«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Αντί για διαφάνεια, όμως, το νέο σύστημα σύστημα έφερε την πλήρη συσκότιση, αφού πλέον οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στην εισήγηση που κάνει η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν την ψήφο και -το ακόμη χειρότερο- χωρίς καν να ξέρουν ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο βουλευτής του οποίου ζητείται η ασυλία. Αυτό ακριβώς συνέβη στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, στην οποία η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν για τρεις δικογραφίες, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν τον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου, «ο οποίος κατηγορείται για παράβαση των άρθρων 46 παρ. 1, 224 παρ. 2 και 1 και 362 και 363 του Π.Κ. για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση», και η τρίτη τον επίσης «πράσινο» βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, «ο οποίος κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 259 του Π.Κ. για παράβαση καθήκοντος». «Οι λεπτομέρειες και των τριών υποθέσεων αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που σας έχει διανεμηθεί μαζί με την Ημερήσια Διάταξη», περιορίστηκε να πει η πρόεδρος της Βουλής, και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της απόρριψης των αιτημάτων για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Ψήφισαν συνολικά 204 βουλευτές και για τις δικογραφίες που αφορούσαν τον κ. Παπαγεωργίου 196 είπαν «όχι», 5 «παρών» και 3 «ναι», ενώ για τον κ. Ρήγα υπέρ δεν ψήφισε κανείς, μόνον ένας προτίμησε το «παρών» και οι υπόλοιποι 203 είπαν «όχι».


Τα προσχήματα και το «φλερτ» με την Εξεταστική για τις υποκλοπές

Με προσχήματα αφενός ένα ταξίδι του προέδρου της Αναστάσιου Καραμάριου στο εξωτερικό και από την άλλη το ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ως αμειβόμενες μόνον δύο συνεδριάσεις ανά μήνα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έβαλε «λουκέτο» δύο εβδομάδων και διέκοψε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η Επιτροπή δεν συνεδρίασε την εβδομάδα που πέρασε και δεν προβλέπεται να συνεδριάσει ούτε την επόμενη. Και έτσι η ακρόαση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του «αφεντικού» της εγχώριας Vodafone, Γιώργου Κορωνιά, με τον ελληνοαυστραλό μάνατζερ της Ericsson Μπιλ Ζήκου, αναβλήθηκαν για τις αρχές Απριλίου, χωρίς να εξηγήσει κανείς τους λόγους αυτής της αναβολής.

Τα μέλη της Επιτροπής δεν γνωρίζουν πότε θα συνεδριάσουν ξανά και δεν τους έχει διευκρινιστεί αν ο κ. Αγγέλου θα προηγηθεί της εξέτασης του «ντουέτου» των δύο εταιρειών, που έχουν περιπέσει σε σωρεία αντιφάσεων για τους χρόνους, τους τρόπους και τους τόπους που γίνονταν οι παρακολουθήσεις, αλλά και για τους πρωταγωνιστές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η κυβέρνηση, με οδηγίες της οποίας, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, «λειτουργεί» ο πρόεδρος της Επιτροπής, θέλει να κερδίσει χρόνο και να επανακαθορίσει την τακτική της ανάλογα με το τι θα βγάλει η Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και η δικαστική έρευνα, που προχωρούν παράλληλα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες την εμφανίζουν να «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που πριν από λίγο καιρό είχε σπεύσει να αποκλείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.


Όλα πλέον θα κριθούν από το πόρισμα της ΑΔΑΕ

Το ωραίο, μάλιστα, στην υπόθεση είναι ότι οι ίδιοι που είχαν υιοθετήσει την αρχική κυβερνητική άποψη τώρα… επιχειρηματολογούν, λέγοντας (και γράφοντας) ότι αρκετές φορές στο παρελθόν η Βουλή είχε συστήσει Εξεταστικές που λειτουργούσαν παράλληλα με τις δικαστικές έρευνες.

Στα ίδια δημοσιεύματα, μάλιστα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η κλήση του κ. Αγγέλου να γίνει ακόμη και μετά το Πάσχα, κάτι που αποκαλύπτει τις προθέσεις του Μαξίμου να αποφύγει την προσέλευση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στην Επιτροπή της Βουλής που συνεδριάζει δημοσίως.

Η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ ο κ. Αγγέλου να καταθέσει σε Εξεταστική, που οι συνεδριάσεις της είναι «κλειστές».

