Δείχνουν Κόκκαλη!

Και όμως αυτές οι σοβαρές αποκαλύψεις εξαφανίστηκαν, κυριολεκτικά «πνίγηκαν», από όλα τα ΜΜΕ, τα οποία έδειξαν μια περίεργη (;) ανοχή, αν όχι εμφανέστατη τάση συγκάλυψης. Οι δε βουλευτές δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ζητήσουν τουλάχιστον να παρουσιαστεί ενώπιόν τους ο Σωκρ. Κόκκαλης για να απαντήσει σε ερωτήσεις… Ποιες αποκαλύψεις;

• Όπως κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, Μπ. Ζήκου, η Intracom είχε την πιστοποίηση κατασκευής του λογισμικού των «νόμιμων συνακροάσεων» από την Ericsson και επίσης γνώριζε την τεχνογνωσία και τους κωδικούς.

• Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν έως το 2003, όταν δηλαδή ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ, πάντα κατά την ίδια κατάθεση, οι νόμιμες συνακροάσεις.

• Ο συγγενής και συνεργάτης του Σωκρ. Κόκκαλη, ο κ. Μαστοράκης, ήταν τεχνικός διευθυντής της Vodafone την επίμαχη περίοδο και στη συνέχεια έγινε και υπεύθυνος προμηθειών.

• Ο Γ. Κορωνιάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Κόκκαλη, υπάλληλός του…

• Η αποκάλυψη Έβερτ για την ύπαρξη και τρίτου κέντρου υποκλοπών, στην Παιανία, στις εγκαταστάσεις της Intracom, κάτω από τα γραφεία του Κόκκαλη.

Τα παραπάνω φαίνεται ότι αποτελούν τον άσο στο μανίκι του Κ. Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει πιστεύει ότι πρόκειται για υπόθεση εξωτερικής κατασκοπίας, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε εσωτερική κατασκοπία, με θύμα τον ίδιο.

Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις του είναι:

• Η ματαίωση της αγοράς των υπόλοιπων 10 F-16.

• Η σιωπηρά επιδίωξη απομάκρυνσης του «Σταθμάρχη» της CIA.

Η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Ericsson, Μπιλ Ζήκου την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες που έχουν αναμειχθεί άμεσα στο σοβαρό θέμα των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη και ανάμειξη.

Είναι φανερό ότι στην ίδια πορεία σύγκρουσης και αλληλοεπίρριψης ευθυνών φαίνεται να βρίσκονται και τα ηγετικά στελέχη των δύο εταιρειών Ζήκου και Κορωνιάς, κάτι που έγινε ιδιαίτερα φανερό με τις καταθέσεις τους στη Βουλή, γεγονός μάλιστα που ανάγκασε την Επιτροπή Διαφάνειας να αποφασίσει την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, προκειμένου να διευκρινιστούν αρκετά αλληλοσυγκρουόμενα σημεία.

Η τακτική αυτή πάντως των επικεφαλής των δύο εταιρειών είναι φανερό ότι έχει να κάνει με τον φόβο που δείχνουν ως προς τις ποινικές ευθύνες για την υπόθεση αυτή, οι οποίες εκ των πραγμάτων προσωποποιούνται όχι μόνο στους επικεφαλής αλλά και σε άλλα στελέχη των δύο εταιρειών.

Είναι φανερό δηλαδή ότι δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ -που λίγο πριν από το Πάσχα θα έχει έτοιμο το πόρισμα- και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών μπορεί να επιβάλουν μεγάλα πρόστιμα, που μπορούν άνετα να πληρωθούν από τις δύο εταιρείες οι οποίες ως γνωστόν έχουν υπερκέρδη.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ericsson θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Πριν από δύο χρόνια στη Σουηδία είχε αποκαλυφθεί αντίστοιχη υπόθεση με εμπλεκόμενους στελέχη της…

Τα συμπεράσματα από την κατάθεση Ζήκου στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων που παρακολουθούν την υπόθεση, είναι ότι ο εκπρόσωπος της Ericsson στρίμωξε ακόμη περισσότερο την Vodafone και έδειξε ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον κ. Κορωνιά, επισημαίνοντας ότι γνώριζε τα πάντα… παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε τίποτε.

