ο Δαίμονας των δημαρχείων

Αντιθέτως, προσφέρει ουσιαστικό έργο χωρίς κανένα ίδιον αντάλλαγμα. Σήμερα το πρωί στις 11, στον κινηματογράφο «Διάνα» στο Μαρούσι, το δίκτυο, με ομιλητή τον Γιώργο Πατούλη, πραγματοποιεί μία ακόμη συγκέντρωση. Μπράβο, παιδιά. Πάντα τέτοια. Εμάς θα μας βρίσκετε αρωγούς, πάντα δίπλα σας.

Στην ανάκληση της άδειας που είχε εκδώσει, επιτρέποντας στον δήμο Κηφισιάς να κόψει μεγάλο αριθμό δέντρων στο ρέμα Σαπφούς στο πλαίσιο των έργων αποχετευτικού αγωγού που πραγματοποιεί προχώρησε το δασονομείο του Αγ. Στεφάνου. Μετά το σχετικό έγγραφο που έστειλε το δασαρχείο Πεντέλης, έπειτα από διαμαρτυρίες του συλλόγου της Νέας Λέσβου, αποκαλύφθηκε ότι όλες οι διαδικασίες που είχε κάνει ο δήμος Κηφισιάς ήταν παράνομες. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίεργο, για το πώς εκδόθηκαν αυτές οι άδειες, αφού, όπως μας λένε οι άνθρωποί μας, η σύζυγος του τοπάρχη Κηφισιάς εργάζεται στο υπουργείο Γεωργίας. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, αλλά μπορεί και να σημαίνει πάρα πολλά. Ήδη μαθαίνω ότι ο σχετικός φάκελος οδεύει προς τον Εισαγγελέα. Αξίζει πάντως να σας ενημερώσω για την ειρωνεία του πράγματος, ότι το επάγγελμα του Νίκου Χιωτάκη είναι γεωπόνος. Φοβερή ευαισθησία για τα δέντρα. Φανταστείτε να ήταν οδηγός νταλίκας. Ούτε θάμνος δεν θα είχε μείνει.

Ο άνθρωπος έχει χάσει την ψυχραιμία του. Η απουσία του Κώστα Ρώτα από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τον γλίτωσε από την ανακοίνωση δύο δημοτικών συμβούλων του περί της ανεξαρτητοποίησής τους. Τι έγινε; Πριν από λίγες ημέρες, αργά το βράδυ, χτυπάει το κινητό τηλέφωνο ενός δημοτικού συμβούλου, ο οποίος συνέτρωγε οικογενειακά σε μια ταβέρνα με άλλον συνάδελφό του. Ο Ρώτας ήταν στην άλλη άκρη του τηλεφώνου. Φώναζε, έβριζε, ούρλιαζε άνευ αιτίας και αφορμής. Άλλο να τον ακούτε και άλλο να σας το περιγράφω. Επειδή βέβαια η αξιοπρέπεια του καθενός είναι πάνω απ’ όλα, βλέπω σύντομα τον άλλοτε προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αμαρουσίου να μένει μόνος του. Αγαπητέ μου Κώστα, επειδή είναι πλέον γνωστό στους πάντες ότι έχασες την εμπιστοσύνη της Ρηγίλλης, δεν είναι ανάγκη να συμπεριφέρεσαι στους συμβούλους με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο. Έχεις το μοναδικό προνόμιο να διώχνεις όλους τους φίλους που σε στήριζαν, όταν δεν σε ήξερε κανείς. Η αχαριστία είναι έγκλημα που δεν παραγράφεται.

Τον έφαγαν οι τούρτες τον Ζορπίδη. Ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Ισαάκ Ζορπίδης εξέπεσε του αξιώματός του, επειδή ύστερα από καταγγελίες της Ηρώς Ζερβάκη αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος, ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος, έκανε και προμήθειες γλυκών, ως καλός ζαχαροπλάστης, στον δήμο, πέρα από το ποσό που επιτρέπει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι δημοτικοί σύμβουλοι χρησιμοποιούν τους δήμους στους οποίους έχουν εκλεγεί ως πηγή πελατείας για την όποια δουλειά κάνουν. Στην Αργυρούπολη να δείτε ένα «μπουμπούκι» που κυκλοφορεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ψήφιζε, λαέ, τους εκλεκτούς σου!

