ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ
Όταν μια χώρα «δυτικού τύπου» είναι πρωταθλήτρια σε… βασανισμούς κρατουμένων, σε μυστικές ανακρίσεις, σε βιαιοπραγίες και εξευτελισμούς φυλακισμένων, σε συλλήψεις πολιτών και πολύμηνες φυλακίσεις χωρίς επίσημη κατηγορία ,θα πρέπει να έχει περίσσιο θράσος για να συντάσσει… εκθέσεις περί της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες, πλην του εαυτού της. Σωστά μαντέψατε, πρόκειται για τις ΗΠΑ, την υπερδύναμη της υποκρισίας… Γνωστή πλέον ανά τον κόσμο η διαβόητη «Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανά τον κόσμο» που υποβάλλει κατ’ έτος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο και παράλληλα αφήνει να «διαρρεύσει» το περιεχόμενο της έκθεσης ακόμη και στο Διαδίκτυο. Συντάκτες της έκθεσης οι κατά τόπους πρεσβείες των ΗΠΑ, συνήθως κάτι πολυπράγμονες υπάλληλοι της πρεσβείας, μερικοί δε από αυτούς γνήσιοι απόγονοι κυνηγών κεφαλών Ινδιάνων…
Απορώ όμως πώς κάποιες «συμμαχικές» κυβερνήσεις και τριτοκοσμικές χώρες συνεχίζουν να παίρνουν κάπως στα σοβαρά αυτές τις αμερικανικές εκθέσεις και στενοχωριούνται για τις αρνητικές επισημάνσεις και τις δυσμενείς κρίσεις που περιέχουν. Απεναντίας, η κοινή γνώμη, και σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο των χωρών αυτών, επικρίνουν με αρκετή δόση ειρωνείας τους αυτόκλητους αυτούς τιμητές, αφού καθημερινά στις ΗΠΑ έρχονται στο φως της δημοσιότητας χειρότερα δείγματα μη σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Και όμως η Ουάσινγκτον συνεχίζει αυτήν την πολιτική της βαθμολόγησης όλων των χωρών, με καλούς και κακούς βαθμούς, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Στρουθοκαμηλισμός, φαρισαϊσμός, θράσος και αλαζονεία μαζί; Μάλλον λίγο απ’ όλα. Στη «μαύρη λίστα» χωρών που συνέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις πρώτες θέσεις συμπεριλαμβάνονται Κούβα και Βενεζουέλα, όπου να ‘ναι θα προσθέσει η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους και τη Βολιβία, του δημοκρατικά εκλεγμένου και δημοφιλούς Προέδρου Έβο Μοράλες, προβάλλοντας ψυχοφοβικά ένα νέο «τρίγωνο του κακού» για τα ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα, αυτή τη φορά στην εγγύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Για τις συστηματικές όμως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, εκεί, σύμφωνα με την «αντικειμενική» έκθεση, φταίει η… ιρακινή κυβέρνηση που «δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα»… Τι να πεις και τι να μαρτυρήσεις…
Χρόνια τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, ζουν με την αγωνία και το άγχος τι θα γράψει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και στέλνουν, σε μυστική αποστολή, ειδικούς απεσταλμένους του υπουργού Εξωτερικών, με άπταιστα αμερικανικά, να ενημερώσουν και να πείσουν τους αμερικανούς αξιωματούχους για την πρόοδο που σημειώσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν ανάγκη, δίνουμε και πρόσθετες προφορικές δεσμεύσεις ότι θα συμμορφωθούμε με τα αμερικανικά desiderata στον τομέα αυτόν και όχι μόνο… και γινόμαστε εθνικά υπερήφανοι όταν τελικά διαπιστώνουμε ότι η νεότερη ετήσια έκθεση για τη χώρα μας διαφέρει από την προηγούμενη κατά δυο τρεις φρασούλες και λεξούλες, λιγότερο επικριτικές από την προηγούμενη… Τρεχουμε να συμμορφωθούμε όχι βεβαίως από υποτέλεια, αλλά σαν «στρατηγικός σύμμαχος» που είμαστε δεν θέλουμε να φαινόμαστε κατώτεροι στα μάτια της μεγάλης και φίλης χώρας που εφεύρε το… Γκουαντανάμο και όχι μόνο…
Γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Σκυλακάκης, οικονομολόγος. Η θέση αυτή παραδόξως παρέμενε κενή εδώ και μία διετία, από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ. Έτσι, στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών… και άφθονο χρήμα (αναπτυξιακή βοήθεια) να μοιράζει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αλλά με απόλυτη διαφάνεια, όχι όπως οι «προηγούμενοι» (έτσι συνήθως λέει ο κάθε πολιτικός για τους άλλους…)
Στενός συνεργάτης της μέχρι πρόσφατα δημάρχου Αθηναίων και σήμερα υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ο νέος γενικός γραμματέας Θ. Σκυλακάκης θα είναι, κατά τους γνωρίζοντες, το μάτι και το αφτί (χωρίς ενισχυτικά Vodafone…) της υπουργού στον νευραλγικό αυτόν τομέα. Στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, η προώθηση των εξαγωγών. Τα γραφεία όμως που προορίζονται για τον γενικό γραμματέα είχαν όλο αυτό το διάστημα «καταληφθεί» σιωπηρώς από άλλους υπαλλήλους του υπουργείου. Τώρα θα πρέπει όλοι αυτοί -ολόκληρος ημιώροφος- να στριμωχτούν χωροταξικά και ιδίως ιεραρχικά…
Πρωταγωνιστικό ρόλο, ανταγωνιστικό της Αθήνας, στα Βαλκάνια θέλει να παίξει και η Βιέννη… Έχει ιστορικούς δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή, από την εποχή της Αυστροουγγαρίας… Σημαντική και συνεχώς διευρυνόμενη είναι η αυστριακή επιχειρηματική διείσδυση στα Βαλκάνια… Αυστριακός και ο Ειδικός Συντονιστής για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έρχαρντ Μπούσεκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, που πηγαίνει σε όλες τις διεθνείς συσκέψεις και διασκέψεις για τα Βαλκάνια, όπου τον καλούν, όπως μερικοί διπλωμάτες πηγαίνουν στις διπλωματικές δεξιώσεις… Να περνάμε καλά, αλλά να βοηθάμε και την Αυστρία να στήνει προγεφυρώματα, επιχειρηματικά και όχι μόνον… Ας τα έχει λοιπόν υπόψη της η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, όταν συναντήσει στο χιονισμένο Σάλτσμπουργκ την επίσης πανύψηλη υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ…
Α.Κ.