XΡΗΜΑτιστήριο

→ Μετά τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μήπως οι κεφαλαιαγορές της Ευρωζώνης ξεπέρασαν πλέον τα όριά τους; Τι κάνουμε, λοιπόν, παραμένουμε αγορασμένοι ή απλά πουλάμε όσο οι αγορές αντέχουν; Και κάτι ακόμα, είναι γεγονός ότι στις ρευστοποιήσεις της εβδομάδας πρωταγωνίστησαν κυρίως τα κρατικά χαρτοφυλάκια;

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τις οικοδομικές άδειες, το κτηματολόγιο και τους ημιυπαίθριους; «Καυτή πατάτα» στα χέρια των εμπλεκομένων ή απλώς εξυπηρετήσεις ημετέρων;

→ Ανθρώπινα λάθη ή εσκεμμένες παραλείψεις; Ο λόγος για τις εκτιμήσεις κάποιων ορκωτών λογιστών οι οποίες δεν βασίζονται σε κοινά αποδεκτές πρακτικές, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλο μπέρδεμα.

→ Λέτε οι ξένοι να περίμεναν την εισαγωγή των ελληνικών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά του real estate; Μάλλον όχι, η «διαρροή» αυτή είναι τραπεζικός δάκτυλος! Είναι παράδοξο το γεγονός που θέλει από τη μια η ζήτηση να παρουσιάζει κάμψη, όταν από την άλλη οι τιμές παραμένουν σταθερές.

→ Γιατί τόσο μεγάλη ανάγκη διεξαγωγής εξετάσεων για πιστοποίηση στελεχών κεφαλαιαγοράς; Ξέρετε πόσοι από τους ήδη πιστοποιημένους είναι άνεργοι; Εκτός και αν όλη η διαδικασία γίνεται για τη βιτρίνα και το χρήμα!

→ Τον Φεβρουάριο οι ξένοι επενδυτές, «πραγματικοί» και «βαπτισμένοι», μείωσαν τη συμμετοχή τους στον FTSE-20, ενώ αύξησαν τη θέση τους στον Mid 40 και στον Small Cap 80. Τώρα όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή το 33% προέρχεται από το Λουξεμβούργο με τις εισροές από το συγκεκριμένο μέρος να αγγίζουν τα 151 εκατ. ευρώ.

→ Με δανεικά χρήματα ο καθένας μπορεί να το «παίξει» επιχειρηματίας! Ο λόγος για τη νέα πίστωση που προσφέρουν «απλόχερα» οι τράπεζες στον Όμιλο Λαναρά.

→ Η βίαιη πτώση της spot αγοράς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ενίσχυσε τις intraday συναλλαγές των παραγώγων. Κάτι είναι και αυτό.

→ Αληθεύει ότι τα ΔΛΠ ευθύνονται εν μέρει για τη μικρή διανομή μερίσματος, ακόμη και σε εισηγμένες επιχειρήσεις που παρουσίασαν σημαντικά κέρδη;

→ Με ανεξάρτητη αρχή θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα των κρατικών προμηθειών; Ποιοι διορίζουν όλους αυτούς τους δήθεν ανεξάρτητους;

→ Μόνο καλά δεν ήταν τα μαντάτα από τις εγχώριες αγορές ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς στη μεν πρώτη οι τιμές υποχώρησαν, στη δε δεύτερη παρουσιάστηκε μεγάλη εκροή χρημάτων.

→ Γιατί η δανείστρια-πιστώτρια τράπεζα δεν δύναται να εκπροσωπεί σε γενικές συνελεύσεις και διοικητικά συμβούλια, ενεχυριασμένες εταιρικές μετοχές; Έλα ντε!

→ Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να πείσουν τους δανειολήπτες να μεταφέρουν τα δάνειά τους από το κυμαινόμενο στο σταθερό επιτόκιο; Ποιο το κόστος αυτού του «γυρίσματος»; Ποιο το όφελος για τις τράπεζες;

→ Να τους «χαίρεστε», κ. Βουρλούμη, όλους αυτούς τους καρεκλοκένταυρους συμβούλους, οι οποίοι, για να ανεβάσουν τα κέρδη του οργανισμού, προτείνουν νέα αύξηση στο πάγιο.

