Αιρετικά

Παλιότερα μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου, είχε πει ότι ούτε ο Σάντος θα χαθεί αν φύγει από την ΑΕΚ, ούτε η ΑΕΚ θα χαθεί αν φύγει ο Σάντος. Ο Πορτογάλος είναι εξαιρετικός προπονητής και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Μπορεί να έχει εμμονές, μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιες φορές τους ποδοσφαιριστές του σε λάθος θέσεις, ενδεχομένως να μην αντιδρά καλά ορισμένες φορές, κάτω από συνθήκες πίεσης. Έχει αποδείξει με την πορεία του, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν «δάσκαλο» του ποδοσφαίρου.

Μη σας φαίνονται παράλογα όλα τα παραπάνω. Θυμηθείτε την περίπτωση του Ίβιτσα Όσιμ. Το έργο του αναγνωρίστηκε μετά τη φυγή του από τον Παναθηναϊκό. Αργότερα στην Αυστρία έπιναν… μπίρα στο όνομά του. Μην ξεχνάτε την περίπτωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που πρόσφερε τίτλους και διακρίσεις και όμορφη μπάλα στους φιλάθλους μέσω της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και στο τέλος έφυγε σαν αποτυχημένος. Έτσι είναι. Στην Ελλάδα οι προπονητές από τη μία μέρα στην άλλη γίνονται «καρπουζάδες», «ταβερνιάρηδες», «βάτραχοι» κ.ά.


Συγκυρία…

Ο Φερνάντο Σάντος κατάφερε πέρυσι το ακατόρθωτο. Πήρε μια ομάδα από τον πάτο και την οδήγησε κοντά στην κορυφή. Ήταν μια υπέρβαση για την «Ένωση», που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Μοιραία, φέτος, από τη στιγμή που ανέβηκαν οι απαιτήσεις του κόσμου, ο Πορτογάλος δέχεται κριτική. Αλλά δεν φταίει αυτός που η ομάδα δεν… προχωράει. Απλά φέτος ο Ολυμπιακός είναι ένα «κλικ» καλύτερος από πέρυσι.


Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του

Ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει φοβηθεί ποτέ για το μέλλον του. Και αυτό διότι ο Πορτογάλος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, αλλά και στο όνομά του. Ένα όνομα που έχει χτίσει με κόπο και κυρίως με δουλειά. Στην Πόρτο πέρασε τα καλύτερά του χρόνια. Στη Σπόρτιγκ Λισσαβώνας, μια χρονιά πριν επιστρέψει στην ΑΕΚ, πήγε καλά. Στον Παναθηναϊκό ακόμα και τώρα οι παλιές καραβάνες λένε ότι ο Σάντος ήταν ο καλύτερος προπονητής που πέρασε ποτέ από την Παιανία. Όση, λοιπόν, κριτική και αν δεχθεί, δεν πρόκειται ποτέ να του κάνει κακό.


Ενδιαφέρον από Πορτογαλία

Και μπορεί ο ίδιος να δηλώνει ότι θέλει να μείνει στην ΑΕΚ για τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να δέχεται… ενοχλήσεις από την πατρίδα του για να επιστρέψει και να εργαστεί εκεί. Ο Πορτογάλος έχει πολύ καλό όνομα στη χώρα του και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το όνομά του βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιθυνόντων της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, που τον προορίζουν για τον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας τους. Παράλληλα, οι σχέσεις του με την Πόρτο συνεχίζουν να βρίσκονται σε καλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τη χρονιά που ήρθε στην ΑΕΚ απέρριψε πρόταση της τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης. Και πάντοτε ο προπονητής της ΑΕΚ βρίσκεται στο στόχαστρο της παλιάς του ομάδας, αφού ακόμα και μέχρι σήμερα ο Σάντος μιλάει με τον Ντα Κόστα. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με δημοσιογράφο που έχει σχέσεις με την Ελλάδα και εργάζεται στην Πορτογαλία, ένας ατζέντης χτύπησε την πόρτα του Σάντος για να τον ρωτήσει αν θα μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι. Ο εν λόγω ατζέντης μετέφερε στον Σάντος το ενδιαφέρον μικρομεσαίων ομάδων της Ισπανίας. Ο Πορτογάλος τόνισε, όμως, ότι όσο έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ δεν μπορεί να μιλήσει με καμία άλλη ομάδα. Δεν έκλεισε, πάντως, την πόρτα τονίζοντας ότι στο μέλλον μπορεί να ξαναμιλήσουν.


Μόνο ο Σάντος ξέρει…

Από την απάντηση του Σάντος δύο πράγματα μπορεί κανείς να συμπεράνει. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την ΑΕΚ και γι’ αυτό αυτή τη στιγμή δεν συζητάει τίποτα.

Το δεύτερο ότι ήδη έχει κάτι στο μυαλό του ή στα σκαριά και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρθηκε για να μιλήσει. Τι από τα δύο συμβαίνει, μπορεί να το γνωρίζει μόνο ο Φερνάντο Σάντος και πιθανόν ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μοναδικό άγχος του Σάντος αυτή τη στιγμή είναι το τι θα κάνει η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Το δικό του το μέλλον, όπως και αν έρθουν τα πράγματα, είναι εξασφαλισμένο.


Οι έδρες κρύβουν παγίδες

Στην Ιταλία δύσκολο έργο έχει η Άσκολι που υποδέχεται στο γήπεδό της τη Ρόμα. Οι γηπεδούχοι έμειναν για έκτη σερί αγωνιστική αήττητοι και δείχνουν ότι έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία. Οι «τζιαλορόσι» δεν κατάφεραν να πάρουν τη δωδέκατη συνεχόμενη νίκη τους στο ντέρμπι με την Ίντερ, όμως βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και έχουν τον πρώτο λόγο για τους τρεις βαθμούς. Σε τροχιά Ευρώπης παραμένει η Λάτσιο που υποδέχεται στη Ρώμη τη Ρετζίνα. Οι «λατσιάλι» έχουν εύκολο αγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και ελπίζουν στην επίτευξη του στόχου τους. Η Ρετζίνα με το διπλό που πέτυχε στο Τρεβίζο απέκτησε διαφορά ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη, όμως μέσα στο Ολίμπικο δεν έχει καμία τύχη.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Ισπανία ματς-κλειδί είναι για την Μπιλμπάο η μονομαχία της με την Κάντιθ. Η Αθλέτικ παίζει την παραμονή της στην κατηγορία, γι’ αυτό και κάθε απώλεια από εδώ και πέρα είναι καταστροφική. Η Κάντιθ «καίγεται» και αυτή για τους βαθμούς, αφού βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, όμως το έργο της θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Ο άσος έχει το προβάδισμα.

ΑΓΓΛΙΑ

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντέρμπι της αγωνιστικής στην Αγγλία ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Λίβερπουλ. Οι «κανονιέρηδες» παίζουν με την πλάτη στον τοίχο προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κόκκινοι» μακριά από το Άνφιλντ αποδυναμώνονται αισθητά και αναμένεται να συναντήσουν προβλήματα στο Λονδίνο. Ο άσος έχει το προβάδισμα.


Σχολιάστε εδώ