Κεντροδεξιά εναντίον Κεντροαριστεράς
Σε μια τέτοια περίπτωση, μιας γιγάντωσης της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, το μοναδικό πολιτικό σχήμα που θα μπορεί να έχει ανεξάρτητη φωνή και να αποτελέσει και τον ρυθμιστή των εξελίξεων θα είναι το ΚΚΕ, που ταυτόχρονα αποτελεί και τη μία και μοναδική μη ευρωπαϊκή κομμουνιστική φωνή στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.
Στο νέο υπό διαμόρφωση σκηνικό δρουν πολιτικά οι εξής δυνάμεις:
= Το ΠΑΣΟΚ, που με κορυφαία στελέχη του ήδη έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό συνεργασίας με τον Συνασπισμό, και παρά τις προσπάθειες του προέδρου του τελευταίου, Αλέκου Αλαβάνου, να ξεφύγει από τη μέγκενη των πιέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα συνηγορούν ότι θα διαμορφωθεί ένα ακόμη περισσότερο πιεστικό περιβάλλον… Είναι ξεκάθαρο ότι το να υποκύψει ο χώρος του Συνασπισμού στις ορέξεις του ΠΑΣΟΚ είναι απλώς θέμα χρόνου και τίποτε άλλο. Άλλωστε ισχυρό δέλεαρ δεν είναι μόνον οι υποσχέσεις περί ορθής αξιολόγησης και αξιοποίησης ορισμένων στελεχών του Συνασπισμού, αλλά και ο εκλογικός νόμος που «προβοκάρει» τέτοιες καταστάσεις και συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
= Ο Συνασπισμός. Στο κόμμα της Αριστεράς βλέπουν ξεκάθαρα πλέον ότι χρόνο με τον χρόνο η δυναμική του μειώνεται. Ο ξεχωριστός ρόλος που επιδίωκαν ως σφήνα ανάμεσα στο δογματικό ΚΚΕ και στο σοσιαλφιλελεύθερο σύγχρονο ΠΑΣΟΚ είναι ένας ρόλος εκτός πραγματικότητας, καθώς μπροστά στη ροζ πολιτική ευρωπαϊκή πραγματικότητα οι πολιτικές επιλογές πλέον είναι άσπρες ή μαύρες. Και στις δύο περιπτώσεις ο Συνασπισμός δεν μπορεί μόνος του -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει- να πορευθεί. Την αναγνώριση αυτού του προβλήματος την υπογραμμίζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, προφανώς διότι πιστεύει ότι η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού και διάσπαρτων σήμερα δυνάμεων-προσωπικοτήτων στον χώρο της Αριστεράς θα του δώσει πόντους και πιθανόν μια εξέχουσα θέση. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μην αντισταθούν οι ανεξάρτητες δυνάμεις του Συνασπισμού, που θεωρούν ότι τα κίνητρα ορισμένων που πιέζουν για συνεργασία σε πρώτη φάση και ολοκληρωτική απορρόφηση σε δεύτερη είναι καθαρά προσωπικού χαρακτήρα…
= Η Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση που η συμμαχία ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού ευοδωθεί, ορισμένοι δεν κρίνουν εντελώς απίθανη μια κατ’ ανάγκην σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας με τον ΛΑΟΣ. Άλλοι θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν ολέθρια για τη νέα πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας ως κόμματος του μεσαίου χώρου, τονίζοντας μάλιστα ότι η ύπαρξη του ΛΑΟΣ στην ουσία αναγκάζει τη Νέα Δημοκρατία ως πολιτικό φορέα να καλύψει και να εκφράσει τον χώρο του Κέντρου, άρα είναι αρνητική οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΛΑΟΣ. Η αλήθεια όμως είναι, μακριά από συσχετισμούς και ερμηνείες που δίνονται ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας, πως μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αυτοπροσδιορισμού σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΚΚΕ.
