ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν αλλάζει, δήλωσε εμφαντικά η νέα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την έλευσή της στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας… Αλλάζουν όμως αρκετά πρόσωπα, από πρέσβεις μέχρι… κλητήρες απολύτου εμπιστοσύνης, αρχίζοντας από την κεντρική υπηρεσία. Άλλοι λοιπόν διπλωματικοί μπαίνουν στη «ναφθαλίνη», σε διευθύνσεις και θέσεις ήσσονος σημασίας, άλλοι «νεκρανασταίνονται» και έρχονται αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο… Πάντως, η νέα υπουργός δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τις μεταβολές. Σύντομα θα αρχίσουν και οι γνωστές «αποσπάσεις» από άλλα υπουργεία και ΝΠΔΔ, ελληνική ευρεσιτεχνία, για να έχουμε πιο «οικογενειακό» περιβάλλον στο γραφείο υπουργού και όχι μόνον… Σημειωτέον ότι το αποκαλούμενο γραφείο υπουργού μπορεί να καταλαμβάνει και ολόκληρους ορόφους γραφείων, όταν βεβαίως είσαι πολιτικός με ευρύτερες φιλοδοξίες… Οπότε, αρκετοί διπλωματικοί έχουν ήδη προϊδεασθεί για έξωση από τα ευάερα και ευήλια γραφεία τους για να εγκατασταθούν οι σύμβουλοι και επιτελείς της υπουργού… Κάτι, βεβαίως, μου θυμίζει από την εποχή του Γιωργάκη Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών… Για δεύτερη λοιπόν φορά ορισμένα ατυχή στελέχη του υπουργείου γίνονται πρόσφυγες στο ίδιο τους το σπίτι, μέχρι τις επόμενες εκλογές, ή τον επόμενο ανασχηματισμό…

Καλώς γίνονται τα «ταξίδια ενημέρωσης» και υψηλών διεθνών γνωριμιών από την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αλλά μη νομίσετε ότι θα αλλάξουν ουσιαστικά πράγματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, αφού οι πλανητικά «μεγάλοι» έχουν χαράξει στρατηγική και… νέα σύνορα στη Βαλκανική, παράλληλα με γενικότερες «ανακατατάξεις» σε άλλες περιοχές του κόσμου… Εμείς, βεβαίως, είμαστε πάντα υποδειγματικοί «στρατηγικοί σύμμαχοι» και εταίροι, οπότε συμφωνούμε προκαταβολικά, χωρίς καν να ερωτηθούμε και συμμετέχουμε σε διεθνή και ειδεχθή δρώμενα, με στρατιωτικό απόσπασμα ή με οικονομική συνεισφορά (Αφγανιστάν, Ιράκ και έπεται συνέχεια)…

Ενδεικτικό τού πόσο εκτιμάται ο «πρωταγωνιστικός μας ρόλος στα Βαλκάνια», όπως αρέσκεται να προβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών, για εσωτερική κατανάλωση, είναι το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό επίμονο αίτημά μας να ενταχθούμε στην «Ομάδα Επαφής», δηλαδή στην πενταμελή ομάδα κρατών που επεξεργάζεται τον «οδικό χάρτη» σταδιακών εξελίξεων στην περιοχή και τον γεωγραφικό χάρτη της γειτονιάς μας… Προσπαθήσαμε πολλές φορές και «φάγαμε πόρτα» από στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους… Τέτοιον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένα ποσοστό 95% των Ελλήνων πιστεύει ότι τις τηλεφωνικές υποκλοπές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μετά ιδίως τις νεότερες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις έκαναν αμερικανοί τεχνικοί, άλλως ειδικοί πράκτορες. Για το ελάχιστο 5% των Ελλήνων που κάπως αμφέβαλε ή σιωπούσε (εδώ συμπεριλαμβάνονται τα βωβά πρόσωπα της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή) την απάντηση έδωσε έμπειρος αμερικανός διπλωμάτης ο Μπ. Κίσλινγκ με αποκαλυπτικό άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «The Nation». Ο Κίσλινγκ ήταν και ο πρώτος από τους ελάχιστους, δυστυχώς, αμερικανούς διπλωμάτες που παραιτήθηκαν μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του Ιράκ και την ωμή παραβίαση κάθε κανόνος Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πάνω από 2.500 οι αμερικανοί νεκροί μέχρι τώρα σε αυτόν τον πόλεμο της αλαζονείας και της εκδίκησης του προέδρου Μπους υιού για το ημιτελές έργο του προέδρου Μπους πατρός, στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας…