→ Μαζί με τις εταιρικές ανακοινώσεις των οικονομικών καταστάσεων ήρθαν και οι πρώτες ορθές επαναδιατυπώσεις! Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, που μόνο κατά λάθος δεν έχουν γίνει.

→ Είναι θεμιτό να μεταβιβάζονται ομολογιακά δάνεια και μάλιστα με έγκριση της πιστώτριας τράπεζας, μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου;

→ Για να δούμε ποια χρηματιστηριακή εταιρεία θα εκποιήσει τα 377.784 τεμάχια μετοχών της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι.

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους για την ίδρυση μιας ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα απαιτούνται κεφάλαια που μπορούν να τοποθετήσουν κυρίως τα πιστωτικά ιδρύματα; Η πρακτική αυτή ευνοεί, ναι ή όχι, το ολιγοπώλιο;

→ Επιτέλους θα γίνει το αυτονόητο, αυτό που αν είχε υλοποιηθεί προ πενταετίας, ίσως και να μην είχαμε σήμερα τα χρηματιστηριακά προβλήματα του παρελθόντος. Οι άδειες των ΕΛΔΕ θα εκδίδονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι από τις νομαρχίες!

→ Σχετικά με τα κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ το θέμα δεν είναι πώς θα έρθουν, αλλά πού θα πάνε, σε ποιους θα καταλήξουν και με ποιες διαδικασίες! Οι τράπεζες, πάντως, σε ρόλο υπερυθμιστών, τρίβουν ήδη τα χέρια τους.

→ Μείωση του κύκλου εργασιών, συρρίκνωση καθαρών κερδών, αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και μείωση των απασχολούμενων είναι κάποια από τα νέα δεδομένα των εισηγμένων επιχειρήσεων.

→ Ε, όχι και να έχει παράπονα από τη συμπεριφορά της ΑΤΕ. Τι πιστεύει δηλαδή, ότι η ιδιωτική τράπεζα θα του χαριστεί; Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ!

→ Άλλη μια αρνητική πρωτιά της χώρας μας καθώς, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατατάσσεται στην τελευταία θέση της ΕΕ των «15», τόσο σε συνολικές δαπάνες όσο και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την καινοτομία!

→ Πόσα είναι τα κεφάλαια που αναμένει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και με φωτογραφικές τροπολογίες, από τη διανομή μερισμάτων ζημιογόνων επιχειρήσεων και όχι μόνο; Περίπου μισό δισ.!

→ Οι ξένοι πρώτα αγοράζουν μετοχές και μετά αφήνουν να διαρρεύσουν οι επιλογές τους, ώστε να τοποθετηθούν οι έλληνες θεσμικοί και μικροεπενδυτές, για να τους ανεβάσουν τις τιμές και να βγουν ως κύριοι να πουλήσουν. Κανένας από τους υπευθύνους δεν γνωρίζει αυτή την πρακτική;

→ Αφού πρώτα εξαπέλυσε τις «βόμβες» του, στη συνέχεια έφυγε «ξένοιαστος» στο εξωτερικό για να «ψαρέψει» μεγαλοεπενδυτές! Ο λόγος για τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρεμπιπτόντως αλλάζει σύντομα σήμα.

→ Για να δούμε ποια θα είναι η τύχη των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ορισμένων εισηγμένων εταιρειών. Τα ποσά που ζητούν είναι μεγάλα, ενώ η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν είναι η ιδανική.

→ Διακοπή και όχι αναβολή λόγω απουσίας συνηγόρου υπεράσπισης πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας σε δικαστική υπόθεση που αφορούσε πρώην στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ομίλου της Αγροτικής. Το προεδρείο, υιοθετώντας και τις απόψεις της πολιτικής αγωγής, έδωσε νέα δικάσιμο γι’ αυτή την εβδομάδα!

→ Και όμως υπάρχουν ακόμα ΑΧΕΠΕΥ οι οποίες διαθέτουν υπόλοιπα πελατών που δεν καλύπτονται πλήρως από τίτλους, έτσι ώστε τυχόν ρευστοποίησή τους να οδηγήσει σε ζημιά.

→ Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μετατίθενται, από βδομάδα σε βδομάδα, οι ανακοινώσεις σχετικά με τον νέο σύμβουλο της Εμπορικής;


Σχολιάστε εδώ