Ρεσιτάλ υποκρισίας

Ο Alpha αντέδρασε όχι τόσο για το πρόστιμο όσο για την πρόταση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του, που πρότειναν τρία μέλη, οι Εύη Δεμίρη, Ιωάννης Παπακώστας και Ίρις Αυδή, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου, ενώ ο αντιπρόεδρος Δ. Χαραλάμπης ζήτησε την επιβολή προστίμου 3 εκατ. ευρώ. Ακολουθώντας την τακτική «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα», τα στελέχη του σταθμού ευθέως στον αέρα έκαναν λόγο για άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ζήτησαν παρέμβαση κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Βέβαια απόφαση ανάκλησης άδειας δεν υπήρξε, αλλά σε επίπεδο εντυπώσεων ο Alpha επιχείρησε να συσπειρώσει όλο τον κόσμο υπέρ του, αφήνοντας πίσω την ιστορία Αναστασιάδη. Το συμβούλιο, άλλωστε, ήξερε πως αν λάμβανε απόφαση αναστολής λειτουργίας, το ΣτΕ θα την ανακαλούσε με βάση την αρχή της αναλογικότητας, γι’ αυτό και έριξε το υψηλό πρόστιμο για να σώσει τα προσχήματα.

Η περίπτωση όμως φανερώνει για μία ακόμη φορά την καθυστέρηση που επικρατεί στην ελληνική νομοθεσία. Επί Ρέππα, ακόμη, γράφαμε, πριν… ξυπνήσουν οι διάφορες Ενώσεις και οι εκφραστές τους, ότι η νομοθεσία αυτή δεν εξυπηρετεί κανέναν, εκτός από την κεντρική εξουσία που μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ανά πάσα στιγμή. Δεν γνωρίζουμε αν το πρόστιμο της Πέμπτης είναι αποτέλεσμα μιας τέτοιας βούλησης ή, ακόμη χειρότερα, εντάσσεται στον επιχειρηματικό πόλεμο. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια νομοθεσία απόλυτα ξεπερασμένη, που όλοι την παραβιάζουν, απλώς ο Alpha δεν τήρησε τις τυπικές προϋποθέσεις. Ποιος δεν γνωρίζει, άλλωστε, τη διπλή συμμετοχή του Ομίλου Βαρδινογιάννη σε Mega και Star, του Μ. Κυριακού σε ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV (εκεί το κανάλι εμφανίζεται να ανήκει σε πρώην στελέχη του ΑΝΤ1…), του Δ. Κοντομηνά σε Alpha και Nine ή του Γ. Αλαφούζου σε Σκάι και Red. Κλασικό παράδειγμα ο Σ. Τσοτσορός, όπου στα χαρτιά των διαφόρων Μέσων εμφανίζονταν άλλα πρόσωπα και τώρα στην καταγγελία του παραδέχεται ότι εκείνος έλεγχε τα Μέσα. Αυτό δηλαδή που ξέραμε όλοι μας.

Στην ανακοίνωσή του ο Alpha κάνει λόγο για «εξοντωτικό πρόστιμο» και δηλώνει πως «κατά τον χρόνο που επαναδιαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο, επιλέγεται ο τηλεοπτικός μας σταθμός για την άσκηση κυρωτικών πειραματισμών, αναφορικά με γεγονότα και στοιχεία που είχαμε καταστήσει γνωστά στο συμβούλιο από τετραετίας, συμμορφούμενοι προς τις κείμενες διατάξεις». Επιτίθεται στο ΕΣΡ ισχυριζόμενος ότι «πλήττει με τον χειρότερο τρόπο κάθε προσπάθεια για την επικράτηση όρων διαφάνειας, ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού» και μιλά για «ανταγωνιστές του Alpha που δεν αρκούνται πλέον στον αποτυχημένο “συμβατικό” πόλεμο εναντίον του και προσπαθούν πλέον με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα να τον κλείσουν». Στο κανάλι σήμανε γενικός συναγερμός, ενώ από στελέχη που πρόσκεινται στη διεύθυνση ζητήθηκε άμεσα γενική συνέλευση εργαζομένων, στην οποία μάλιστα είπε ότι θα μετάσχει και ο Νίκος Κακαουνάκης. Ο Νίκος Χατζηνικολάου είπε χαρακτηριστικά ότι «θα αποτύχουν να μας κλείσουν» και μίλησε δημοσίως για μέλος του ΕΣΡ που βρίσκεται στο «pay roll» ανταγωνιστικού καναλιού! Ο Alpha θα προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας «και αν χρειαστεί» και στη «διεθνή και κοινοτική έννομη τάξη προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά του».

Το ΕΣΡ, πάντως, επιδεικνύει τουλάχιστον υποκρισία. Δεν μπορεί να δέχεται μεταβιβάσεις του επιπέδου των 100.000 ευρώ στην περίπτωση του Flash (από την Ελένη Κόκκαλη στον Σ. Πουλόπουλο και μετά στον Σ. Κόκκαλη), να κρίνει πως δεν υπάρχει διαπλοκή στη σχέση Άκτωρα – Πήγασου και αίφνης να ανακαλύπτει το πρόβλημα μόνο στον Alpha.

Για την επιβολή του προστίμου έκρινε ότι είναι σοβαρή παραβίαση ο δανεισμός του Δ. Κοντομηνά κατά 19 εκατ. ευρώ το 2002, 61 εκατ. ευρώ το 2003 και 68 εκατ. ευρώ το 2004 στην εταιρεία του για να προχωρήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ως «δανεισμό» έκρινε και το ομολογιακό δάνειο ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΜΚΟ. Για όλα τα άλλα ζητήματα ελέγχου το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος κύρωσης. Διαχώρισε επίσης τις καταγγελίες του Στ. Τσοτσορού, σημειώνοντας πως θα ασχοληθεί άλλη φορά.


Σχολιάστε εδώ