ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι απλώς η ομάδα του Πειραιά, είναι ένας θρύλος που γεννήθηκε σε αυτήν την πόλη και την τίμησε όσο λίγοι στο διάστημα των ογδόντα χρόνων της ύπαρξής του. Ο Πειραιάς, είπε ο δήμαρχος, είναι 170 ετών. Ο Ολυμπιακός είναι 80. Δηλαδή σχεδόν τα μισά χρόνια της ιστορίας του δήμου Πειραιά είναι δεμένα και ζυμωμένα με τον Ολυμπιακό. Ο κόσμος γνώρισε τον Πειραιά από το λιμάνι και τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός δεν είχε μόνο αθλητική ή πολιτιστική παρουσία στην πόλη, είχε και κοινωνική. Γιατί έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά εργατών και βιοπαλαιστών να πρωταγωνιστήσουν και να αναδειχθούν. Να γίνουν πρότυπα για χιλιάδες άλλα παιδιά που ζούσαν στη φτώχεια και την απαξίωση. Η πλατεία Αλεξάνδρας, όπως είπε ο δήμαρχος, ενδείκνυται να ονομαστεί πλατεία Ολυμπιακού για τρεις λόγους: α) Σε αυτήν βρίσκονται τα γραφεία του συλλόγου, β) σε μια ταβέρνα στις παρυφές της, που δεν υπάρχει πλέον, γεννήθηκε από τους αδελφούς Ανδριανόπουλους και άλλους φιλάθλους Πειραιώτες η ιδέα να ιδρυθεί ο Ολυμπιακός, γ) επειδή η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα δεν είχε καμία σχέση με τον Πειραιά ώστε να δικαιολογείται να δοθεί το όνομά της σε κάποια πλατεία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Μπεντενιώτης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι προσυπογράφει την άποψη του δημάρχου, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 12 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων για τη μετονομασία πλατειών ή δρόμων θα πρέπει να υπάρχει επαρκής και τεκμηριωμένη εξήγηση. Ωστόσο, όπως είπε, ο συνδυασμός του θα υπερψηφίσει την πρόταση του δημάρχου.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», Θοδωρής Δρίτσας, που μίλησε στη συνέχεια, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για προεκλογικές σκοπιμότητες τις επιτυχίες και τις συγκινήσεις που έχει προσφέρει ο Ολυμπιακός στον Πειραιά. Άλλωστε, η ονοματοδοσία γίνεται για απότιση φόρου τιμής και διατήρηση αιώνιας μνήμης σε πρόσωπα και γεγονότα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάθε πόλη ή χώρα. Ο Ολυμπιακός όμως δεν αποτελεί παρελθόν. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Άρα δεν χρειάζεται πλατείες και τύμβους.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς – Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, τόνισε ότι η υποταγή του αθλητισμού στο μεγάλο κεφάλαιο στηρίζει τον χουλιγκανισμό και φέρνει τη βία στα γήπεδα. Γι’ αυτό, είπε, είναι αντίθετος με την πρόταση του δημάρχου, επειδή ακριβώς είναι αντίθετος και με τον χουλιγκανισμό του αθλητικού ιδεώδους και των οραμάτων μας.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Βουτσινάς, παλαιός αθλητής του κολυμβητικού τμήματος του Ολυμπιακού και με δελτίο στην ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ του συλλόγου, τόνισε ότι ο Ολυμπιακός είναι τόσο μεγάλος που ουσιαστικά αδικείται από την ονομασία μόνο μιας πλατείας με το όνομά του. Ο Ολυμπιακός, είπε, είναι η σημαία του Πειραιά. Αν την περιχαρακώσουμε σε μια πλατεία ή σε έναν δρόμο, μειώνουμε την αξία της. Άλλωστε, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει πλατεία ή δρόμος με το όνομα κάποιας ομάδας. Δεν είδαμε στην Ισπανία κάποια πλατεία Ρεάλ ούτε στην Ιταλία κάποια πλατεία Ίντερ. Μήπως τελικά αντί για καλό κάνουμε κακό στον Ολυμπιακό με την αλλαγή ονομασίας; Ας μην ξεχνάμε επίσης, επεσήμανε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής, αν και φανατικοί Ολυμπιακοί, αντιδρούν έντονα στη μετονομασία της πλατείας Αλεξάνδρας.

Ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Μανωλάκος τόνισε ότι το Βʼ΄ Διαμέρισμα, στο οποίο ανήκει η πλατεία, δεν έχει πάρει απόφαση για τη μετονομασία της, γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Υδραίος υποστήριξε ότι είναι ελληνική πρωτοτυπία η αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και πλατείες, ενώ ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Δημήτρης Βρόντος είπε ότι καλώς αναδεικνύεται ο Ολυμπιακός, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι της ιστορίας του Πειραιά που πρέπει να αναδειχθούν.

Τέλος, ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού του δήμου, Τάσος Μητρόπουλος, παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός είναι ενιαίος. Δεν υπάρχει επαγγελματίας και ερασιτέχνης. Ο Ολυμπιακός είναι ένας. Αυτόν γνωρίσαμε, αυτόν στηρίζουμε, αυτόν τιμάμε. Ο Πειραιάς έχει ξεχωριστή σχέση με την ομάδα.

•Μετά το θέμα της «κόκκινης πλατείας» συζητήθηκε εκείνο των εφτά μαγαζιών της Πειραϊκής. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στο ΔΣ τον περασμένο Οκτώβρη και είχε αποφασιστεί τα μαγαζιά να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να αποφασίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία τι θα γίνει με τις επιχωματώσεις, αν δηλαδή θα γίνουν ανασκαφές για να εμφανιστεί -αν υπάρχει- το Κονώνειο Τείχος. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 7 που ζήτησε να αδειάσει ο χώρος των επιχωματώσεων από τα τραπεζοκαθίσματα και να εκδοθούν νέες άδειες για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά με τραπεζοκαθίσματα μόνο στους εσωτερικούς τους χώρους. Τελικά το ΔΣ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (μόνο ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» και ο Κ. Γκαβέρας δήλωσαν παρόντες) να δοθεί αναβολή στο θέμα επί εξάμηνο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν χρόνο να ετοιμαστούν για να πάρουν νέες άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους, χωρίς ωστόσο κατά το διάστημα αυτό να είναι κλειστά τα μαγαζιά.

Κατά τη συζήτηση ο Μ. Μπεντενιώτης είπε ότι από τον Οκτώβρη είχε πει πως η απόφαση που είχε πάρει τότε το ΔΣ θα έπεφτε από την Επιτροπή του άρθρου 7 και ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος για να επανέλθει με πιο εμπεριστατωμένη εισήγηση. Ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι έπρεπε να είχε γίνει τροποποίηση των αδειών, ενώ ο Γ. Βουτσινάς υποστήριξε ότι πρέπει το συμβούλιο να γίνει πιο ενεργό. Ο Π. Καλογερόγιαννης τόνισε ότι κουμάντο στον δήμο πρέπει να κάνει ο δήμαρχος και κάλεσε τους συμβούλους να πάνε όλοι έξω από το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού για να ζητήσουν τη δικαίωση των καταστηματαρχών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Πασχαλίνα Καλαγιά, ενώ ο πρόεδρος των εστιατόρων Γιάννης Τσάκος υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες από κάποιους κύκλους να κλείσουν τα μαγαζιά του Πειραιά και να κατευθύνεται ο κόσμος σε άλλες περιοχές.

•Το θέμα του κινηματογράφου «Αττικόν», όπου ήδη λειτουργεί το καφεζαχαροπλαστείο του Μαρινόπουλου, συζητήθηκε τελικά στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Μ. Μπεντενιώτης κατήγγειλε τη σύμβαση ως ανοσιούργημα, αλλά ο Χ. Αγραπίδης τόνισε ότι οι χαρακτηρισμοί είναι άδικοι και υπερβολικοί, αφού δεν έχει γίνει καμία παρανομία και όλα είναι διαφανή και νόμιμα. Η σύμβαση διασφαλίζει σημαντικά κέρδη στη ΔΕΠΑΠ και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη σοβαρότητα από την αντιπολίτευση. Όμως ο κ. Μπεντενιώτης, εξήγησε ο δήμαρχος, δεν θέλει και δεν μπορεί, όπως φαίνεται, να είναι σοβαρός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ, Π. Αγγελόπουλος, τόνισε ότι προσπαθεί να επιτύχει την οικονομική αυτοτέλεια της επιχείρησης και η σύμβαση με την εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Μ. Μπεντενιώτης επέμεινε πως όλα όσα έγιναν στο συγκεκριμένο θέμα είναι παράνομα, για να του απαντήσει ο δήμαρχος: «Αφήστε να λειτουργήσει η πόλη. Μην της βάζετε φρένο!».

Ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας όμως δεν είχε τελειώσει. «Πώς να λειτουργήσει η πόλη, όταν τη διαχειρίζονται τα αδέλφια και οι κουμπάροι;», είπε.

Την απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Κατσαφάδος που τόνισε: «Εμείς δεχόμαστε τα αδέλφια του δημάρχου και είναι τιμή μας που είναι μαζί μας και μας εξυπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις».

•Το θέμα των μαγαζιών της Πειραϊκής θύμισε σε όλους στο συμβούλιο τον Γιάννη Παπασπύρου που, όταν ήταν δήμαρχος και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη δημιουργούσε προβλήματα με τα μαγαζιά, όπως τώρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, πήγε και βρήκε τον Ανδρέα και του είπε ότι πρέπει να τον αφήσει να κάνει στον δήμο αυτό που θέλει και να διοικήσει χωρίς «βαρίδια» και παρεμβάσεις. Έτσι πέτυχε να πάρουν άδειες όλα τα μαγαζιά και να «ζωντανέψει» η Πειραϊκή. Το πόσο δίκιο είχε τότε ο Παπασπύρου φάνηκε την Καθαρά Δευτέρα, όταν η Πειραϊκή, η οποία αυτή τη μέρα όλα τα χρόνια έσφυζε από ζωή, θύμιζε… νεκροταφείο!

•Να ακυρωθεί μια παλαιότερη απόφαση του ΔΣ που προέβλεπε την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Μουσών στο δεξιό ρεύμα, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής, ζήτησε ο πρόεδρος του Βʼ Διαμερίσματος, Γ. Μαστρονικόλας. Όμως ο πρόεδρος του ΔΣ, Κώστας Γκαβέρας, του είπε ότι για να περάσει τέτοιο θέμα θα πρέπει να προσκομιστεί απόφαση του Διαμερίσματος.

– Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα; ρώτησε ο Γ. Μαστρονικόλας.
– Για όλα ανεξαιρέτως, απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣ.

Όμως για το ζήτημα της μετονομασίας της πλατείας Αλεξάνδρας στο Διαμέρισμα δεν είχε εκφράσει άποψη. Ωστόσο, το θέμα πέρασε…

•Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε με εντυπωσιακό τρόπο στον Πειραιά. Από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Χ. Αγραπίδης μαζί με την πρόεδρο της ΔΕΚΟΜΕ, Π. Καλαγιά, επισκέφθηκαν τα σούπερ μάρκετ, τις βιομηχανίες, τα δημοτικά καταστήματα, τις τράπεζες και τα μαγαζιά του Πειραιά και μοίραζαν στις εργαζόμενες γυναίκες από ένα τριαντάφυλλο. Ήταν μια ωραία πρωτοβουλία, αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη για τις εργαζόμενες γυναίκες της πόλης που ένιωσαν ότι η δημοτική αρχή τις νοιάζεται…

•Θέμα για την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου έθεσε στο συμβούλιο η αντιπολίτευση που μίλησε για στρατοκρατικές αντιλήψεις και αντιδεοντολογικές ενέργειες.

