τυποΘεσσαλονίκη

~ Οι κυκλοφορίες των δύο τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι εξής:

Πέμπτη 23/2	«Αγγελιοφόρος» 6.590	«Μακεδονία» 3.020
Παρασκευή 24/2	«Αγγελιοφόρος» 5.230	«Μακεδονία» 2.980
Σάββατο 25/2	«Αγγελιοφόρος» 6.140	«Μακεδονία» 2.820
Κυριακή 26/2	«Αγγελιοφόρος» 19.300	«Μακεδονία» 9.480
Δευτέρα 27/2	«Αγγελιοφόρος» 5.630	«Θεσσαλονίκη» 3.560
Τρίτη 28/2	«Αγγελιοφόρος» 5.550	«Μακεδονία» 2.910
Τετάρτη 1/3	«Αγγελιοφόρος» 6.800	«Μακεδονία» 3.140

~ Άργησε περισσότερο από όσο αναμενόταν, αλλά πλέον ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν για το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της «Μακεδονίας». Τα φύλλα της Τετάρτης ήταν τα τελευταία που έφεραν το όνομά του στους τίτλους, καθώς την ίδια μέρα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Ρήγας έδωσε -από το Αμέρικα- τη συγκατάθεσή του στην απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ και στην απογύμνωση των αρμοδιοτήτων του. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Αντωνόπουλος παραμένει γενικός διευθυντής άνευ συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, προφανώς στο πλαίσιο απόπειρας να εξαναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του και να αποχωρήσει αξιοπρεπώς από το συγκρότημα.

~ Είχαν προηγηθεί σκηνές απείρου κάλλους την προηγούμενη μέρα (Τρίτη), όταν ο Αντωνόπουλος, πληροφορούμενος πως ο νέος οικονομικός διευθυντής Χρήστος Κεφαλάς είχε ανακαλύψει «παπάδες» στον έλεγχο που πραγματοποιεί στα στοιχεία της εταιρείας, αποφάσισε να «καθαρίσει». Εξέδωσε λοιπόν απόφαση απόλυσης του Κεφαλά και έδωσε εντολή σε δύο μπράβους να φυλάγουν την είσοδο, απαγορεύοντάς του να εισέλθει στα γραφεία. Παράλληλα, άλλοι «πιστοί» υπάλληλοι πήραν τον υπολογιστή του Κεφαλά και άρχισαν να ψάχνουν στα αρχεία του και στον σκληρό δίσκο, σβήνοντας διάφορα στοιχεία.

~ Η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν τεράστια. Οι Ζουράρις (εκδότης), Σαββίδης (διευθυντής) και Σολοπούλου (νομική σύμβουλος) εξεμάνησαν και αμέσως ενημέρωσαν τον Γιάννη Ρήγα, προτείνοντάς του τη λύση που τελικά επελέγη. Δύο ημέρες μετά ο Κεφαλάς επέστρεψε στη θέση του, μαζί με τα στοιχεία που είχε φροντίσει να σώσει σε δισκέτες και να τα έχει μαζί του.

~ Κάποιοι λένε ότι ο Αντωνόπουλος «έπαιξε ρέστα», ποντάροντας πως ουδείς μπορούσε να τον «φάει» στο μέσον της διαχειριστικής περιόδου (λήγει τον Ιούνιο), καθώς η αποχώρησή του θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Κάποιοι άλλοι λένε πως το όλο σκηνικό που παίχτηκε σχετιζόταν με το τι θα γίνει με την αποζημίωση που θα διεκδικήσει (το συμβόλαιο που υπέγραψε λήγει στα μέσα του 2007).

~ Όπως και να ‘ναι, το τέλος εποχής Αντωνόπουλου δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο συντακτικό προσωπικό που τον θεωρεί υπεύθυνο για την καθοδική πορεία των εφημερίδων του συγκροτήματος (επί των ημερών του οι κυκλοφορίες συρρικνώθηκαν περίπου κατά 50%). Παράλληλα, δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός πως με την απομάκρυνσή του τα οικονομικά του συγκροτήματος θα ανασάνουν, καθώς μόνον ο ίδιος κόστιζε 25.000 ευρώ μηνιαίως (χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά το ενοίκιο της πολυτελούς κατοικίας του και η δόση του πολυτελούς αυτοκινήτου του που πλήρωνε η εταιρεία).

~ Για την ιστορία να αναφέρω πως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ανέλαβε ο Σταύρος Κωνσταντινίδης (συγγενής του Ρήγα), το όνομα του οποίου φιγουράρει πλέον στην ταυτότητα των εφημερίδων.

~ Έτσι, για να γελάσουν και οι κάθε είδους πικραμένοι, να σημειώσω ότι ο «Αντωνό» διέρρευσε στους δικούς του πως οσονούπω θα κυκλοφορήσει δική του εφημερίδα με τον Σάκη, τους «πρόθυμους», τη Διαλυνά και τη διορθώτρια που αρνούνταν να αφαιρέσει το όνομά του από την ταυτότητα της εφημερίδας… (Να μην ξεχάσει και τον Λουκά.)

