Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι από τον Απρίλιο η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς anti-dumping στα εισαγόμενα από την Κίνα και το Βιετνάμ δερμάτινα υποδήματα. Ασφαλώς για να αυξηθούν οι τιμές τους στην κοινοτική αγορά και να προστατευθεί έτσι η ομοειδής κοινοτική παραγωγή. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το μέτρο αυτό δεν έχει τεκμηριωμένη βάση και απηχεί προστατευτικές τάσεις. Είναι γνωστό ότι η υποδηματοποιία είναι κλάδος έντασης εργασίας και σε όλους τους κλάδους αυτούς η Κίνα έχει ασυναγώνιστο συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που λάτρεψαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, βλέπουν τώρα με απόγνωση ότι οι οικονομίες τους καταστρέφονται μπροστά στην «εξαγωγική πλημμυρίδα» της κινεζικής παραγωγής. Και αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση απειλεί με καταστροφή τις οικονομίες τους. Έτσι άρχισαν να ισχυροποιούνται οι τάσεις επανόδου στον προστατευτισμό. Και όλα δείχνουν ότι όσο η κινεζική παραγωγή θα ισχυροποιείται (σε μέγεθος και ποιότητα), τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα στρέφουν τις ελπίδες τους στον προστατευτισμό. Άλλωστε το δήλωσε καθαρά και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Πρώτα η γαλλική οικονομία και μετά η παγκοσμιοποίηση.

2 Το ευρώ παρά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχασε πόντους στη μάχη του με το δολάριο. Το «πράσινο» νόμισμα με την προσδοκία δύο νέων αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια ενίσχυσε την ισοτιμία του έναντι του ευρώ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από 1,202 δολάρια έπεσε στο 1,187 δολάρια. Και οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της FED θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το δολάριο. Ήδη τα βασικά αμερικανικά επιτόκια έχουν φτάσει στο 4,50% και πολύ σύντομα θα τα δούμε στο 5%. Βέβαια και η ΕΚΤ ετοιμάζεται και αυτή για γρήγορες επόμενες αυξήσεις, ακολουθώντας τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Πάντως το διεθνές τραπεζικό σύστημα, αφού με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων «φέσωσε» τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τώρα αυξάνει τα επιτόκια και βάσιμα προσδοκά άφθονα κέρδη. Τώρα άρχισε να ξυπνάει και η δική μας Τράπεζα της Ελλάδος και να συνιστά στις άλλες τράπεζες να «σέβονται» τα τραπεζικά κριτήρια στη χορήγηση δανείων, δηλαδή να ελέγχουν τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών. Σε λίγο όλοι θα εργαζόμαστε για την κερδοφορία των τραπεζών, για την πληρωμή των φόρων στο Δημόσιο και για την εξόφληση των λογαριασμών των άλλοτε δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.). Αν μένει και κάτι, μπορεί να καλύπτει μερικές από τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Προς τα εκεί βαδίζουμε με μια ψευδαίσθηση ευημερίας!

3 Στη Γερμανία το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων, έφτασε στο τέλος του 2005 στα 4 δισ. ευρώ. Και το υπουργικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα του ασφαλιστικού ελλείμματος την περασμένη εβδομάδα. Όλοι προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα διογκωθεί επικίνδυνα μέχρι το 2030 ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού. Κάτω από τις δυσοίωνες αυτές προοπτικές, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 67 χρόνια, με σταδιακή φυσικά εφαρμογή. Επίσης αποφασίστηκε και το «πάγωμα» των συντάξεων για μία διετία. Έτσι επαληθεύτηκε η πεποίθηση πολλών, ότι «εν τη συνενώσει των ανθρώπων δεν συνεννούται το πνεύμα αυτών, αλλά η ανοησία». Το καθ’ όλα αξιοσέβαστο υπουργικό συμβούλιο κατέληξε σε παιδαριώδεις αποφάσεις! Βρήκε τη λύση: να καθηλώσει τις «υπέρογκα υψηλές» αποδοχές των συνταξιούχων! Μήπως και η δική μας κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παρόμοιες λύσεις για το Ασφαλιστικό και αποφάσισε τώρα διάλογο (σε δουλειά να βρισκόμαστε!) και ανακοίνωση των «λύσεων» μετά τις βουλευτικές εκλογές; Όλα τα κόμματα απανταχού της Γης βγάζουν τα «αγγούρια» μετά τις εκλογές!


Σχολιάστε εδώ