Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Το ερώτημα βέβαια είναι πού τοποθετήθηκε το έξυπνο χρήμα, πού «χτύπησαν» οι διαχειριστές και κυρίως τι πούλησαν, τι ξεφόρτωσαν για να αποκτήσουν ρευστότητα και να επανατοποθετηθούν.

Μια πρώτη ανάγνωση των περασμένων συνεδριάσεων προσφέρει μια εύκολη απάντηση: πολλοί «άδειασαν θέσεις» σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έγραψαν μάλιστα ικανά κέρδη, και ακολούθως μπήκαν σε τίτλους χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και μάλιστα σε άκρως ελκυστικές τιμές.

Ίσως όμως αυτό να είναι η ΜΙΣΗ μόνο αλήθεια…

Η υπόλοιπη αλήθεια βρίσκεται σε μια πιο προσεκτική ανάλυση των κινήσεων των θεσμικών (των ξένων πρωτίστως), που δείχνει πως μετατοπίστηκαν κεφάλαια όχι σωρηδόν, αλλά σε επιλεγμένους τίτλους και κλάδους της αγοράς. Ενεργειακές μετοχές, Κατασκευές και Υγεία είναι οι κλάδοι που συγκέντρωσαν προτιμήσεις και κεφάλαια, κι αυτό πρέπει κάτι να μας πει.

Κατά τα λοιπά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία της αγοράς που χρήζουν ιδιαίτερης μνείας και προσοχής. Όπως για παράδειγμα το ότι ακόμα και σε αυτή την αντίδραση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ξανά δυναμικά πάνω από τις 4.000 μονάδες η ροή κεφαλαίων δεν ήταν παρόμοια με τη… σπουδή που έδειξαν οι αριθμοδείκτες της αγοράς στην προηγούμενη πτώση. Αν στις δύο τρεις πιεστικές συνεδριάσεις, με τις μαζικές πωλήσεις πανικού, ο τζίρος εύκολα ξεπέρασε -σε ημερήσια βάση- τα 230 εκατομμύρια ευρώ, τώρα είχαμε ανοδικές συνεδριάσεις με τζίρους και όγκους περίπου στο 65% με 70% του πιο πάνω αριθμού. Και ένα ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικές μετοχές που διόλου δεν αντιστοιχούσε σε αύξηση του Δείκτη της τάξης του 1% ή του 1,5%. Κάτι που σε πιο απλά ελληνικά σημαίνει πως πολλά λεφτά βγήκαν από την αγορά και δεν επανατοποθετήθηκαν!

Πάντως, όσοι πιστεύουν πως οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν πει την τελευταία τους λέξη όσον αφορά στις τοποθετήσεις τους σε χαρτιά-σηματωρούς της αγοράς πλανώνται. Μεσοπρόθεσμα οι επιλογές τους θα στραφούν εκεί που και οι τιμές και τα μερίσματα δίνουν ευκαιρίες πολλαπλασιασμού των χρημάτων τους!

Τέλος, αν πιστέψουμε τους επαγγελματίες της αγοράς, οποιαδήποτε «νευρική» κίνηση του δείκτη στα επίπεδα των 4.060 – 4.070 απλώς μπορεί να ερμηνευθεί ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και -γιατί όχι;- αποκόμισης κερδών και ρευστότητας. Οπότε προσοχή και εγρήγορση…

ΥΓ. : Την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές, η μετοχή της Marfin Financial Group «πούλαγε» σαν ζεστό ψωμί, εκτινάσσοντας την τιμή της με ποσοστά ανόδου άνω του 7% και του 8%. Κι όλα αυτά λόγω των φημών που κυκλοφορούσαν στην αγορά για επικείμενο «μεγάλο deal» της εισηγμένης. Χωρίς κανείς να ξέρει λεπτομέρειες, ή η διοίκηση της εταιρείας -καίτοι ρωτήθηκε- να δίνει διευκρινιστικό σχόλιο. Δείγμα του πόσο γρήγορα αντανακλαστικά έχουν κάποιοι στην αγορά μας. Μακάρι η είδηση να «βγει», και τα κέρδη να εγγραφούν τελικά στα χαρτοφυλάκια όσων έσπευσαν να μπουν στο χαρτί ανεξαρτήτως τιμής.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