Το ασφαλιστικό θα κρίνει τις επόμενες εκλογές

Όποιος πείσει ότι καταθέτει πειστική, ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιωσιμότητα του συστήματος, που θα συνδυάζει και τη κοινωνική ευαισθησία, θα είναι ο πιθανότερος νικητής των προσεχών εκλογών και επομένως η κυβέρνηση της επόμενης 4ετίας. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν και αποδέχονται τη πραγματικότητα αυτή. Και γι’ αυτό, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ως προς τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που κρίνουν απαραίτητα να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Βεβαίως, αν λάβουμε υπόψη μας την άποψη που μας εξέφρασε σημαντικό στέλεχος και βουλευτής της ΝΔ μετά τις εξαγγελίες των δύο υπουργών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Σάββα Τσιτουρίδη, ότι δηλαδή «όποιος μιλήσει ανοικτά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, θα τον φάει η μαύρη μαρμάγκα» είναι προφανές πως τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές, μάλλον θα περιοριστούν σε γενικόλογες τοποθετήσεις και σε «κατάθεση» ευχολογίου, ώστε να αποφύγουν το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως θα εισέπρατταν στην εκλογική κάλπη.

Ήδη, είναι η πρώτη φορά που πολλές (πολιτικές) πλευρές αναφέρουν πως ακόμη και αν είχαμε τον καλύτερο δυνατό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής, της ανεργίας, της μαύρης εργασίας κ.λπ., και πάλι δεν θα αρκούσαν για να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και να το καταστήσουν βιώσιμο και ασφαλές για εργαζομένους και συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, υποστηρίζεται πως η όποια λύση, δεν μπορεί να μη θίξει όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και συντάξεις.

Ενδεικτικές για τα πρώτα συμπεράσματα ή προς το ποιες κατηγορίες θα είναι τα πρώτα «θύματα» των επικείμενων μεταρρυθμίσεων είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται τόσο από παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι:

• Αστυνομικοί και στρατιωτικοί προεξοφλείται πως θα δουν να αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

• Άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών μετά το «ξεσκαρτάρισμα» που θα γίνει ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους.

• Μητέρες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά.

· Όσοι συνταξιοδοτούνται «πρόωρα» και παίρνουν μειωμένες συντάξεις, θα δουν τα ποσά αυτά να μειώνονται ακόμη περισσότερο, οπότε μια μηδαμινή σύνταξη θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για έξοδο νωρίτερα από την απασχόληση.

Για την μείωση των συντάξεων:

• Πολλοί μελετητές δεν αποκλείουν ο υπολογισμός τους να «πέσει» και κάτω από το 60% (σήμερα είναι στο 70% για τις κύριες συντάξεις), ενώ μεγάλη περικοπή θα υπάρξει και στο ποσοστό των επικουρικών συντάξεων, με πρώτους αποδέκτες ενός τέτοιου μέτρου τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες (στους εργασιακούς αυτούς χώρους, οι επικουρικές συντάξεις αγγίζουν και το 80%), ενώ:

•· Περιορισμός του ποσοστού υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα (στο ΙΚΑ κυμαίνεται από 26% έως 35%) στα επίπεδα του 20% θα επιφέρει μεγάλο κτύπημα στο επίπεδο διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων (μελλοντικών) συνταξιούχων.

Άλλες κατηγορίες πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που φαίνεται ότι θα θιγούν είναι και οι ακόλουθες:

• Οι μητέρες με ανήλικα παιδιά που συνταξιοδοτούνται στα 50. Όσοι συνταξιοδοτούνται στα 51 λόγω 37ετίας και όσοι συνταξιοδοτούνται στα 53 επειδή συμπλήρωσαν 35ετία, ή ακόμη και όσοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 58 επίσης γιατί συμπλήρωσαν 35ετία ή εργάζονται σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και μόνο η αναφορά στην «αναγκαιότητα» λήψης τέτοιων μέτρων, δημιουργεί συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ αν πρέπει ή όχι να συμμετάσχει στο διάλογο που εξήγγειλαν οι δύο αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Μια άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζεται από τη κ. Άννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει τη συμμετοχή στον διάλογο «εφόσον αλλάζει το σκηνικό ρήξης με τους εργαζομένους και τα Συνδικάτα, με την εκτίμηση πως το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον», ενώ άλλα στελέχη κρίνουν πως το ΠΑΣΟΚ σε προεκλογικό διάστημα δεν έχει λόγο για να εμπλακεί σε ένα διάλογ, που ενδεχομένως αποδειχθεί «παγίδα».

Τα κόμματα της αριστεράς ξεκαθάρισαν ήδη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμιά συζήτηση για το ασφαλιστικό που θεωρούν ότι θα αποτελέσει το πρόσχημα για νέες αντισφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τις προτάσεις τους που αφορούν στην επίλυση του προβλήματος.

Τόσο στον χώρο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ εκφράζεται η πεποίθηση, πως τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) συγκλίνουν στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, να μετατεθεί δηλαδή στις πλάτες των αδυνάμων που είναι οι δικαιούχοι και όχι να πληρώσουν κυβερνήσεις και τράπεζες που με «θαλασσοδάνεια» διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος των αποθεματικών των ταμείων επί σειρά 10ετιών.

Τέλος, τα ίδια τα Συνδικάτα, εμφανίζονται αρνητικά στην προοπτική συμμετοχής στον διάλογο, με ενδεικτικούς τους όρους που δημοσίως έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ότι δηλαδή όσο υφίσταται η επίθεση κατά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ωραρίου, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, η αποχή τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο όρος που έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής, εφόσον η κυβέρνηση καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης και παρέμβει αποφασιστικά, ώστε να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ εργοδοσίας.


Σχολιάστε εδώ