ο δαίμονας των δημαρχείων

Σπασμένες πλάκες, τρύπες στη μέση του πουθενά και ο Θεός βοηθός. Να ήταν όμως μόνο αυτά, θα έλεγα δεν βαριέσαι. Τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα καθημερινά σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας μια εντελώς άναρχη περιοχή χωρίς καμία αστυνόμευση. Ακόμα περιμένω να δω τα τρία γκαράζ που υποσχέθηκε προεκλογικά ο τοπάρχης Τσαρπαλής. Ούτε τα σχέδια δεν έχουν γίνει ακόμη. Ένα που ετοιμάζεται, δίπλα στο νεκροταφείο, όπως έγιναν τα πράγματα, θα εξυπηρετήσει μόνο τον ιδιώτη που πήρε το πολιτιστικό κέντρο για να το κάνει σούπερ μάρκετ. Δημαρχάρα μου, δεν ξέρω με τι ασχολείσαι όλη την ημέρα, αλλά οφείλω να σου θυμίσω ότι, εάν σου μείνει λίγος χρόνος, πρέπει να ασχοληθείς και με τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων που σε ψήφισαν.

Μου το είπαν κάτοικοι του Π. Φαλήρου και δεν το πίστευα. Ρώτησα, έψαξα, έμαθα και πράγματι είχαν δίκιο. Ο δημοτικός σύμβουλος Τρύφων Μπουγάς διαθέτει στην περιοχή μια κοσμική ταβέρνα. Δεν έχω πάει ποτέ, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Μου είπαν λοιπόν ότι κάθε μεσημέρι μοιράζει εντελώς δωρεάν πεντακόσιες μερίδες φαγητού σε άπορους συμπολίτες του αλλά και σε κατοίκους των γύρω περιοχών. Όποιος μπορεί πάει στο μαγαζί, διαφορετικά του πηγαίνει το φαγητό στο σπίτι με διανομή. Αυτή τη «δουλειά» την κάνει πέντε χρόνια. Έτσι, αθόρυβα και χωρίς ανακοινώσεις. Ο μόνος λόγος που το αναφέρω είναι για να βλέπουμε πού και πού ότι η ευαισθησία κάποιων που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ορατή και χειροπιαστή. Μπράβο, φίλτατε Τρύφωνα! Αφού μπορείς, συνέχισε να κάνεις το καλό. Αυτά μένουν στη ζωή.

Προφανώς ο αγαπητός δήμαρχος Γλυφάδας, Στέλιος Σφακιανάκης, θέλοντας να μας κάνει να αποφύγουμε τα έξοδα προκειμένου να ταξιδέψουμε σε ασιατικές χώρες, φρόντισε να μετατρέψει την παραλιακή πόλη σε… Μπαγκλαντές. Κάθε μέτρο και πλανόδιος πωλητής. Τσιμπιδάκια, ρολόγια, CD και ό,τι άλλο θέλεις. Φυσικά για άδεια κατάληψης πεζοδρομίου ούτε λόγος. Οργιάζουν οι φήμες για τον τρόπο που η Δημοτική Αστυνομία δείχνει ανοχή σε αυτό το φαινόμενο. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Το ίδιο έργο γινόταν και επί του άλλου Στελάρα. Τελικά το παρακράτος ζει και βασιλεύει στο δημαρχείο.

Η απορία μου παραμένει και, απ’ ό,τι βλέπω, θα παραμένει για χρόνια. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ο δήμαρχος Αλίμου, Κώστας Μαντζουράνης, φώναζε από το μπαλκόνι ότι εάν εκλεγεί θα στείλει στον Εισαγγελέα όλες τις παρανομίες που θα βρει επί των ημερών Αλούκου. Η μοίρα τα έφερε και έγινε δήμαρχος. Έχει ξεχάσει όμως προς τα πού πέφτει η Σχολή Ευελπίδων. Ο πρώην διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας, όπως πολύ καλά γνωρίζω, του έχει παραδώσει έναν πλήρη φάκελο που αφορά ψευτοεργολαβίες, υπερκοστολογήσεις, παράνομες αναθέσεις έργων και άλλα πολλά και ωραία. Εγώ δεν λέω ότι αυτά αληθεύουν, αλλά προφανώς χρειάζονται διερεύνηση. Δημαρχάρα μου, μήπως είσαι της άποψης που μιλάει περί «ομηρείας»; Ψήφιζε, λαέ, τους άρχοντες που σου αξίζουν!

Έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο του δήμου Μεταμόρφωσης, το οποίο αναφέρεται στη δράση του κέντρου κοινωνικής υποστήριξης που λειτουργεί στην πόλη εδώ και δύο χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν πάρει στα σοβαρά τον ρόλο τους. Δεκάδες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας παρέχονται εντελώς δωρεάν. Τηλεφώνησα ως κάτοικος της πόλης, δήθεν ότι ήθελα μια συμβουλευτική υπηρεσία. Εάν δεν έκλεινα εγώ το τηλέφωνο, η κοινωνική λειτουργός με την οποία μιλούσα δεν είχε πρόθεση να το κάνει. Με ρωτούσε τι με απασχολεί, τι ανάγκες έχω, πώς περνάω. Ούτε ιεραπόστολος να ήταν! Ενθουσιάστηκα! Μου είπαν ότι την πολιτική εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας την έχει ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Νάνος. Τελικά αυτοί που λένε ότι ο Τζίτζιφας θα παραμείνει δήμαρχος όσο το επιθυμεί μάλλον δεν πρέπει να έχουν άδικο. Άντε, παιδιά, πάντα τέτοια! Ας ελπίσω ότι η πολύπαθη αυτοδιοίκηση θα βρει τον δρόμο της με τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Άντε τώρα να τρέχω στις 23 Μαρτίου, την ερχόμενη Πέμπτη, στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για να παρακολουθήσω την έκβαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον τοπάρχη Αγίας Βαρβάρας. Ο φίλτατος Μίχος μηνύθηκε από το δασαρχείο για παράνομη κατάληψη δασικής έκτασης όπου κατασκευάστηκαν τσιμεντένιες κολώνες. Είχα κανονίσει να πάω για γκολφ, αλλά δεν πειράζει. Αχ, τι μου κάνεις, βρε Λαμπρούκο.

Αυτό είναι για το βιβλίο Γκίνες. Η Δικαιοσύνη να σε καταδικάζει 14 χρόνια για υπεξαίρεση 1,5 δισ. δραχμών και εσύ να θέλεις να ξαναγίνεις δήμαρχος. Αυτά μόνο ο Λογοθέτης μπορεί να τα κάνει. Επιμένει, λέει, ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στη Νίκαια. Ο Λογοθέτης ήταν κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 12 δισ. δρχ. Από την ακροαματική διαδικασία όμως και με την αλλαγή πολλών μαρτυρικών καταθέσεων (!) αποδείχθηκε περίτρανα ότι μόνο το 1,5 δισ. δρχ. υπεξαιρέθηκε. Βέβαια, η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Ήδη ο Στελάρας έχει ασκήσει έφεση. Φανταστείτε να δικαστεί αμετάκλητα και αυτός να θέλει να ξαναγίνει δήμαρχος. Για τα πανηγύρια έχουμε καταντήσει. Εμείς φταίμε που τα αβγά τα ρίχνουμε μόνο στην ομελέτα.

Συνελήφθη μέσα στο γραφείο του και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό. Την προηγούμενη εβδομάδα αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών πήγαν στη δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης του δήμου Αμαρουσίου και συνέλαβαν τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της επιχείρησης Αλέξανδρο Στέφα, επειδή δεν τηρούσε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για σοβαρότατη ποινική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Στέφας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών και από εκεί στον Κορυδαλλό. Ωραία πράγματα.

Είδα πρόσφατα σε μια τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha τον γιατρό Γιώργο Πατούλη που μιλούσε για διάφορα ιατρικά θέματα. Την ώρα της συζήτησης ο Γιώργος Αυτιάς τού λέει: «Άντε να δούμε, γιατρέ, εάν αυτά που λες τώρα τα εφαρμόσεις ως δήμαρχος στο Μαρούσι». Ο Πατούλης χαμογέλασε και συνέχισε να λέει σχετικά με το θέμα που κουβέντιαζαν. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και ο Γιώργης κρυφό καμάρι. Η σεμνότητα αυτού του ανθρώπου είναι σε βαθμό παρεξηγήσιμο. Η ηρεμία του είναι άνευ προηγουμένου. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τελικά τα «γαλάζια» συντρόφια στη Ρηγίλλης με το χρίσμα στο Μαρούσι, αλλά αναμφισβήτητα η επιλογή αυτή διακρίνεται για την ευπρέπεια και το ήθος της.

