Αντιπαράθεση και συναίνεση…

Ήδη τα συνδικάτα έχουν θέσει προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο διάλογο, ενώ το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συζήτηση και «απαιτεί!» «το κράτος και το κεφάλαιο να εξασφαλίσουν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που να είναι αποκλειστικά δημόσιο και σύγχρονο, με αυξημένες συντάξεις, με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, με σύγχρονες παροχές δωρεάν στον κλάδο της Υγείας – οι εισφορές των εργαζομένων όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθούν, αντίθετα να μειωθούν, να καταργηθούν στην πορεία». Προφανώς με τέτοιες δογματικές θέσεις περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν.

• Όμως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ως κόμματα εξουσίας, έχουν λόγο και υποχρέωση να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και ει δυνατόν σε συναινετικό πλαίσιο. Σήμερα την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού την έχει στα χέρια της η ΝΔ, αύριο θα την έχει ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ, άρα έχουν κοινό συμφέρον να βρουν βιώσιμες λύσεις και ει δυνατόν αποδεκτές από τις κοινωνικές δυνάμεις.

• Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον και υποχρέωση να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ, όμως στο εθνικό πρόβλημα που λέγεται Ασφαλιστικό οφείλει να αφήσει στην μπάντα την αντιπολιτευτική του διάθεση και να συμμετάσχει στον διάλογο, σαν να είχε το ίδιο την ευθύνη επίλυσης του προβλήματος. Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να πάρει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο προτάσεων στο τραπέζι του διαλόγου. Με άλλα λόγια, το Ασφαλιστικό πρέπει να βρεθεί εκτός του πεδίου αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί μόνον έτσι μπορούν να βρεθούν λύσεις…

ΥΓ.: Το ορθολογικό πλαίσιο επίλυσης του Ασφαλιστικού απαιτεί αναλογιστικές μελέτες και προτάσεις της κυβέρνησης, και μετά ταύτα προτάσεις και από την αντιπολίτευση, καθώς και από τα συνδικάτα.


Σχολιάστε εδώ