~ Μετά από ταλαιπωρία τριών περίπου μηνών επανέκαμψε στην Αγγελάκη και ανέλαβε τα καθήκοντά της η γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, Θάλεια Ιωαννίδου. Σιδερένια και αποδοτική!

~ Με την ευκαιρία, τρέχει τίποτα με τον Τσάμη και τη θέση του στην προεδρία της ΕΡΤ3;

~ Τουλάχιστον αυτός δεν προσλήφθηκε με μοναδικό προσόν ότι είναι «γαλάζιος». Ο λόγος για τον συνάδελφο Χρήστο Νικολαΐδη που εγκατέλειψε το ανταποκριτικό γραφείο του Alpha και εντάχθηκε στο ενημερωτικό τμήμα της ΕΤ3. Έμαθα πως του ανατίθεται ρόλος σχολιαστή στην πρωινή ενημερωτική ζώνη, καθώς προφανώς αξιολογήθηκε ότι η Μελίνα Καραπαναγιωτίδου δεν είναι επαρκώς «δική μας».

~ Ποια πρώην «καταπράσινη» συνάδελφος της ΕΤ3 ψάχνει τον… Ρουσόπουλο για να του ζητήσει να αναλάβει την παρουσίαση δελτίου στο κανάλι; Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!

~ Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών του κεντρικού Alpha δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη και τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, πληροφορούμαι πως δύσκολες ώρες περνά ο επικεφαλής του Cosmos TV, Κωστής Δήμου, που ορίστηκε από τον Ψαρρά και τον Καλημέρη. Τώρα, που και οι δύο αποτελούν παρελθόν για το κανάλι, ακούγεται πως ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Νίκος Χατζηνικολάου ετοιμάζει δικό του άνθρωπο.

~ Και δώσ’ του στον ΑΝΤ1 ρεπορτάζ και συζητήσεις για την αποχώρηση του Θέμου. Θαρρείς και το κανάλι του Κυριακού δεν ήταν αυτό που έκοψε την εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη την παραμονή της μετάδοσής της και ενώ παίζονταν ακόμη τα διαφημιστικά τρέιλερ. Με αυτά και με άλλα, μαθαίνω πως ο Κυριάκος άρχισε να κουβεντιάζει με τον Alpha την επάνοδό του στο κανάλι του Κοντομηνά.

~ Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην «άλλη» πλευρά του σινεμά, και συγκεκριμένα στις ταινίες καλτ, θα παρουσιάσει η σινεφίλ εκπομπή «Cinemania» της ΕΤ3, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Νίκος Γουλιάς, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για παραγωγές που έρχονται από το «περιθώριο», που για τους πολλούς θεωρούνται ανεκδιήγητες, απαράδεκτες, ξεδιάντροπες, φτηνιάρικες, απωθητικές -και ίσως… να είναι! Tαυτόχρονα, όμως, πρόκειται για δημιουργίες που «συνειδητά ή ασυνείδητα κυοφορούν έναν αντικομφορμισμό», έχουν λίγους αλλά ορκισμένους οπαδούς και δημιουργούν φαινόμενα λατρείας στο πέρασμα του χρόνου!

~ Αλλού τον περιμέναμε, αλλού μας προέκυψε ο Φάνης Γρηγοριάδης που προσλήφθηκε στο γραφείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καλή δουλειά!

~ Η εκδίκαση της υπόθεσης του Βασίλη Χρηστίδη και των περίφημων τηλεπαιχνιδιών του είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει μεθαύριο από το Τριμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Εφόσον φυσικά δεν αναβληθεί…

~ Τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ επισκέφθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, όπου συμμετείχε στην τακτική συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Άκουσε τα προβλήματα του κλάδου και τα αιτήματα της Ένωσης και υποσχέθηκε…

~ Ακόμη να υπογραφεί η σύμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον δήμο Θεσσαλονίκης για τις συμβάσεις των δημοσιογράφων (του 2005 παρακαλώ). Ο δήμαρχος δίνει αυξήσεις μέχρι 5%, ενώ το συνδικάτο ζητά τουλάχιστον 8%, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο και να ληφθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν, όταν στη συγκέντρωση των εργαζομένων που συγκλήθηκε για να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της κινητοποίησης κατατέθηκε κείμενο με 25 υπογραφές εργαζομένων (από τους 41) στη δημοτική τηλεόραση, με το οποίο ζητείται από την ΕΣΗΕΜ-Θ να δείξει ευελιξία και να αποδεχθεί την πρόταση του Παπαγεωργόπουλου, γιατί… «ο δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα». Είναι η λεγόμενη αλληλεγγύη των «γαλάζιων» παιδιών στον δήμαρχό τους (σημειώνω πως το έγγραφο κυκλοφόρησε μόνο στους χώρους της δημοτικής τηλεόρασης και όχι στα ραδιόφωνα).


Σχολιάστε εδώ