Ο γνωστός δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ Αλέκος Θεοφιλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Χαϊδάρι με την παράταξη του Δημήτρη Μαραβέλια. Αλέκο μου, δεν άντεξες στον πειρασμό του «μικροβίου» της πολιτικής. Εύχομαι να μην το μετανιώσεις. Καλή επιτυχία.

Μου έστειλε νέα επιστολή ο αγαπητός μου Ζαχαρίας Ζούπης από το Κερατσίνι. Η προηγούμενη είχε επτά ορθογραφικά λάθη. Αυτή έχει μόνο ένα. Μεγάλη πρόοδο βλέπω. Διαμαρτυρήθηκε ο Ζαχαρίας, γιατί δεν δημοσίευσα την πρώτη επιστολή. Αγαπημένε μου φίλε, άλλη εφημερίδα διαβάζεις; Αναφέρθηκα στην ύπαρξη της επιστολής σου και με δυο κουβέντες περιέγραψα το περιεχόμενό της. Η απάντησή σου είναι μία δακτυλογραφημένη σελίδα. Δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτεί ολόκληρη. Η ουσία όμως, φίλτατε πρόεδρε, είναι αλλού. Ο καθένας επιλέγει τους φίλους του και πορεύεται μαζί τους. Αυτό έκανες εσύ, αυτό κάνω και εγώ. Όλα τ’ άλλα που λες είναι προφανώς απλώς για να τα λες. Σ’ ευχαριστώ και για το μάθημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αλήθεια, πού το έμαθες εσύ; Από τη Σημιτικοθητεία σου; Τώρα μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος.

Ξανά στο προσκήνιο ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Αντώνης Αντωνίου. Υπήρξε τέσσερις τετραετίες δήμαρχος στην πόλη και μετά ασχολήθηκε με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Σε φίλους και γνωστούς λέει ότι θα ασχοληθεί ξανά με την Κερατέα. Εγώ τι να πω. Άμα θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει ο πεθερός.

Παραπονιέται ο φίλος Σταύρος Γεωργόπουλος, γιατί, λέει, αντί να προβάλουμε τις θέσεις του ως υποψηφίου δημάρχου Ν. Ηρακλείου, εμείς κάνουμε κριτική στο πρόσωπό του. Τι λες, βρε Σταύρο μου; Άλλο είναι το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου και άλλο το δικό σου; Αντί να βάζεις ανίψια και ξαδέλφια να μας τηλεφωνούν, μπες στον κόπο να μας απαντήσεις επί της ουσίας στα δεκάδες ερωτήματα που έχουμε κάνει από αυτή εδώ τη σεμνή και ταπεινή στήλη, μιας εφημερίδας του παγκόσμιου ενημερωτικού γίγνεσθαι, με έδρα την Ελλάδα. Κατά τ’ άλλα, γεια χαρά. Θα πιούμε ούζο με γαρίδες.

Στο Μαρούσι, ακούω ότι ο Τζανίκος μπορεί να αποφάσισε να παροπλισθεί, αλλά δεν πρόκειται στις επικείμενες εκλογές να μην έχει ρόλο. Έτσι, λένε, βρίσκεται πίσω από τον συνδυασμό που καταρτίζει ο Στάθης Ραγκούσης, με ρίζες αριστερές. Θα έχει διακομματικό πρόσωπο και ήδη η πρώτη απόδειξη είναι ότι πήρε δύο δημοτικούς συμβούλους που ως τώρα πρόσκεινταν στη ΝΔ. Και ακολουθούν κι άλλες εκπλήξεις…

Στο Μαρούσι όμως θέλει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος και ο Πατούλης από τη γειτονική Πεύκη. Την περασμένη Κυριακή σε συγκέντρωση, όπου ενημέρωσε για τα σχέδιά του, μετρήθηκαν 17 με 18 οι Μαρουσιώτες, και οι υπόλοιποι, όπως μου είπαν, ήταν… φερτοί. Σημειώνουμε την παρουσία του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου. Άραγε τι να σημαίνει;

