Τα πάνω κάτω στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από ορισμένους της επιτροπής εκλογών εκτιμήθηκε ως «άδειασμα» προς τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά ο πρώην υπουργός δηλώνει στο «Π» ότι η απόφαση για προκριματικές εκλογές ανήκει στον ίδιο που το πρότεινε στον αρχηγό του κόμματος προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ανατρέπεται όλο το προηγούμενο σκεπτικό. Ανατρέπεται η απόφαση που είχε ληφθεί στην επιτροπή εκλογών για δημοσκοπήσεις σε δήμους και νομαρχίες όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι. Ανατρέπεται και η αρχική άποψη που είχε ο κ. Παπαδόπουλος για τις προκριματικές εκλογές, για τις οποίες πίεζε τον κ. Παπανδρέου να μην τις υιοθετήσει, γιατί, όπως του έλεγε, θα είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς θα προκαλούσαν επιπρόσθετες ανακατατάξεις στο κομματικό περιβάλλον και θα αναζωπύρωναν παλιές και νέες εσωκομματικές συγκρούσεις.

Τώρα αυτό αλλάζει, γεγονός που σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός πάει πίσω. Αλλάζουν τα δεδομένα και ερωτηματικό παραμένει τι γίνεται με τις ομόφωνες αποφάσεις για μια σειρά δήμων της Αττικής που έχουν ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και με τους υποψηφίους εκείνους που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε δήμους και νομαρχίες της περιφέρειας. Λογικά οι προκριματικές θα αφορούν άλλες περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Ίλιον, η Μεταμόρφωση, το Π. Φάληρο και ο δήμος Ζωγράφου, όπου είναι πολλοί οι «μνηστήρες», αν και για τους τρεις τελευταίους δήμους ο Αλέκος Παπαδόπουλος διεμήνυσε προς τον γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην κάνουν καμία κίνηση, γιατί γίνονται συζητήσεις, μήπως και υπάρξει τελικά συνεργασία με τον Συνασπισμό.

Ταυτόχρονα, η απόφαση για προκριματικές εκλογές φαίνεται να μην επηρεάζει, εκτός και αν έρθουν τα πάνω κάτω, δήμους που έχουν κλείσει υποψηφιότητες όπως η Αργυρούπολη, όπου σύμφωνα με το Περιφερειακό Συμβούλιο προτάθηκε ο κ. Ευσταθιάδης με 14 ψήφους υπέρ, ο Παπάγου με τον κ. Κονταξή, η Ν. Χαλκηδόνα με υποψήφιο τον κ. Παπαμικρούλη, το Γαλάτσι με τον κ. Τούντα, το Περιστέρι ομόφωνα με τον κ. Λαλένη, οι Άγιοι Ανάργυροι με τον κ. Σαράντη και ο Άλιμος με τον κ. Ορφανό, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- πίεσε αρκετά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ήδη ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τους επικεφαλής των περιφερειακών οργανώσεων να του αποστείλουν μέσα στην εβδομάδα τις προτάσεις τους σε ποιους δήμους και νομαρχίες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πολλές υποψηφιότητες, θα πρέπει να γίνουν προκριματικές εκλογές ώστε η επιτροπή να μην πάρει εκείνη την ευθύνη.

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, που το τελευταίο διάστημα μίλησαν αρκετά με τον Α. Παπαδόπουλο, έλεγαν στο «Π» με διάθεση να υποβαθμίσουν την αξία του αρχικού σχεδιασμού, που δεν προέβλεπε εκλογές με βάση τους εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια των δήμων, ότι στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα για να δουν στη Χαριλάου Τρικούπη αν το μοντέλο αυτό των προκριματικών εκλογών μπορεί να «περπατήσει» στο μέλλον και για άλλα θέματα. Πρόκειται όμως καθαρά για αναδίπλωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν άλλα στελέχη, που επεσήμαναν σε έντονο ύφος πως «αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για κόλαφο που δεν θα οδηγήσει σε ανασύνταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αλλά σε μια ηττοπαθή στάση». Πάντως, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών αναφέρει ότι οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια σειρά καποδιστριακών δήμων, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, αλλά και σε ορισμένους δήμους στη Βʼ εκλογική περιφέρεια, όπου δεν έχουν βρεθεί πρόσωπα με πολιτική αξιολόγηση, όπως άλλωστε αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος που άφηνε ανοιχτό το θέμα των εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που από την αρχή ήταν υπέρ αυτών των διαδικασιών και όχι της πολιτικής αξιολόγησης προσώπων, αλλά στη συνέχεια με εισήγηση του Αλέκου Παπαδόπουλου ελήφθη η απόφαση οι προκριματικές εκλογές να μη γίνουν παρά μόνο στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται πρόβλημα, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