Τα «πράσινα» χρίσματα στη Β΄ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:

• Ανανεώνεται η εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ και η υποστήριξη εκ νέου υποψηφιότητας των ήδη δημάρχων Θέρμης (Θ. Παπαδόπουλος), Εχέδωρου (Γ. Αρβανιτίδης), Θερμαϊκού (Α. Ματζάρης), Μίκρας (Θ. Γκουστίλης), Βασιλικών (Α. Τσολάκης), Αγ. Γεωργίου (Α. Φραντζής), Αξιού (Δ. Ζακαλκάς), Μαδύτου (Β. Όχουνος), Κορώνειας (Θ. Χουλιάρας) και Σοχού (Ε. Μαργαρίτης).

• Ειδικός χειρισμός προκρίνεται για άλλους τέσσερις εν ενεργεία δημάρχους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

– Στη Μηχανιώνα θα δοθεί διακριτική στήριξη αλλά όχι το χρίσμα στον σημερινό δήμαρχο Ι. Μαυρομάτη (το 2002 είχε περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον επίσης «πράσινο» Κ. Κούτουκα).

– Στη Χαλάστρα τον δήμαρχο Γρηγόρη Ουζούνη αμφισβητεί ο πρώην βουλευτής Κώστας Διαμαντής που σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις προκειμένου να πειστεί ο πρώην βουλευτής να μην κάνει το βήμα.

– Πρόβλημα προέκυψε στη Ρεντίνα, όπου το 2002 είχαν αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο οι Γιώργος και Αντώνης Στοΐτσας, προερχόμενοι αμφότεροι από το ΠΑΣΟΚ. Νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος, που θέλει να κατεβεί εκ νέου, την ίδια στιγμή που ο δεύτερος συζητά με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας το 2002, Διαμαντή Λιάμα, για τη συγκρότηση ενός κοινού συνδυασμού. Λόγω της πολυπλοκότητας το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μην αναμειχθεί επισήμως στον συγκεκριμένο δήμο.

– Πρόβλημα υπάρχει και στον δήμο Απολλωνίας, εξαιτίας του γεγονότος πως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μόγκας δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν επιθυμεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του (ακόμη ζυγίζει τα δεδομένα).

• Στους υπόλοιπους δήμους (δεκαεπτά τον αριθμό) τα μέχρι τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:

– Στον δήμο της Επανομής το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε… «τρίλημμα», όπως λένε αστειευόμενα τα στελέχη του. Ο πρώην δήμαρχος Απ. Οικονομίδης, ο υποψήφιος το 2002 Θαν. Μπαλασάς (συγκρούστηκαν οι δυο τους με αποτέλεσμα να κερδίσει τον δήμο η ΝΔ), καθώς και ο Γρ. Παραδίσης επιθυμούν να κατεβούν ως ανεξάρτητοι, συγκροτώντας συνδυασμούς ευρύτερης συμμετοχής.

– Στο Πανόραμα δεν υπάρχει διαθέσιμος υποψήφιος να κοντράρει τον σημερινό «γαλάζιο» δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στον συνδυασμό του αρκετών «πράσινων» (δύο από τους οποίους είναι αντιδήμαρχοι). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη σκέψη να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο, προσανατολιζόμενο να χρίσει κάποιο πρόσωπο που θα παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή στις εκλογές του 2010, όταν δηλαδή αποχωρήσει ο Ιγνάτιος, οδεύοντας προς τη Βουλή.

– Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ στους γειτονικούς δήμους του Χορτιάτη και της Πυλαίας, όπου δεν φαίνεται να «χτυπιούνται» οι «γαλάζιοι» σημερινοί δήμαρχοι.

– Στο Ωραιόκαστρο γίνεται προσπάθεια συγκρότησης ενωτικού ψηφοδελτίου απέναντι στον σημερινό «γαλάζιο» δήμαρχο Ν. Μπάτο. Πληροφορούμαι πως ο Α. Πολυχρονίδης (υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ το 2002) και ο Δ. Καρασαββίδης (πρώην συνεργάτης του Μπάτου) βρίσκονται σε συνομιλίες με στόχο τη συνεργασία τους.

– Στην Καλλιθέα ακούγεται το όνομα του Αλ. Κυζερίδη, ενώ αρκετά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται με τον σημερινό «γαλάζιο» δήμαρχο.

– Στη Χαλκηδόνα γίνεται προσπάθεια για τη συγκρότηση κοινού συνδυασμού απέναντι στον νυν δήμαρχο Π. Τσιτουρίδη (αδελφό του υπουργού Απασχόλησης), με επικεφαλής τον προ διετίας αποχωρήσαντα από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας Θ. Νικόπουλο.

– Ακόμη πιο δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι περιπτώσεις των Κουφαλίων, όπου υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι (Μηνστιούδης, Μπελίδης, Τενοπούλου και Κατιρτζίδου), καθώς και του Αγίου Αθανασίου με τρεις υποψηφίους (Τσάνης, Χούλιας και Νικόπουλος, πρώην βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης).

– Στη Μυγδονία το ΠΑΣΟΚ περιμένει από τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Καμπέρη να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος, ενώ στην Άσσηρο η δυσκολία επιλογής δεν φαίνεται να οδηγεί στη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών ανάμεσα στους Α. Κιοσέ, Δ. Ράβναλη και Ν. Σαφλέκου.

– Στον Λαχανά βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Γ. Καρυπίδη και Τ. Χαριτωνίδη με σημαντικές πιθανότητες να τα βρουν. Δύο ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και στους δήμους Εγνατίας (Θ. Λεβενιώτης και Γ. Μπάσιας) και Καλλινδοίων (Ν. Κοπαρανίδης και Π. Καραντάκης).

– Στον Λαγκαδά βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του νεοδημοκράτη σημερινού δημάρχου Καραγιάννη, αλλά και συμβούλων τού πρώην δημάρχου Βλ. Κωνσταντινίδη, με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου συνδυασμού (ως πιθανοί υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα των Μπ. Μαυρίδη και Θ. Φυλάκη).

– Στην Αρέθουσα το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση της ΝΔ (κινούνται ήδη τρεις «γαλάζιοι» υποψήφιοι), γι’ αυτό επιδιώκει τη συμφωνία μεταξύ των Γ. Τσαουσίδη, Α. Πολυζωίδη και Γ. Αντωνιάδη σε ένα ενιαίο σχήμα.

– Στον Βερτίσκο, τέλος, υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι (Βικελίδης και Αμπεριάδης), με τη μεταξύ τους συνεννόηση να φαντάζει δύσκολη προς το παρόν.

Πάντως, οι του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν από τους 31 δήμους της περιοχής τους να κερδίσουν τους 14 που ήδη κατέχουν και να αφαιρέσουν τέσσερις τουλάχιστον ακόμη από το «γαλάζιο στρατόπεδο», αποκτώντας άνετη αριθμητική υπεροπλία.


Σχολιάστε εδώ