Σκεπτικισμός στο ΠΑΣΟΚ

Λένε πως καλώς εγκατέλειψε ο κ. Παπανδρέου την ήπια και αποσπασματική αντιπολίτευση, αλλά πέρασε απότομα στο άλλο άκρο, «το παίζει σκληρός, ανεβάζει τους τόνους, υιοθετεί την τακτική της διαρκούς επίθεσης», όμως δεν πρέπει να ξεχνάει πως ακόμα είμαστε στο μέσον της τετραετίας.

«Είτε θα κουραστεί ο ίδιος είτε θα κουράσει το εκλογικό σώμα» επισήμανε στο «Π» έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας του κόμματος, που πιστεύει πως αναγκαστικά «θα ξεφουσκώσει» αυτή η αντιπολιτευτική τακτική ή «θα κάνει κοιλιά».

Πάντως, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου δεν συμμερίζεται αυτόν τον προβληματισμό. Λένε πως τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές υπάρχει προγραμματισμός, που θα επιτρέψει να διατηρηθούν οι υψηλοί τόνοι και η παρατεταμένη επίθεση στην κυβέρνηση. Υποστηρίζουν πως ο κ. Παπανδρέου «πότε μιλώντας στη Βουλή, πότε κάνοντας περιοδείες και πότε μιλώντας σε κομματικές συνδιασκέψεις θα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση Καραμανλή και προσωπικά τον πρωθυπουργό». Μάλιστα το επιτελείο του κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «χειροπιαστά οφέλη» από το νέο αντιπολιτευτικό στυλ, τόσο σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση του κόμματος και των ψηφοφόρων του όσο και σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των εσωκομματικών μετώπων. Πράγματι, από τότε που εγκατέλειψε το υποτονικό στυλ αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου και ανέβασε τους τόνους κατά της κυβέρνησης, ως εκ θαύματος οι βουλευτές του σταμάτησαν να γκρινιάζουν, αν εξαιρέσει κανείς τη δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε στους κόλπους του Πολιτικού Συμβουλίου, επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη του για τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, που τα ανακοίνωσε η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών. Κατά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ροβέρτο Σπυρόπουλο, «ο νέος τρόπος αντιπαράθεσης προς τη ΝΔ, που τον επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, επιδοκιμάζεται και επιβραβεύεται».

Προφανώς, στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να θέσει από τα τώρα το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, ώστε να φθάσει στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών με αναμμένες τις μηχανές και σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση. Όμως ακόμα και αν καταφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου να συντηρήσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και την παρατεταμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης μέχρι τις δημοτικές εκλογές, μετά είναι αδύνατον να συνεχίσει έτσι μέχρι τέλους. Κι αυτό ακριβώς επισημαίνουν οι έμπειροι «σκεπτικιστές», που θεωρούν στρατηγικό λάθος την κορύφωση της αντιπολιτευτικής έντασης στο μέσον της τετραετίας.

Μάλλον η εκλογολογία του κ. Παπανδρέου και το ύψωμα των αντιπολιτευτικών τόνων ξεκίνησε πολύ νωρίς, και ίσως επαληθευτούν αυτοί που λένε ότι «η νέα αντιπολιτευτική τακτική θα κουράσει και θα κουραστεί».

Προσωρινά πάντως στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου καταγράφουν κέρδη κι εκφράζουν την αισιοδοξία τους, πως μέχρι το τέλος της άνοιξης, όταν θα έχει κορυφωθεί η εαρινή αντεπίθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα θα βρεθεί μπροστά στη δημοσκοπήσεις και μάλιστα «με καθαρή διαφορά».

Τα χαμόγελα ικανοποίησης μεταξύ των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου δεν κρύβονται, ενώ προετοιμάζουν με μεγάλη επιμέλεια «το επόμενο χτύπημα κατά της κυβέρνησης», που θα γίνει στις 7 Μαρτίου στο Ζάππειο. Εκείνη την ημέρα ο κ. Παπανδρέου με συνέντευξη Τύπου θα επιτεθεί κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και θα επαναλάβει το σλόγκαν «όσο πιο γρήγορα οι εκλογές τόσο καλύτερα».


Σχολιάστε εδώ