Και δεν ήταν δυνατόν να μη γνώριζε αφού, όπως είναι γνωστό, σε περιπτώσεις αγοράς σημαντικών και πανάκριβων μηχανημάτων δεν είναι δυνατόν ο μάνατζερ μιας τέτοιας εταιρείας να μην ξέρει τι ακριβώς γίνεται.

Όλοι ξέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή μια εταιρεία όπως η Vodafone αγοράζει τέτοια μηχανήματα, αυτά συνοδεύονται από τεχνικά στοιχεία και τα βιβλία (τόμους ολόκληρους), με πλήρη περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών, γίνονται πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής καθώς και καλής λειτουργίας, όπως βεβαίως συνοδεύονται και από τιμολόγια αγοράς…

Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι φαίνεται να δημιουργείται η εντύπωση πως το μυστικό για την εγκατάσταση του λογισμικού αυτού βρίσκεται στον ρόλο που έχει παίξει η Intracom και ο τεχνικός διευθυντής της Vodafone κ. Μαστοράκης -συγγενής του κ. Κόκκαλη- αφού μέχρι τα μέσα του 2003 η Intracom είχε στενή συνεργασία με την Ericsson …

H Intracom -όπως κατέθεσε ο Ζήκου- ήταν πιστοποιημένη κατασκευάστρια εταιρεία της Ericsson και είχε την τεχνογνωσία να κατασκευάζει το λογισμικό των παρακολουθήσεων, ενώ είχε και πρόσβαση στους κωδικούς του συστήματος…

Επίσης ο κ. Μαστοράκης δεν ήταν μόνο τεχνικός διευθυντής της Vodafone αλλά και υπεύθυνος προμηθειών και όπως είπε ο κ. Ζήκου «εμείς ενημερώσαμε την τεχνική διεύθυνση της Vodafone» για την εγκατάσταση του λογισμικού, εννοώντας ενδεχομένως τον κ. Μαστοράκη.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι όπως μας έλεγαν στελέχη της ΑΔΑΕ ο πάροχος -στην περίπτωσή μας δηλαδή η Vodafone- έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον προμηθευτή του.

Δούρειος Ίππος

Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι για το θέμα των υποκλοπών ο Δούρειος Ίππος που οδήγησε σε αυτές ήταν ότι το ελληνικό κράτος πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες απροετοίμαστο, ειδικά στα θέματα ασφάλειας.

Η Ericsson και οι άλλες εταιρείες μπροστά στην μεγάλη πίεση για ασφαλή Ολυμπιάδα συμφώνησαν να ανοίξουν τα λογισμικά ώστε να λειτουργήσει το σύστημα της νόμιμης συνακρόασης, με άγνωστο ποιος πλήρωνε.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή αυτού του σεναρίου και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπήκαν σε αυτό το παιγνίδι, αλλά μετά τη λήξη των Ολυμπιακών κάποιοι από τη Vodafone συνέχισαν είτε για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών είτε για ίδιο όφελος, προς εξυπηρέτηση δηλαδή άλλου είδους «κατασκοπίας», μέχρι τη στιγμή βεβαίως που αποκαλύφθηκαν…

Τέλος, σε ό,τι αφορά την περίφημη ανώνυμη επιστολή που ταχυδρομήθηκε στον συνήγορο της οικογένειας Τσαλικίδη, όπως μας έλεγαν άνθρωποι που έχουν εργαστεί στη Vodafone, στην εταιρεία υπάρχει μακρά παράδοση και χόμπι με τις ανώνυμες επιστολές… Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχαν πρόθυμοι να τις αποστέλλουν, προς διάφορες κατευθύνσεις, πάντοτε υπήρχαν αναφορές σε πραγματικά περιστατικά, για τα οποία όμως οι ανώνυμοι επιστολογράφοι δεν έδιναν ποτέ συγκεκριμένα στοιχεία…


Σχολιάστε εδώ