Σε έγγραφη απάντηση σε όσα αναφέρθηκαν που απέστειλε στον πρόεδρο του σώματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης υπογραμμίζει ότι εστάλη έγγραφο στους δημοτικούς αστυνομικούς για εθελοντική συμμετοχή στην παρέλαση, η οποία βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτική, αφού μετέχει μόνο ένα τμήμα στρατού και όλη η υπόλοιπη αποτελείται από μαθητές, προσκόπους, εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων, ναυταθλητές κ.λπ. Η συμμετοχή ήταν αθρόα, γι’ αυτό και πολλοί απ’ όσους είχαν ζητήσει να συμμετάσχουν τελικά «κόπηκαν», γιατί ο αριθμός του τμήματος που θα πάρει μέρος είναι προκαθορισμένος και δεν γίνεται να αυξηθεί. Μάλιστα η συμμετοχή των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην παρέλαση καλύπτεται συνδικαλιστικά και από το Σωματείο Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά που αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη. Οπότε ούτε… στρατοκρατία ούτε… εξαναγκασμός υπήρχε. Δηλαδή… άνθρακες ο θησαυρός για την αντιπολίτευση…

•Ο καρδιολόγος Τάκης Μελάς έκανε ακόμα μια εμφάνιση με σημασία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, όπως το συνηθίζει άλλωστε τελευταία όταν συζητιούνται σοβαρά θέματα. Μάλιστα σε δηλώσεις του προς τη στήλη τόνισε ότι θα κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και ότι εντός των ημερών θα αρχίσει να λειτουργεί και το γραφείο του συνδυασμού του στο κέντρο της πόλης (στον πεζόδρομο της Καραΐσκου). Υποστήριξε δε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσες πιέσεις και αν δεχθεί.

• Τη μητέρα του έχασε πριν από μία εβδομάδα ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Τάσος Μητρόπουλος. Παρ’ όλη την οδύνη του, πάντως, τη μεθεπόμενη μέρα της κηδείας έδωσε το παρών στο δημοτικό συμβούλιο και υποστήριξε την εισήγηση του δημάρχου για μετονομασία της πλατείας Αλεξάνδρου σε πλατεία Ολυμπιακού. Πάντα αλύγιστος ο Τάσος.

• Ο χώρος των λεγόμενων Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που εκτείνεται από το γήπεδο του ταε κβον ντο μέχρι το ΣΕΦ, μετατρέπεται τις βραδινές ώρες σε… πίστα, όπου δεκάδες νεαροί επιδίδονται σε αγώνες δεξιοτεχνίας και ταχύτητας με «φτιαγμένα» αυτοκίνητα και μηχανές μεγάλου κυβισμού. Βέβαια μαζί με τους… διαγωνιζόμενους στον χώρο συγκεντρώνονται και εκατοντάδες θεατές, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Η κατάληψη του χώρου διαρκεί αρκετές ώρες και στο διάστημα αυτό οι… θεατές δεν επιτρέπουν σε κανέναν… άσχετο να πλησιάσει… Οι ιδιότυποι αυτοί αγώνες πολλές φορές καταλήγουν σε δυστυχήματα, ενώ οι φθορές στον χώρο είναι τεράστιες. Ακόμη και μεγάλες κολώνες φωτισμού έχουν πέσει μετά την πρόσκρουση σ’ αυτές κάποιων οχημάτων που έτρεχαν με… τρελές ταχύτητες. Εννοείται δε, ότι τα στοιχήματα πέφτουν βροχή και φυσικά οι παρανομίες είναι σοβαρότατες. Πολλές φορές τα περιπολικά της ΕΛΑΣ έχουν «ζώσει» τον χώρο για να υποχρεώσουν τους συγκεντρωμένους να φύγουν, αλλά αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν αφού δέχθηκαν ακόμα και πυρά από αεροβόλα όπλα! Επειδή η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και επειδή στην περιοχή έχει καταλυθεί κάθε έννοια τάξης και νομιμότητας, μήπως θα έπρεπε κάποια μέρα να κατέβαιναν τα ΜΑΤ για να ξεκαθαρίσουν το… τοπίο; Ή, ακόμη πιο εύκολα, δεν γίνεται οι αρμόδιοι για τα ολυμπιακά έργα να βάλουν μπάρες, ώστε να μην μπορούν να μπουν οχήματα σ’ αυτούς τους δρόμους. Άλλωστε όλη η περιοχή είναι περιφραγμένη. Αν μπουν οι μπάρες θα λήξει η υπόθεση. Γιατί αν μη τι άλλο είναι τουλάχιστον άδικο να καταστρέφονται ολυμπιακοί χώροι επειδή μερικοί θέλουν να κάνουν το… καπρίτσιο τους!


Σχολιάστε εδώ