Σε ταβερνάκι στη Ν. Φιλαδέλφεια έτρωγε τις προάλλες ο περιφερειάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης, μαζί με μια παρέα φίλων του. Στο διπλανό τραπέζι, εντελώς τυχαία, ήταν και ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Αδαμόπουλος μαζί με έναν αντιδήμαρχό του. Δεν ξέρω εάν ο περιφερειάρχης ρώτησε τον τοπάρχη περί των δύο μισθών που εισπράττει ο δεύτερος και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, αλλά μου λένε ότι το φαινόμενο αυτό έχει γίνει μόδα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Μια και αναφέρομαι στη Ν. Φιλαδέλφεια, μπορεί επιτέλους κάποιος να μου πει γιατί θα πρέπει να επικρατεί αυτή η αθλιότητα χωματερής στο άλσος της πόλης; Βουνό σχηματίζουν τα σκουπίδια κάθε Σαββατοκύριακο. Η λίμνη, μονίμως χωρίς ίχνος νερού, έχει μετατραπεί σε πάρκο τσιμέντου. Ρε παιδιά, άμα δεν μπορείτε να διοικήσετε, αφήστε να πάει κανένας άλλος. Καθίστε στη βίλα που έχετε στο Πολυδέντρι και μην ταλαιπωρείτε τους δημότες.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νέας Ιωνίας φαίνεται να παίρνει τέλος, τουλάχιστον στα χαρτιά, έπειτα από τη μελέτη που παρουσίασε ο δήμος. Οι νέες ρυθμίσεις λύνουν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές της Ν. Ιωνίας ιδιαίτερα στη μεταολυμπιακή εποχή. Κυρίως το κομμάτι που αφορά τη σύνδεση του ΟΑΚΑ με την εθνική οδό. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η μελέτη είναι η έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει δείξει και τις καλύτερες διαθέσεις απέναντι στον συγκεκριμένο δήμο. Α, να μην το ξεχάσω. Είδα και τις γιγαντοαφίσες με τη διαφήμιση της υποψηφιότητας του Νίκου Κουκουλάρη ως φιλόδοξου δήμαρχου. Βρε Νίκο μου, πιο πολύ φαίνεται το σήμα της μάρκας του μπουφάν που φοράς παρά το πρόσωπό σου. Χορηγός σου είναι η βιομηχανία των μπουφάν;

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο φίλτατος δήμαρχος Αλίμου, Κώστας Μαντζουράνης, για να ανακοινώσει τις πολιτικές μεταγραφές που έκανε από άλλες παρατάξεις. Κουβέντα δεν είπε για τις επανειλημμένες αναφορές που έχουμε κάνει για τα περίεργα «παρατράγουδα» που γίνονται στην παραλία. Τα νυχτερινά μαγαζιά ξεφυτρώνουν χωρίς καμία άδεια. Γι’ αυτά περιμένουμε ν’ ακούσουμε, αγαπητέ Κώστα. Όλα τ’ άλλα είναι για μικρά παιδιά.

Στη Ρηγίλλης πήρε το μάτι μου την προηγούμενη εβδομάδα τον δήμαρχο Παπάγου, Βασίλη Ξύδη. Τον πήρα από πίσω να δω σε ποιο γραφείο θα μπει. Επειδή όμως το νεοκλασικό έχει περίεργα υπόγεια και κυκλικές σκάλες, μου ξέφυγε. Έμαθα πάντως ότι συναντήθηκε με κάποιο στέλεχος, προκειμένου να θίξει το θέμα της υποψηφιότητας που έχει ανακύψει με τη δημοτική σύμβουλο Σοφία Χρήστου, με αντάρτικο ψηφοδέλτιο.

Ένα βήμα πριν από την απόκτηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου βρίσκεται η κοινότητα Κρυονερίου. Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει από το 2003 και, όπως φαίνεται, φτάνουν στο τέλος τους με αίσιο αποτέλεσμα για τους κατοίκους. Ήδη έχει γίνει η χαρτογράφηση της περιοχής, και αναμένονται οι τυπικές εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων μού λένε ότι το ένα και μοναδικό ΚΕΠ που λειτουργεί στην περιοχή δεν ανοίγει το απόγευμα. Όποιος προλάβει το πρωί. Διαφορετικά, την επόμενη μέρα. Τι να πω, ρε συντρόφια, για τη συμπεριφορά αυτής της διοίκησης. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Υπομονή λίγους μήνες.

Μπορεί να μουρμουράω για τις περιττές δαπάνες που κάνουν πολλές φορές οι δήμοι εν όψει αποκριάτικων εκδηλώσεων με καρναβάλια και φανφάρες, αλλά το καλό πρέπει να ξεχωρίζει και να αναφέρεται. Έπειτα από πολλά χρόνια το Αιγάλεω έκανε μια καταπληκτική αποκριάτικη γιορτή που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από αυτές που γίνονται επί χρόνια σε άλλους δήμους. Καρναβάλι, παρέλαση, συναυλία, Κούλουμα, όλα οργανωμένα με τον καλύτερο τρόπο. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε και η γιορτή που διοργανώθηκε στον δήμο Μεταμόρφωσης. Όλα πληρωμένα από χορηγούς. Οι δημότες γλεντούσαν όλη μέρα. Το σημαντικότερο από όλα και στους δύο δήμους ήταν ότι το επόμενο πρωί τα πάντα είχαν καθαριστεί. Τίποτα δεν θύμιζε τι είχε προηγηθεί. Μακάρι να μπορούσα να πω τα ίδια για το Μοσχάτο και την Αργυρούπολη. Μέχρι σήμερα κρέμονται από τις κολώνες τα σκισμένα πανό που διαφήμιζαν τις εκδηλώσεις που έγιναν.

