tabula rasa

Voda, Voda, Voda…fonος:

Σπάει η αλυσίδα;

Τις επόμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, θα διαβεί το κατώφλι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου τον περιμένουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, των κομμάτων της Αριστεράς για μια εξονυχιστική «ανάκριση». Όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των υποκλοπών έχουν καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα πως ο κ. Κορωνιάς είναι ο «αδύναμος κρίκος».

Είναι εντελώς εκτεθειμένοι και ο ίδιος και η εταιρεία του και είναι απολύτως βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα έχει πει. Το ζήτημα είναι πότε θα… σπάσει και θα αναγκαστεί να αναφέρει όσα ξέρει για να υπερασπισθεί τον εαυτό του και την πολυεθνική εταιρεία του που δεν θα ήθελε να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία στη φήμη της και κάποιο τεράστιο πρόστιμο που, με βάση τη λίστα παρακολουθουμένων που γνωρίζουμε (γιατί εάν είναι μεγαλύτερη, η κατάσταση αλλάζει δραματικά), μπορεί να φτάσει και τα 60 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Κορωνιάς φέρεται να έχει πει δύο σημαντικά πράγματα και θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτά στη Βουλή:

Πρώτον, ότι εάν μιλούσε τότε (άνοιξη του 2005) ή ακόμα και τώρα… θα πάμε σε εκλογές! Τι εννοεί;

Δεύτερον, ότι το σημείο του κέντρου διαχείρισης κλήσεων (δηλαδή το σύστημα των υποκλοπών) βρισκόταν πολύ κοντά ή και μέσα στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το φυσιολογικό είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone να αρνηθεί όσα είπε σε άλλο χρόνο και σε άλλους συνομιλητές.

Όμως τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Γιατί, ας πούμε, αφού τα κέντρα-πομποί της εταιρείας του ήταν συγκεκριμένα και εντός μιας σχετικά μικρής ακτίνας από το κέντρο της Αθήνας, παρακολουθούνταν αριθμοί τηλεφώνων εκτός πόλεως ή ακόμα και στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα; Κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνικά εφικτό.

Μήπως λοιπόν ήταν υπό παρακολούθηση περισσότεροι από τους 104 αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα και η παρακολούθηση ήταν εκτεταμένη και αφορούσε όλη την επικράτεια;

Ποιος λόγος υπάρχει να παρακολουθεί κανείς έναν αριθμό ενός «ξεχασμένου» κινητού του πρωθυπουργού, το οποίο μάλιστα θα ήταν «αλώβητο» όταν ο Κ. Καραμανλής βρισκόταν στη Ραφήνα, αφού το ανακοινωθέν δίκτυο παρακολουθήσεων δύσκολα καλύπτει αυτή την περιοχή;

Ο κ. Κορωνιάς θα πιεσθεί ακόμα να αποκαλύψει με ποιο ή ποια κυβερνητικά στελέχη είχε συνομιλήσει πριν επισκεφθεί το Μαξίμου στις 10 Μαρτίου. Να πει δηλαδή γιατί δεν αντέδρασε (οπότε φέρει ποινικές ευθύνες ο ίδιος) από τα τέλη Ιανουαρίου ή έστω τα μέσα Φεβρουαρίου. Και αν αντέδρασε, με ποιον από την κυβέρνηση ήρθε σε επικοινωνία;

Η μεγάλη οικονομική επιφάνεια και η ακίνητη περιουσία του κ. Κορωνιά δεν κινδυνεύουν, είναι αλήθεια. Πρόκειται για έναν πανέξυπνο μάνατζερ που ξέρει να προστατεύεται.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, όμως, η υπόθεση έχει φτάσει πολύ ψηλά και πολύ μακριά και απαιτείται ένα τουλάχιστον (εξιλαστήριο ή μη, θα δούμε) θύμα. Και δύο μόνο άνθρωποι «προσφέρονται» -εκ του ρόλου τους κατά την επίμαχη περίοδο- γι’ αυτόν τον ρόλο.

Ο ένας είναι αυτός. Ο άλλος είναι ο Γιώργος Βουλγαράκης. Είναι προφανές ποιον θα «θυσιάσει» η κυβέρνηση, αν χρειαστεί…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σαφή γνώση για όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Ίσως έχει και κάτι περισσότερο. Την πραγματική λίστα. Των 300, 1.000 ή ακόμα και 5.000 ατόμων που παρακολουθούσαν πριν αλλά -κυρίως- μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και κάποιοι λένε πως σε αυτή την πραγματική λίστα μπορεί να υπάρχουν τρανταχτά ονόματα του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Προς το παρόν όλα αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν και πριν από έναν χρόνο η υπόθεση των υποκλοπών;

Όλα λοιπόν περνούν πλέον από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone και από τον ρόλο του αυτόχειρα Κώστα Τσαλικίδη. Είτε είναι αυτοκτονία υπό πίεση είτε κάτι χειρότερο, το ζήτημα είναι εάν ο Τσαλικίδης ήταν αναμεμειγμένος στις υποκλοπές ή κατάλαβε ότι κάτι γινόταν από ανθρώπους της εταιρείας. Έτσι, άλλωστε, έσπασε το απόστημα και γι’ αυτό αναγκάστηκε ο Κορωνιάς να πάει στον πρωθυπουργό. Αλλιώς η υπόθεση μπορεί να παρέμενε άγνωστη μέχρι σήμερα…


Σχολιάστε εδώ