Στο ιστορικό και διπλωματικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται της… Φωτεινής. Ειδική εμπειρογνώμων του υπουργείου που τοποθετήθηκε προϊσταμένη του αρχείου απεφάσισε αιφνιδίως να συγγράψει έργον επίπονον… δηλαδή να συρράψει αποσπάσματα από διπλωματικές εκθέσεις και τηλεγραφήματα πρέσβεων σε σημαντικές πρεσβείες, σε ιστορικές στιγμές, για να τις δημοσιεύσει σε συνέχειες, υπό μορφήν τηλε-νουβέλας, σε κυριακάτικη εφημερίδα… με την υπογραφή της και με φωτογραφία, όχι των διακεκριμένων πρέσβεων, αλλά της ιδίας, άρτι εξελθούσης του κομμωτηρίου… Και το όνομα αυτής Φωτ. Τομαή… Τώρα, πώς ένας δημόσιος υπάλληλος μετατρέπεται σε ιστορικό σχολιαστή και ιστοριοδίφη, μην περιμένετε απάντηση υπεύθυνη από το υπουργείο Εξω(φρεν)ικών. Στη χώρα της τηλεφωνικής υποκλοπής, να μη γίνεται και της… Φωτεινής;

Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η εκλογή του πρέσβη Λεων. Χρυσανθόπουλου στη θέση του Γεν. Γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Μας ψήφισαν τελικά, μετά πολλές αμφιταλαντεύσεις και οι Τούρκοι, ενώ στην αρχή οι αθεόφοβοι ήθελαν να παζαρέψουν την ψήφο τους με δέσμευση της ελληνικής ψήφου για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως Μη Μόνιμου Μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη χρονική περίοδο 2009-2010 (ελπίζουμε έως τότε να έχει επιλυθεί το Κυπριακό…). Κάτι δώσαμε τελικά στον «κουμπάρο» γείτονα, άλλωστε μόνο εμείς δίνουμε συνεχώς, ως «στρατηγικοί σύμμαχοι και εταίροι»… Στην καλύτερη περίπτωση αρκούμαστε σε προφορικά εύσημα ότι είμαστε σταθεροί σύμμαχοι, στη χειρότερη τρώμε διπλωματικές απανωτές «σφαλιάρες» (θυμηθείτε την αιφνιδιαστική αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας»…).

Στον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, στις προσωπικές του παρεμβάσεις στις χώρες μέλη του ΟΣΕΠ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εκλογή του έλληνα υψηλόβαθμου διπλωματικού στη θέση του Γεν. Γραμματέα ενός διεθνούς περιφερειακού οργανισμού. Ο πρέσβης Χρυσανθόπουλος, έμπειρος διπλωμάτης, είχε κριθεί από τον μέχρι πρόσφατα υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, μετά από προφορική εισήγηση διπλωματικού του συνεργάτη, ως… ανεπαρκής για προαγωγή στον ανώτερο πρεσβευτικό βαθμό, επαρκέστατος όμως για να καταλάβει σημαντική θέση σε διεθνή οργανισμό. Αυτά έχουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα»… Τέτοιες όμως περιπτώσεις αυθαιρεσιών επαναφέρουν συνεχώς στο προσκήνιο τον διαβλητό τρόπο που γίνονται οι δήθεν «αξιοκρατικές» προαγωγές πρέσβεων σε αυτό το υπουργείο. Τον λόγο έχει πλέον η νέα υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθεί με πρεσβευτικές προαγωγές πριν μυρίσει… καλοκαιράκι.

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