό τους με άλλον αέρα και καταλαβαίνουν πως οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι πιθανόν καλύτερες από τις σημερινές, επειδή θέλουν γρήγορα πάλι να βρεθούν στην εξουσία, γιατί έχει λείψει σε πολλούς το υπουργικό γραφείο και η χρησιμοποίηση του κράτους προς όφελός τους, μια και τώρα ως αντιπολίτευση είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από το κρατικό ταμείο, επειδή οι διορισμοί και τα ρουσφέτια βρίσκονται στο DNA τους, πολλοί δεν αποκατέστησαν τα παιδιά τους και δεν έκτισαν όλοι καινούργια σπίτια και εξοχικά, για όλα αυτά θέλουν το ταχύτερο δυνατόν να βρεθούν και πάλι στην «κορυφή της εξουσίας». Οι έρευνες της κοινής γνώμης τούς έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και κάποιοι ανυπομονούν πότε επιτέλους το ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί στην κυβέρνηση για να καταλάβουν «τα χειμερινά ανάκτορα».

Δεν είναι αστεϊσμοί όλα αυτά. Είναι η ωμή πραγματικότητα, και επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ξεχάσει το κυβερνητικό τους παρελθόν, με κάθε τρόπο φροντίζει να το υπενθυμίζει σε αυτούς που ήδη από τώρα συμπεριφέρονται αλαζονικά και καθεστωτικά. Περιπτώσεις βουλευτών πολλές, αλλά δεν είναι της ώρας να καταγράψουμε ονοματεπώνυμα. Από το ύφος τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις εύκολα αντιλαμβάνεσαι και ποια θα είναι η πολιτεία τους στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό έντονα ορατό ήταν το διήμερο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τους βουλευτές και τους πρώην υπουργούς βρέθηκαν εκεί και πολλοί εξ αυτών που στελέχωναν το κράτος και τις υπηρεσίες του, οι λεγόμενοι «κρατικοδίαιτοι». Αυτοί κι αν είχαν τουπέ χιλίων καρδιναλίων, νομίζοντας πως η διακυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι παρά μια μικρή παρένθεση.

Με τον αέρα τού «ερχόμαστε» συμπεριφέρονται σαν σε ιθαγενείς με καθρεπτάκια…

Αυτός είναι και ο μόνιμος πλέον φόβος του Παπανδρέου και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Παρόν» από πολύ καλή πηγή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέτοια φαινόμενα από το παρελθόν δεν θα διστάσει να τα ανακόψει αμέσως, με όποιο πολιτικό κόστος, που άλλωστε δεν θα υπάρξει στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί ο κόσμος κρίνει θετικά τέτοια αυστηρότητα.

Συνεργάτες του αρχηγού του στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν τρόπους να το κάνουν αυτό πιο εμφανές και γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία ο Παπανδρέου θα υπογραμμίζει τη ριζική αντίθεσή του σε τέτοια φαινόμενα: Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν παρόμοιες τακτικές από τα στελέχη μας και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν από εδώ και πέρα τέτοιες συμπεριφορές, αλλά ο πρόεδρος θα επαναλαμβάνει συχνά την πρόθεσή του «να μην ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές», όπως είπε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στέλνοντας μήνυμα προς τα στελέχη του ή μάλλον μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Η Χαριλάου Τρικούπη υπολογίζει από τώρα ποιοι είναι αυτοί που μπορεί εύκολα να αμαυρώσουν την εικόνα του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές, που ίσως στοιχίσει και πάλι την πρωθυπουργία στον Γιώργο, και επειδή χρειάζεται μεγάλη προσοχή, «είναι το κρισιμότερο σημείο αυτό» λένε οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η τακτική που σκέπτονται να ακολουθήσουν θα είναι κατ’ αρχάς πλήρης αδιαφορία (μέχρις ενός συγκεκριμένου σημείου) και από εκεί και ύστερα θα επιλαμβάνονται άλλα όργανα και άλλα στελέχη, αν βέβαια χρειαστεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις.
Για τη Χαριλάου Τρικούπη η σημερινή συγκυρία είναι η κρίσιμη καμπή. «Σήμερα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ για να μη δείξουμε και πάλι τον κακό μας εαυτό. Ο κόσμος κρίνει συμπεριφορές και ανάλογα πράττει».

Μερικοί εκ των συνεργατών του κ. Παπανδρέου λένε, ή και του εισηγούνται ακόμη, να δείξει ο αρχηγός τους με τον τρόπο του με ποιους θέλει να οργανώσει τη νέα του κυβέρνηση, όποτε και αν προκύψει αυτή, ώστε να φανεί ότι αναγκαστικά θα πορευτεί με συγκεκριμένα στελέχη και όχι με όλα.

Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνει κανείς εύκολα για ποια στελέχη χτυπά την καμπάνα ο πέμπτος και έκτος όροφος της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του. Πρόκειται για πρώην υπουργούς ή για στελέχη που εργάζονταν στο «βαθύ κράτος» και το απομυζούσαν στο πρόσφατο παρελθόν, επιδεικνύοντας όσο κανείς άλλος αλαζονική συμπεριφορά και καθεστωτική νοοτροπία. Και πολύ ευκολότερα βέβαια καταλαβαίνει κάποιος ποια είναι εκείνα τα στελέχη που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει κοντά του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει σιγά σιγά να αναδεικνύει στελέχη τα οποία θα φωτογραφίζει στην… κορνίζα του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η άποψη αυτή, που εκφράζεται από συγκεκριμένους, δεν έχει βρει απόλυτη ανταπόκριση ακόμη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι δεν πρέπει από τώρα να ασχοληθεί με τα «επικίνδυνα» θέματα.

Δεν θέλει δηλαδή από τώρα να ρισκάρει πρόσωπα και καταστάσεις, γιατί είναι πιθανόν, όπως πιστεύει ο ίδιος αλλά και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του, πως αντί να έχει θετικά αποτελέσματα μια παρόμοια κίνηση, να ανοίξει νέα εσωκομματικά μέτωπα, που σε αυτές τις περιπτώσεις δύσκολα κλείνουν. Η γκρίνια και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν, δεν… συνιστώνται όταν το κλίμα στην κοινωνία είναι θετικό για το ΠΑΣΟΚ. Άρα το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου είναι τι θα κάνει όταν αναγκαστικά πια δεν θα μπορεί να αναβάλει τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει, όσο πικρές και αν είναι, για ορισμένα στελέχη του που απασχόλησαν την πολιτική για πολλές δεκαετίες.

Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου φοβούνται ότι το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα ψηλά και αναρωτιούνται τι θα γίνει σε προεκλογική περίοδο: «Θα επιστρέψουμε σε άλλες εποχές;».

Χρειάζεται μια νέα τακτική αντιμετώπισης, λένε, γιατί το κλίμα πόλωσης που προωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξυπηρετεί μεν τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη, οι πολίτες όμως δεν ακούνε με τη σοβαρότητα που θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ τις νέες προτάσεις που επαγγέλλεται ο κ. Παπανδρέου υπό το γενικό σύνθημα «Υπάρχει άλλος δρόμος». Γι’ αυτό και μετά τις τελευταίες περιοδείες του προέδρου στην επαρχία οι σχεδιασμοί που κάνουν είναι η κινητοποίηση και όλος ο προγραμματισμός να γίνονται σε πιο χαλαρό ύφος.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση των οπαδών και στα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζει υψηλά ποσοστά, τέτοια που δεν δικαιολογούνται ακόμη και σε περίοδο προεκλογικών συγκρούσεων.


Σχολιάστε εδώ