Όμως ένα νέο όνομα έπεσε από πλευράς ΝΔ στο τραπέζι για το Μαρούσι. Πρόκειται για τον συμβολαιογράφο (τρίτης γενιάς) Μιλτιάδη Στάμου, που θεωρείται αουτσάιντερ, λόγω των πολλών γνωριμιών που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ένας πρώην δήμαρχος ξαναδοκιμάζει στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Ο Βασίλης Βάρσος θα είναι παρών. Επικεφαλής του συνδυασμού «Βάρσος Βασίλης, Μαζί για την Κηφισιά»! Δύσκολες ώρες βλέπω να περνάει ο νυν δήμαρχος Ν. Χιωτάκης.

Αλήθεια, τι συμβαίνει με τη διοίκηση Τρίγκα, η οποία αποφεύγει να υλοποιήσει απόφαση δημοτικού συμβουλίου που αφορά δεσμευμένους χώρους πρασίνου, στους οποίους αντί να αξιοποιηθούν προς συμφέρον των πολιτών χτίζονται πολυκατοικίες με την ανοχή του δημάρχου; Μήπως ευνοούνται κάποιοι εκλεκτοί της προηγούμενης διοίκησης, ή «γαλάζιοι» και «πράσινοι» τα έχουν βρει μεταξύ τους; Μάλιστα το θέμα έχει φτάσει και στα αφτιά του έλληνα επίτροπου που τυγχάνει να είναι και ο αρμόδιος υπουργός της ΕΕ σε ζητήματα περιβάλλοντος και πρασίνου.

Απλήρωτοι για τέταρτο μήνα παραμένουν οι εργαζόμενοι σε τρεις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Άνω Λιοσίων. Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις της διοίκησης οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς λόγω του σεισμού του 1999 οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια προς αποκατάσταση των ζημιών και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι επιλεκτικές και προκλητικές μονιμοποιήσεις εξόργισαν τους εμπαιζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν έκκληση για παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και της δικαιοσύνης.

Μου οφείλει μια απάντηση ο φίλος μου δήμαρχος της Κηφισιάς. Νίκο, με τι χρήματα φτιάχτηκε ο παράνομος Σταθμός Μεταμόρφωσης, που μόνος σου αποφάσισες να κατασκευαστεί, μια και απ’ ό,τι γνωρίζω απόφαση δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν οι Κηφισιώτες γι’ αυτό το έργο που, όπως αποκαλύψαμε, εξυπηρετεί κάποιους μεγαλόσχημους… μπετατζήδες, γιατί πολλά, δήμαρχε, ακούγονται για ύποπτες συναλλαγές.

Λοιπόν, πόσο κόστισε η κατασκευή του σταθμού και από πού πληρώθηκε; Και βέβαια προβλέπω να μπλέκεις σε περιπέτειες και να κινδυνεύεις να μείνεις έξω από τις εκλογές, μετά από «το υπ’ αριθ. ΑΒΔΑ 11/06 πρωτόκολλο μήνυσης για παράνομη κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης κατά του δήμου Κηφισίας» που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο δασάρχης Πεντέλης Δημ. Ντινόκας.

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας η «Δημοκρατική Προοδευτική Συνεργασία Αργυρούπολης» και ο επικεφαλής της Δημήτρης Ευσταθιάδης διοργανώνουν αύριο, 20 Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μ. Θεοδωράκης», Λ. Κύπρου 68, πλ. Δημαρχείου Αργυρούπολης εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν:
– Η κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, πρύτανης, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, η κ. Ευγ. Σουμάκη, παιδοψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., η κ. Αλεξ. Κορωναίου, αναπλ. καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και η κ. Μερ. Βιολάκη-Παρασκευά, πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο φουαγιέ ο γλύπτης Φαέθων Γραπάρης, και η ζωγράφος Μαρία Λεβέντη – Πέππα θα εκθέτουν έργα τους.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ξέρετε ποιος είναι ο… αρσενικός Μπουρμπούλιας που κυκλοφορεί στην Αττική και μαζεύει χαρτζιλίκι από ταλαίπωρους τοπάρχες δήθεν για να κλείσει ραντεβού με υπουργούς; Μετρήστε επτά ημέρες από σήμερα και θα το μάθετε.


Σχολιάστε εδώ