Η μεν Νέα Δημοκρατία θέλει δεν θέλει θα ερμηνευθεί ως κεντροδεξιό κόμμα που καλύπτει τον ευρύτερο χώρο. Αλλά εάν θέλει να τον καλύψει, θα πρέπει να συμπράξει και με τα κόμματα που βρίσκονται στις παρυφές της, είτε στις δεξιές είτε στις αριστερές…
Το γεγονός αυτό θα της δώσει μεν το δεξιό προφίλ που της δημιουργεί προβλήματα, καθώς κι από την πλευρά αυτή χάνει ψηφοφόρους όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά θα της δημιουργήσει και κενά τα οποία στο μέλλον θα την πονέσουν περισσότερο, καθώς η μεγαλύτερη τάση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της δεν είναι προς τα δεξιά, αλλά προς το Κέντρο και τη φιλελεύθερη πολιτική. Έτσι κατ’ ουσίαν η Νέα Δημοκρατία έχει προβλήματα και πάλι αυτοπροσδιορισμού, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του ενός και του άλλου πόλου…
Το ΚΚΕ στην περίπτωση δημιουργίας ενός κεντροδεξιού και ενός κεντροαριστερού κόμματος έχει μια ευκαιρία να αδράξει και εάν το πράξει, πιθανότατα θα αλλάξει και η δική του φυσιογνωμία. Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού θα απελευθερώσει και ορισμένες ανεξάρτητες δυνάμεις της Αριστεράς που μπορεί μέχρι σήμερα να μην ήθελαν να ακούσουν για τις δογματικές και οπισθοδρομικές απόψεις του ΚΚΕ, αλλά τώρα οι δυνάμεις αυτές είναι απόλυτα ορφανές…
Εάν το ΚΚΕ… ξυπνήσει και σκεφθεί έστω και μία φορά στην ιστορική του πορεία… ψηφοθηρικά, τότε είναι σίγουρο πως εάν παρουσιασθεί με διαφορετικό πρόσωπο, πιο ευάλωτο και ευέλικτο στις πολιτικές ανάγκες της εποχής μας και τα μηνύματα που έρχονται από παντού, θα εισπράξει και θα αυξήσει τη δύναμή του, αλλοιώνοντας όμως τον δογματικό ορθόδοξο χαρακτήρα του…
Η δυναμική που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό, στην περίπτωση σύμπραξης
ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, δεν είναι δυναμική πλέον διάλυσης των μικρών πολιτικών κομμάτων, αλλά δυναμική συνένωσης και συνεργασιών.
Δεν θα συμβεί με άλλα λόγια, με τη δυναμική που πηγαίνει να διαμορφωθεί -εάν τελικά πετύχουν τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του Συνασπισμού- αυτό που συνέβαινε με όλες τις άλλες περιπτώσεις (ΔΗΑΝΑ, ΔΗΚΚΙ, Πολιτική Άνοιξη κ.λπ.) πολιτικών δυνάμεων που έδυσαν, αλλά πολιτικών δυνάμεων που για να μη δύσουν τον χρόνο που έπρεπε… συνενώθηκαν και απορροφήθηκαν από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τώρα κατά πόσο θα αφήσουν οι υγιείς δυνάμεις της Αριστεράς και του Συνασπισμού να συμβεί η περίφημη διάλυση για να ευνοηθεί το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στους επόμενους μήνες…
Γιατί όχι…
Μας έκανε εντύπωση, γι’ αυτό και το σημειώνουμε. Στέλεχος παλιό του ΠΑΣΟΚ, σε συζήτηση για το πού πάνε οι πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την πρόσφατη φθορά της κυβέρνησης, που μέσα σε δύο χρόνια… κατόρθωσε να εξαντλήσει το προβάδισμα των 5 μονάδων, υποστήριζε ότι ο Καρατζαφέρης έχει δηλώσει ότι μπορεί να συνεργασθεί και με το… ΠΑΣΟΚ! Και θύμιζε απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ στην ερώτηση με ποιο κόμμα θα συνεργασθεί, αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει στις εκλογές την αυτοδυναμία: «Με όποιο έρθει πρώτο»! Δηλαδή και με το ΠΑΣΟΚ, αν έρθει πρώτο…
– Γιατί όχι, ήταν η απάντηση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όταν κάποιοι με έκπληξη έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ να συνεργασθεί με την Ακροδεξιά!
– Έχουν αμβλυνθεί οι αντιθέσεις, επεσήμανε, για να παραδεχθεί ότι θα χάσει το
ΠΑΣΟΚ τους σοβαρούς οπαδούς του…
Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και με τη ΝΔ στην περίπτωση που συνεργασθεί με τον Καρατζαφέρη. Θα έχει χάσει την ταυτότητα του «μεσαίου χώρου», που με πολύ κόπο ο Καραμανλής υπηρέτησε και καλλιέργησε, και θα έχει δικαιώσει εκείνους της άλλης πλευράς, που επιμένουν στις «ταμπέλες» -γιατί η πραγματικότητα αυτή είναι- ότι η ΝΔ δεν έπαψε ποτέ να είναι η γνωστή παλιά Δεξιά!
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τίποτε άλλο από την εμπλοκή στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το πολιτικό σύστημα, με ευθύνη των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Μετά τον θάνατο του Ανδρέα το ΠΑΣΟΚ ήρθε πιο κοντά προς τη συντηρητική παράταξη και ο Σημίτης έκανε το τραγικό πολιτικό λάθος να απενοχοποιήσει στα μάτια του κόσμου τη Δεξιά!