ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
Επιτέλους υψηλόβαθμη και πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία πήγε στη Λιβύη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια… αφού βεβαίως προηγήθηκαν, εδώ και αρκετό καιρό, υψηλού επιπέδου επίσημες επισκέψεις στην Τρίπολη, από τους Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Ισπανούς και Αμερικανούς… δηλαδή προηγήθηκαν της φιλοαραβικής Ελλάδας όλοι οι πρώην αποικιοκράτες και άσπονδοι εχθροί του συνταγματάρχη Μ. Καντάφι… Έκλεισαν λοιπόν οι «μεγάλοι» σημαντικά επιχειρηματικά συμβόλαια, συμφώνησαν σε μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επενδύσεις, και ακολουθήσαμε εμείς για μερικά ψίχουλα, ό,τι τέλος πάντων απέμεινε…
Η πρεσβεία μας στην Τρίπολη, τα τελευταία ιδίως χρόνια, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Λιβύη, με ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω τη Λιβυκή… Εμείς, ως γνωστόν, είμαστε «στρατηγικοί σύμμαχοι» με άλλες χώρες και «καλά παιδιά», έπρεπε λοιπόν πρώτα να πάρουμε το πράσινο φως από Αμερικανούς και Βρετανούς για να αποτολμήσουμε αυτό το καθυστερημένο «άνοιγμα» στη νότια γειτονιά μας… Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τις ΗΠΑ στον χαρακτηρισμό της Λιβύης ως «χώρας που υποθάλπει την τρομοκρατία» και επέβαλαν σκληρότατο εμπάργκο στις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες «αμερικανικής επιρροής»… Όταν τελικά οι Λίβυοι ενέδωσαν στις βρετανικές απαιτήσεις κατέβαλαν υψηλή χρηματική αποζημίωση για την κατάρριψη του βρετανικού επιβατηγού αεροπλάνου από λίβυους πράκτορες, πρώτη και καλύτερη η «πονηρή Αλβιώνα» προχώρησε στην οικονομική συνεργασία με το καθεστώς Καντάφι σε ένα ευρύτατο πεδίο επιχειρηματικής δράσεως… Τελευταίοι σχεδόν από τους Ευρωπαίους κινηθήκαμε εμείς… και όμως συνεχίζουμε να λέμε αυτάρεσκα ότι παίζουμε… «πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή»…
Ισχυρή και σταθερά αυξανόμενη ήταν η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη και πολλοί οι έλληνες επιστήμονες επί εποχής βασιλιά Ιντρίς, τη δεκαετία του ’60 και ’70. Εκεί έκανε την πρώτη μεγάλη «μαγιά» του ο μεγαλοεφοπλιστής Γιάννης Λάτσης, άρχισε τις επαφές του με τον αραβικό κόσμο και προχώρησε στη Σαουδική Αραβία, δημιουργώντας την κολοσσιαία περιουσία του… Λίβυοι στρατιωτικοί εκπαιδεύθηκαν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές, Έλληνας διορίσθηκε γενικός αρχίατρος του Λιβυκού Στρατού (Γ. Καλλιοντζής), Έλληνας ήταν ο προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Ιντρίς (Γ. Λεβεντάκης), ελληνικές τεχνικές εταιρείες (Οδών και Οδοστρωμάτων ΑΕ, Καρπίδας ΑΕ) ανέλαβαν μεγάλα τεχνικά έργα, ελληνικά αλιευτικά όργωναν τα πλουσιότατα σε αλιεύματα και σπόγγους παράλια του Λιβυκού Πελάγους… Απ’ όλη αυτή την πολυεπίπεδη ελληνική παρουσία στη Λιβύη δεν έμεινε τίποτε… Αρχίζουμε πάλι από την αρχή και μάλιστα τελευταίοι σπεύσαντες… Άσε που την πρεσβεία μας στην Τρίπολη τη θεωρούν πολλοί διπλωμάτες μας κάτι σαν… κολαστήριο και η πολιτική ηγεσία έστελνε στον «Αδελφό Καντάφι» όσους ήθελε να παροπλίσει επαγγελματικά, διατηρώντας τους στο «ψυγείο της ερήμου»…
Προσωπική επιλογή του Προέδρου Κ. Παπούλια ήταν η επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλες αραβικές χώρες τους επόμενους μήνες με στόχο να αναθερμανθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τον αραβικό κόσμο και ιδίως να διευρυνθούν οι εμπορικές μας σχέσεις που έχουν και αυτές αποδυναμωθεί… Αν άφηνε ο Πρόεδρος πάλι τους «διπλωματικούς παράγοντες» να επιλέξουν τις προτεραιότητες των ταξιδιών του, θα του είχαν προτείνει να ξαναπάει… στη Ρώμη επίσημη επίσκεψη για να απολαύσουν οι ίδιοι αυθεντικό καπουτσίνο… Υπάρχουν όμως πολλές χώρες όπου περιμένει η ομογένειά μας προεδρική επίσκεψη, υπάρχουν ανεξερεύνητες νέες αγορές για έλληνες επιχειρηματίες…
Ως συνήθως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο σύντομο ταξίδι στη Λιβύη συνόδευαν αρκετοί… τουρίστες επιχειρηματίες και υπηρεσιακοί παράγοντες, όχι τελείως απαραίτητοι… Στους ημιτουρίστες συμπεριλαμβάνονται και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφού άλλο υπουργείο έκανε την προεργασία της επίσκεψης και άλλος υφυπουργός ήθελε να δει από κοντά τις… καμήλες και την περίφημη σκηνή της ερήμου, όπου ο «Αδελφός-Ηγέτης Καντάφι» δέχεται τους ξένους υψηλούς καλεσμένους του για να συζητήσουν για τα παγκόσμια προβλήματα… Τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και Ευρ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας. Κάποιος από τους υπουργούς έβγαλε και τις περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες, τη βοηθεία συνοδών του… Διέγνωσα διακαή επιθυμία να μην ξαναγυρίσει σύντομα σε αυτή τη χώρα… Πάντως έδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια και κατανόηση για τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της πρεσβείας… Λέτε να προσυπογράψει κάποια αναπροσαρμογή του μισθού τους, εάν και όταν εισπράξουμε κάποιο μέρος από τα χρέη της Λιβύης προς το ελληνικό Δημόσιο και ιδιωτικές εταιρείες, ύψους 700 εκατομ. δολ. περίπου…
A.K.