Κατήγορος ο κατηγορούμενος!

Με τον αέρα του οικονομημένου, ο Κορωνιάς έφθασε στο σημείο να μεταβληθεί σε… κατήγορο! Και φταίει γι’ αυτό η Επιτροπή της Βουλής που του άφησε περιθώρια να κάνει τον αθώο και τον… νταή, την ώρα που σε άλλη χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί θα ήταν ήδη στα κάτεργα.

Και μόνο το γεγονός ότι οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων της ηγεσίας της χώρας έγιναν από τη Vodafone και όχι από τις άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δείχνει ότι υπήρχε δίαυλος… επικοινωνίας και η είσοδος ήταν ελεύθερη!

Γι’ αυτή την λεπτομέρεια κανένας βουλευτής-μέλος της Επιτροπής δεν ρώτησε, πράγμα που δείχνει ότι ήταν απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι, δυστυχώς, και απλώς οι περισσότεροι νόμιζαν ότι η εξέταση του αφεντικού της Vodafone ήταν ευκαιρία για αυτοπροβολή!

Η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε προσλάβει τεχνικούς συμβούλους, ώστε να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις απαντήσεις του Κορωνιά σε τεχνικά θέματα και γύρω από το περιβόητο λογισμικό.

Και είναι λάθος η απόφαση να κληθεί ο πρόεδρος της Ericsson για να εξετασθεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Κορωνιά. Λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων κανένας δεν θα πει την αλήθεια. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζουν γνώστες των συστημάτων της κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των τεχνικών διευθυντών των δύο εταιρειών, ώστε εκεί να φανεί αν ευσταθούν οι απόψεις του κ. Κορωνιά ότι η Ericsson μπορούσε να εισβάλει στο λογισμικό της Vodafone εν αγνοία της.

Όσο για τη δικαιολογία που προβάλλεται ότι οι υποκλοπές έγιναν για παρακολούθηση τρομοκρατών, δύο τεράστια ερωτήματα προβάλλουν, που θα πρέπει να απαντηθούν:

1. Οι τρομοκράτες είχαν… υπογράψει κανένα συμβόλαιο ότι θα κινούνταν εντός της Αττικής αφού μόνο μέσα σʼ αυτήν γίνονταν οι παρακολουθήσεις και
2. ότι θα χρησιμοποιούσαν μόνο κινητά της Vodafone;

Και μόνο από τα δύο αυτά ερωτήματα φαίνεται πόσο ψεύτικα είναι τα επιχειρήματα που προβάλλονται για τους λόγους των παρακολουθήσεων που γίνονταν από την εταιρεία του κ. Κορωνιά.

Όλοι οι φάκελοι στη Βουλή

Η Επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να ζητήσει να της αποσταλούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όλοι οι φάκελοι με την αλληλογραφία που είχε με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τα πρακτικά των συζητήσεων που είχαν από το 2003 ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο διάδοχός του Γ. Φλωρίδη, και ο μετέπειτα της κυβέρνησης Καραμανλή Γ. Βουλγαράκης, για την παρακολούθηση τηλεφώνων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και ποια ήταν η κατάσταση μετά τη λήξη των Αγώνων.

Η μελέτη των φακέλων αυτών πολλά θα φέρει στο φως για τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις της πολιτείας από τις εταιρείες, καθώς και ποια ήταν η στάση της καθεμιάς από τις τρεις, της Vodafone, της ΤΙΜ και της Cosmote, καθώς και ποιος ήταν ο ρόλος της ΕΥΠ.

Από τους φακέλους αυτούς θα φανεί και ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε υπουργού, και των κυβερνήσεων, αλλά και τι μηχανήματα αγοράστηκαν.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινισθεί αν στην προθεσμία των 9 μηνών που δόθηκε με την απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 10/5/2005 έγινε η προμήθεια καταγραφικών μηχανημάτων για παρακολούθηση τηλεφώνων με βούλευμα του Εισαγγελέα και καταγραφή της συνομιλίας.

Να ερευνηθεί το «πόθεν έσχες»

Από τον κ. Κορωνιά θα πρέπει να ζητηθεί να καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, ώστε να διερευνηθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και ο τρόπος απόκτησής τους, καθώς και να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εκεί θα φανεί αν υπάρχουν ύποπτες δοσοληψίες…

Προαγωγή προς αποπομπή;

«Μαϊμού» είναι τα διευρυμένα καθήκοντα που την προηγουμένη της εξέτασής του από την Επιτροπή της Βουλής ανατέθηκαν στον κ. Κορωνιά, για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Μάλλον κλωτσιά προς τα πάνω ήταν, εν όψει απόφασης για απομάκρυνσή του, είπαν πολλοί, γνωρίζοντας την παλιά αυτή μέθοδο… Και έχει βάση αυτή η εξήγηση, από τη στιγμή που η θέση που αναλαμβάνει ο κ. Κορωνιάς δεν υπήρχε ως τώρα… Και αφορά την… εξεύρεση νέων πελατών…

Πριν από το Πάσχα

Στο μεταξύ η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών υπολογίζει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει υποβάλει το τελικό πόρισμα πριν από το Πάσχα. Μέχρι τότε αισιοδοξούν μέλη της Αρχής ότι θα έχουν βρεθεί πολλά πράγματα. Και ο κ. Κορωνιάς θα τρίβει τα μάτια του.


Σχολιάστε εδώ