Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν λοιπόν η Σοφοκλέους, με ακραίες μετακινήσεις θέσεων (επομένως και με ανάλογη διαμόρφωση του σκηνικού όσον αφορά το ημερήσιο ισοζύγιο ανοδικών και πτωτικών μετοχών), κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για μη ενημερωμένους παίκτες ή για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν (;) σε χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά δεν έχουν χρόνο και τρόπο να παρακολουθούν, λεπτό προς λεπτό, το βάθος και την εικόνα της αγοράς.

Την περασμένη Κυριακή αυτή εδώ η στήλη καυτηρίαζε τη συμπεριφορά των όψιμων επενδυτών του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι οποίοι πανικόβλητοι έδωσαν «τροφή» και… φτηνές μετοχές στους διαχειριστές, στους πάσης φύσεως κερδοσκόπους (με την καλή έννοια του όρου!) και στους ξένους θεσμικούς που -όπως έδειξαν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών- απλώς μετακινήθηκαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε τίτλους που έδιναν την ευκαιρία υπεραποδόσεων, εφόσον βέβαια κάποιοι, δηλαδή εμείς, τους δίναμε «market»!

Δύο μέρες κράτησε την τρέχουσα εβδομάδα η κατακρήμνιση των τιμών. Με την ίδια ορμή που έπεσαν οι μετοχές ξαναπήραν την ανηφόρα την Πέμπτη και έφεραν εκ νέου τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα πέριξ των 4.000 μονάδων. Αναλογιστείτε μόνο τα κέρδη τριών τεσσάρων συνεδριάσεων για εκείνους που όχι μόνο κράτησαν στην… μπόρα τα χαρτιά τους, αλλά επωφελήθηκαν κιόλας και αγόρασαν μεγαλύτερες θέσεις σε τιμές χαμηλότερες κατά 4% και 5%! Αυτά για να μαθαίνουμε, έστω και την ύστατη ώρα.

Κατά τα λοιπά, μάλλον άσκοπο είναι να επαναλάβω πράγματα γνωστά. Όπως, για παράδειγμα, ότι εκείνοι που προχώρησαν σε επιθετικές αγορές τις τελευταίες ημέρες ήταν οι διαχειριστές των «head funds». Όπως ότι ο πρώτος κλάδος που «τράβηξε» την Πέμπτη την αγορά ήταν ο τραπεζικός. Όπως ότι τα στοιχεία του δείχνουν και πάλι πως η συμμετοχή των ξένων τον Φεβρουάριο, παρά τη μείωση της συμμετοχής τους στον 20άρη, παρέμεινε αμετάβλητη στο σύνολο της αγοράς! Ειδικά αυτό το τελευταίο απλώς καταδεικνύει πως οι ξένοι αγόραζαν -σωστότερα «σκούπιζαν»- όλα όσα εμείς πουλάγαμε υπό το κράτος του πανικού.

Εν κατακλείδι, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής απλό και θεμελιώδες για κάθε αγορά: Πάντα μια μεγάλη διόρθωση συνοδεύει μια απότομη άνοδο. Το μόνο που μένει να δούμε είναι κατά πόσον η διόρθωση ολοκληρώθηκε ή έπεται συνέχεια τις προσεχείς ημέρες. Και πάλι όμως, εφόσον το χαρτοφυλάκιό σας το «πιστεύετε», απλώς κρατήστε άμυνα και χαμένοι δεν θα βγείτε!

ΥΓ.: Διάβαζα μεσοβδόμαδα την έκθεση-σύσταση μίας μεγάλης χρηματιστηριακής (της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ) για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Π&Κ λοιπόν στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της διατηρεί την έκθεση 85% σε μετοχές. Μόνο που από αυτό το ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το 40% αποτελείται από ευρωπαϊκούς τίτλους! Και ο νοών νοείτω…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