Και όλα δείχνουν ότι εφόσον το επόμενο διάστημα κατατεθεί το -ενδιάμεσο, έστω- πόρισμα που λέγεται ότι ετοιμάζει η ΑΔΑΕ, μπορεί να βρει μια καλή αφορμή για να φύγει το θέμα από τη Θεσμών, προτείνοντας Εξεταστική, με την… πονηρή σκέψη ότι -καθώς μεσολαβεί και το Πάσχα- ώσπου να συγκροτηθεί θα έχει φτάσει καλοκαίρι για να εξετάσει τους πρώτους μάρτυρες…

Με άλλα λόγια, όλα στην υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πλέον ότι θα κριθούν από το περιεχόμενο του πορίσματος της (μέχρι πρότινος παρεξηγημένης) ΑΔΑΕ.


Κριτική στον εαυτό του έκανε ο Γιώργος

Ωραία τα λένε στα μνημόσυνα οι πολιτικοί μας. Και από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη για τον Γεώργιο Ράλλη, στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Παιδείας και είπε: «Είχα την τύχη να δημιουργήσω μια πολιτική σχέση με τον Γεώργιο Ράλλη, να τον ζήσω από κοντά και να έχω μια προσωπική άποψη για τον άνθρωπο. Θυμάμαι τι μου έλεγε, κάτι το οποίο λέει και ο ιστορικός Αλέξης Δημαράς. Μίλαγε για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας μακροχρόνιας πολιτικής στην Παιδεία, μιας πολιτικής που θα ξεπερνά τα όρια των αλλαγών σε κυβερνήσεις, αλλά και αλλαγών και εντός των κυβερνήσεων, όπου συνήθως ανατρέπονται σχεδιασμοί με την έλευση του νέου υπουργού, ακόμη και του ίδιου κόμματος».

Όλα αυτά μάλλον ως εκ των υστέρων αυτοκριτική μπορεί να θεωρηθούν, αφού ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε δύο φορές υπουργός Παιδείας (από τον Ιούνιο του 1988 έως τον Ιούλιο του 1989 και από τον Ιούλιο του 1994 έως τον Σεπτέμβριο του 1996) και διατηρώντας το αξίωμα για περισσότερο από τρία χρόνια, μάλλον τίποτε από τα παραπάνω δεν τήρησε. Γιατί απʼ ό,τι θυμόμαστε και πράγματα των προκατόχων του ο ίδιος άλλαξε, χωρίς μακρόχρονο σχεδιασμό, αλλά και οι διάδοχοί του στο υπουργείο δεν άφησαν τα πράγματα όπως τα βρήκαν στην πολύπαθη Παιδεία.


Μήπως οι έλεγχοι πρέπει να αρχίσουν από τη Βουλή

Με μηνύσεις απείλησε ο εστιάτορας της Βουλής εφημερίδα που έγραψε την περασμένη Κυριακή ότι έχει ακριβές τιμές παρότι επιδοτείται.

Όπως όμως έλεγαν στη στήλη υπάλληλοί του, δεν θα τολμήσει να υλοποιήσει την απειλή γιατί μπορεί να μην επιδοτείται άμεσα -δεν παίρνει, δηλαδή, όπως συνέβαινε παλαιότερα, απευθείας χρήματα από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ), που διαχειρίζεται στο εστιατόριο και στο κυλικείο- αλλά επιδοτείται εμμέσως.

Πως; Με το να μην πληρώνει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο), αλλά κυρίως με το να μην τηρεί -τουλάχιστον κατά γράμμα- τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Χωρίς να υιοθετούμε αυτές τις καταγγελίες, αναρωτιόμαστε μήπως τα αρμόδια ελεγκτικά -με ή χωρίς την παρότρυνση κάποιου από τους συναρμόδιους υπουργούς- θα έπρεπε να κάνουν καμιά βόλτα -αιφνιδιαστική, βέβαια- από τη Βουλή να δουν αν κόβονται αποδείξεις ή αν ασφαλίζονται, όπως πρέπει, οι υπάλληλοι.

Κι αν τα βρουν όλα καλά, τόσο το καλύτερο για τον εστιάτορα, αλλά και για τη Βουλή, που μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι τουλάχιστον εντός του κτιρίου της τηρούνται οι νόμοι.


Σχολιάστε εδώ