Η μεγάλη μαγκιά του Ψωμιάδη

Μπορεί κανείς να αμφιβάλλει για τις ικανότητες και την ευρυμάθειά του, μπορεί να… βγαίνει από τα ρούχα του για τις «εκρήξεις» και τις εμμονές του, μπορεί να δυσφορεί για τις ακραίες θέσεις, τις υπερβολικές φιλοδοξίες του και το ιδιότυπο στυλ (γάμοι, κηδείες, παρίσταμαι και χαιρετίζω όπου με καλούν), αλλά δεν δικαιούται κανείς να μην του αναγνωρίζει… το ποντιακό του κεφάλι, την προσήλωσή του στις υποσχέσεις που δίνει και τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό των ενεργειών του.

Ο Ψωμιάδης λοιπόν, θέλοντας να φτιάξει από τώρα το «βιογραφικό» του, να χτίσει δηλαδή το προφίλ του εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου, αποφάσισε να κάνει μια επίδειξη… διεκδικητισμού. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής δεν έγινε τυχαία. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ορίσει ακόμη τον αντίπαλό του, ο οποίος θα εκμεταλλευόταν τον εικονικό και ανέξοδο διεκδικητισμό του, ενώ η χρονική απόσταση από τις εκλογές δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί έντονο αντικυβερνητικό κλίμα, το οποίο, αν συνέβαινε μέσα στην όξυνση της προεκλογικής περιόδου, θα κόστιζε και στον ίδιο.

Μεθοδεύοντας αυτή την κίνησή του ο Ψωμιάδης:

• Δεν έθεσε την πρότασή του στο νομαρχιακό συμβούλιο, θέλοντας αφενός να αποφύγει αχρείαστες αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση και αφετέρου να μην εξαναγκάσει τα κομματικά στελέχη της ΝΔ να έρθουν στη δύσκολη θέση να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής τους.

• Διαμόρφωσε ένα διεκδικητικό αλλά όχι αντικυβερνητικό πλαίσιο, κινούμενος με πρωτοφανή μαεστρία στο τεντωμένο σχοινί. Για να πετύχει αυτή η προσπάθειά του εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον και τις γνωστές -αν και αδικαιολόγητες- αδυναμίες του τοπικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο στη Θεσσαλονίκη.

• Επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποια δυναμική ενέργεια που θα κόστιζε -να υποβάλει, για παράδειγμα, την παραίτησή του ή να μπλοκάρει τη διοικητική λειτουργία της νομαρχίας- αλλά να αρκεστεί σε μια ανέξοδη κίνηση, το κλείσιμο ή, για να το πούμε καλύτερα, τη μη λειτουργία των υπηρεσιών της νομαρχίας για μία ημέρα. Από το ιδιότυπο «lock out» εξαίρεσε τα ΚΕΠ και τα ΚΤΕΟ προκειμένου να εμφανιστεί πως δεν δημιουργεί προσκόμματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Παρασκηνιακά χρησιμοποίησε κάθε πρόσφορο γι’ αυτόν μέσο με στόχο να προσεταιριστεί τους δημάρχους ώστε να εμφανιστεί ως αρχηγός όλου του νομού. Στους ΠΑΣΟΚους εξηγούσε πως τους συμφέρει να μπουν σε ένα πλαίσιο που μπορεί να θεωρηθεί αντικυβερνητικό, ενώ στους «γαλάζιους» ότι με το σχέδιό του δεν επιτρέπει να εμφανιστεί η διεκδίκηση λύσεων για τα τοπικά θέματα ως προνόμιο των «πράσινων» αντιπάλων τους (στα δε κομματικά στελέχη της ΝΔ έλεγε πως με την κίνησή του αυτή αφαιρεί «όπλα» από τη… φαρέτρα του Καρατζαφέρη, ο οποίος έτσι οδηγείται στο περιθώριο).

Όσο κι αν επρόκειτο περί ενός εγχειρήματος του οποίου η σκοπιμότητα εύκολα γίνεται αντιληπτή, το «κόλπο» του Γιώτη πέτυχε απόλυτα χάρη στην ανυπαρξία του τοπικού ΠΑΣΟΚ από τη μια και στον απομονωτισμό του υπερόπτη δημάρχου Θεσσαλονίκης από την άλλη, ο οποίος έχει προ πολλού απολέσει την πρωτοκαθεδρία των «γαλάζιων» στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του σνομπισμού και της προκλητικά εγωκεντρικής πολιτικής του.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του Γιώτη

«Δεν αντιπολιτεύομαι, δεν συγκρούομαι, δεν αντιμάχομαι την κυβέρνηση», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με αφορμή το κλείσιμο της νομαρχίας με αίτημα «να ενταχθεί ο νομός σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μέχρι το 2012, ώστε να κατασκευαστούν τα επόμενα έξι χρόνια οι υποδομές που δεν υλοποιήθηκαν».

«Θέλω να διευκρινίσω και να επαναλάβω ότι το κλείσιμο της νομαρχίας δεν είναι μομφή κατά της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να χρεωθεί τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων που επί είκοσι συναπτά έτη δεν έγινε τίποτα. Όμως δεν έχουμε περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου παρουσία πολλών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του νομού.

Ο Π. Ψωμιάδης είπε ότι υλοποιήθηκε το 75% του προεκλογικού του προγράμματος, ωστόσο διευκρίνισε ότι όσα λέει σήμερα δεν αφορούν το προεκλογικό πρόγραμμα αλλά τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Τώρα θα πάρουμε αυτά που ζητάμε και μάλιστα με τον Κώστα Καραμανλή», σημείωσε και πρόσθεσε πως διεκδικεί και ελπίζει μόνο στον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια ο νομάρχης καταφέρθηκε εναντίον ορισμένων «γκλαμουράτων και βολεμένων», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι, όπως είπε, ενοχλήθηκαν από το κλείσιμο της νομαρχίας. Αυτοί, συνέχισε, πρέπει «να ξυπνήσουν και να υπακούσουν στις εντολές του πρωθυπουργού».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα που έθεσε ο νομάρχης, ειδικά για τη σχολική στέγη τόνισε ότι ζητά άμεσα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα 20 από τα οποία η νομαρχία οφείλει ήδη για σχολεία που παραδόθηκαν και τα υπόλοιπα 20 θα χρειαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος. Ακόμη, ο Ψωμιάδης επεσήμανε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει η Μονή Λαζαριστών λόγω αδυναμίας να πληρώσει τα λειτουργικά της έξοδα, τόνισε ότι υπάρχουν χωριά σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη χωρίς καμία συγκοινωνία, ανέφερε ότι η υποθαλάσσια αρτηρία θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε τις ελλείψεις στους τομείς της υγείας, των αντιπλημμυρικών έργων και του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Από το τελευταίο κάλεσμα του νομάρχη προς τους 44 δημοτικούς άρχοντες του νομού απουσίασαν 6 δήμοι (ανάμεσά τους ο δήμος Θεσσαλονίκης και αυτός της Χαλκηδόνας, όπου δήμαρχος είναι ο αδελφός του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη). Ερωτηθείς για την απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο νομάρχης είπε: «Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και όχι εγώ».


Σχολιάστε εδώ