Την πίτα της παράταξής του έκοψε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος. Λίγο αργά το θυμήθηκε, αλλά δεν πειράζει. Περίμενα κι εγώ ο ταλαίπωρος καθισμένος στο πίσω μέρος της αίθουσας να ακούσω την απάντηση στο ερώτημα που από αυτή τη στήλη έχουμε θέσει πολλές φορές, αλλά… τζίφος. Άντε άλλη μια φορά, μπας και έρθει η απάντηση στην επόμενη συγκέντρωση. Αγαπημένε μου Σταύρο, πόσες έμμισθες θέσεις έχεις πάρει, σεμνά και ταπεινά, τα δύο τελευταία χρόνια; Αν θέλεις, μας λες και τα ανάλογα προσόντα που διαθέτεις. Χρόνια πολλά.

Το γράφω και δεν το πιστεύω ούτε εγώ. Ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ο τοπάρχης Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν το πιστεύουν. Ο άνθρωπος είχε γίνει ένα με την καρέκλα. Επιτέλους, εδώ και δύο χρόνια επανειλημμένως είχα τονίσει διά της ταπεινής και ασήμαντης γραφίδας μου ότι η… μοναρχία ζει και βασιλεύει στη Βουλιαγμένη. Τώρα μπορώ να φύγω από αυτόν τον κόσμο ήσυχος και ήρεμος. Τα ονόματα που «παίζουν» για τη διαδοχή, την επόμενη εβδομάδα.

Είδα τον δημαρχάρα Αχαρνών, Σπύρο Στριφτό, να ρίχνει ζεμπεκιές στην εκπομπή της Σεμίνας στον Alpha. Λεβέντης ήταν. Τον καμάρωσα τον άνθρωπο. Λες και είχε λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής του. Η ευτυχία σε όλο το μεγαλείο της. Έκλεινε τα μάτια και στρόφαρε μετά μουσικής. Έβλεπε άραγε με τα μάτια κλειστά τις λακκούβες στους δρόμους του Μενιδίου που έχουν γίνει… ηφαιστειακοί κρατήρες; Έβλεπε άραγε την εγκληματικότητα που τα δύο τελευταία χρόνια έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ; Γεια σου, λεβεντιά μου αεροπόρε. Ο λαός να είναι καλά.

Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαδάκου. Τον τελευταίο καιρό ούτε καλημέρα δεν έλεγε με τον δήμαρχο, τον φίλτατο Μίχο. Η Μαρία ανήκε στην παράταξη της διοίκησης, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους είχε αποκοπεί «ψυχή και σώμα». Τη θέση της πήρε ο πρώτος επιλαχών Φώτης Αγγελόπουλος. Πάντως, η Μαρία Παπαδάκου δεν θα εγκαταλείψει την ενασχόληση με τα κοινά. Η ίδια λέει ότι θα κατέβει με άλλον συνδυασμό.

Καφεδάκι έπιναν την προηγούμενη Τρίτη σε καφετέρια της περιοχής τους τα δυο καλά φιλαράκια. Αναφέρομαι στον δήμαρχο Δάφνης και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άγγελο Οικονομόπουλο. Ο πρώτος ακόμη είναι άγνωστος. Τον ξέρουν μόνο οι ιδιοκτήτες της καφετέριας όπου έπινε το ρόφημά του. Εξ ου και το κέρασμα. Ο άλλος είναι φίρμα. Βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας από αυτή την εφημερίδα. Μου έλεγαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του τοπάρχη Σταυριανουδάκη, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τον αγαπητό Οικονομόπουλο, ότι «ο δήμαρχος αμέσως θα ζητήσει την παραίτησή του…». Όσο την είδατε εσείς την είδα κι εγώ. Την ξέρετε την παροιμία που λέει «πες μου με ποιον πίνεις καφέ να σου πω ποιος είσαι»; Όλα τ’ άλλα είναι περιττά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Κυριακή πρωί, με καφέ πάνω στο τραπέζι, το «ΠΑΡΟΝ» στα χέρια και πρώτη καρέκλα στην πλατεία της λαμογιάς και της απάτης. Άλλοι την ξέρουν ως Κολωνάκι. Θα διαβάζετε τις σελίδες και θα βλέπετε γύρω σας την επαλήθευση. Με προσοχή, μη σας πάρουν χαμπάρι. Εκεί συχνάζει και ο ξάδελφος.


Σχολιάστε εδώ