ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η προπαγάνδα πάνω απ’ όλα. Την ώρα που οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι στον δήμο Νίκαιας, η δημοτική αρχή ψήφισε πίστωση 30.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσει ένα φυλλάδιο προβολής του έργου της! Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, στο δημοτικό συμβούλιο έγινε το έλα να δεις. Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν αυτή την πρακτική, αλλά ο δήμαρχος, σύντροφος Μπενετάτος, αποφάσισε να μη δεχτεί τις διαμαρτυρίες. Περιμένω να δω εάν το πρώτο τεύχος θα έχει εξώφυλλο τις φωτογραφίες των απλήρωτων εργαζομένων μαζί με τις οικογένειές τους ή τον δήμαρχο να κόβει καμιά κορδέλα.

Άνω κάτω είναι ο δήμος Ρέντη έπειτα από την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να εξαιρέσει την εν λόγω περιοχή από την κατασκευή της λεωφόρου Αγίας Άννας. Η εξαγγελία του έργου αφορά το κομμάτι μεταξύ Καβάλας και Π. Ράλλη, τμήμα που ανήκει στους δήμους Αιγάλεω και Αθήνας. Η αλήθεια είναι ότι το έργο είναι απαραίτητο και πολύ καλά γίνεται. Περιέργως, όμως, δεν επεκτείνεται και προς τον διαμαρτυρόμενο δήμο.

Μου έστειλε μια επιστολή ο Ζαχαρίας Ζούπης, διαμαρτυρόμενος για την πρόβλεψη που έκανα ότι, όσον αφορά το χρίσμα για τη διεκδίκηση του δήμου, «θα έρθει δεύτερος και καταϊδρωμένος». Ζούπη μου, αγαπητέ μου φίλε, όταν έγραφες την επιστολή πρέπει να ήσουν ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Εξ ου και τα εφτά ορθογραφικά λάθη. Δεν πειράζει όμως, άνθρωποι είμαστε. Τώρα επί της ουσίας. Δικαίωμά σου να θέλεις να γίνεις δήμαρχος στο Κερατσίνι. Είναι κρίμα όμως τις δικές σου «αμαρτίες» να τις φορτώνεις στον σύντροφο Χάσκα. Μια και αναφέρομαι στην αφεντιά σου, μήπως μπορείς να μου λύσεις μια απορία; Αυτά που γράφεις στην επιστολή, περί αγώνων που έχεις κάνει για την ελευθερία του Τύπου, τα λες για πλάκα ή τα εννοείς; Πάντως, σ’ ευχαριστώ, γιατί γέλασα με την ψυχή μου. Καιρό είχα να το κάνω. Αν όμως τα λες σοβαρά, σου συνιστώ τον Χρυσό Οδηγό. Άντε, καλό διάβασμα. Ξέρεις εσύ.

Μετά τις μπουνιές που «έφαγε» ο δήμαρχος Σαλαμίνας από τον σύζυγο της δημοτικής συμβούλου Ισιδώρας Νάνου την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε και το ψήφισμα καταδίκης του γεγονότος από το δημοτικό συμβούλιο. Ο φίλτατος και γρονθοκοπημένος τοπάρχης Αγαπίου ήταν παρών δι’ επιστολής, αφού, όπως έγραφε, πρέπει να παραμείνει κλινήρης για να μη χειροτερέψει η κατάστασή του! Μιλάμε ότι τον έκανε τούμπανο ο εργολάβος οικοδομών. Τελικά το συμβούλιο ψήφισε μια απόφαση συμπαράστασης. Τι να το κάνετε αυτό, βρε συντρόφια; Ψήφισμα για το κατάντημα της πόλης πρέπει να βγάλετε. Να δείτε τι θα γίνει, όταν κάποιοι αποφασίσουν να παίξουν στην πλατεία τις επίμαχες κασέτες για τις οποίες έπεσε το κλωτσομπουνίδι. Οσονούπω.

Με διασπαστικό ψηφοδέλτιο φαίνεται ότι τα «πράσινα» συντρόφια θα αντιμετωπίσουν τον εκλεκτό της Ρηγίλλης στη Δραπετσώνα που, όπως φαίνεται, θα είναι ο Νίκος Πηρούνιας. Την προηγούμενη Τετάρτη έγινε η δεύτερη σύναξη της δημοτικής οργάνωσης για να πάρει αποφάσεις περί των υποψηφίων. Έξι, ζωή να έχουν, ζήτησαν τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη. Μεταξύ όμως των έξι ήταν και οι Χρονόπουλος και Κωνσταντινίδης, που δήλωσαν, από μικροφώνου, ότι εάν δεν πάρουν χρίσμα, θα κατέβουν αυτόνομοι. Τελεία και παύλα. «Εάν δεν περάσουμε στον δεύτερο γύρο, τότε θα υποστηρίξουμε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ», είπαν και οι δύο με μια φωνή. Πάντως, εδώ που τα λέμε, όταν ο νυν δήμαρχος, φίλτατος Αραβιάδης, αμφισβητείται τόσο έντονα από τόσους υποψηφίους, κάτι δεν πάει καλά.

Είναι δυνατόν, βρε Τσαρπαλή, τοπάρχη Αργυρούπολης, να βάζεις υπαλλήλους του δήμου να τηλεφωνούν από το γραφείο σου σε εφημερίδες και να κατηγορούν άλλους συναδέλφους τους; Και μια και το έφερε η κουβέντα, μήπως μπορείς να ενημερώσεις την ταπεινή και ασήμαντη στήλη μας πόσες προσλήψεις έχουν γίνει επί των ημερών σου στον δήμο;

Ομολογώ ότι ο Παναγιώτης Τζανίκος αρχίζει και μας μπερδεύει. Ο πετυχημένος δήμαρχος του Αμαρουσίου σε μια συγκέντρωση που έκανε στο δημαρχείο την προηγούμενη Δευτέρα, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από τα κοινά. Μέχρι σήμερα άφηνε να εννοηθεί ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Τη Δευτέρα, όμως, το άκουσα με τα αφτάκια μου και μαζί μ’ εμένα άλλα 1.000 άτομα. Φυσικά ο Τζανίκος, παλιά καραβάνα στην πολιτική, ξέρει πολύ καλά πώς ό,τι λες ισχύει μόνο την ώρα που το λες. Μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να γίνουν… δέκα πόλεμοι. Πάντως, στην παράταξή του έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν στηρίγματα για το μέλλον. Άβυσσος η ψυχή του… τοπάρχη.

Οδηγίες προς «γαλάζιους» ναυτιλλομένους. Η Ρηγίλλης είναι αποφασισμένη να κόψει κεφάλια σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που έγινε στη Γραμματεία Οργανωτικού, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Η αρχή έγινε από τη δημοτική σύμβουλο Παπάγου Σοφία Χρήστου, που θέλει να είναι υποψήφια στον δήμο Παπάγου, κόντρα στον νυν δήμαρχο Βασίλη Ξύδη. Της ζητήθηκε να παραιτηθεί απ’ όλα τα όργανα όπου συμμετέχει, εάν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. Ο Ξύδης πήγε στο νεοκλασικό και δημιούργησε μεγάλο θέμα. Πάντως, η φράση ενός εκ της τριάδας που αποφασίζει για τα επικείμενα χρίσματα είναι χαρακτηριστική: «Θα πρέπει να πάρουμε καμιά δεκαριά κεφάλια με τυμπανοκρουσίες ώστε να μαζευτούν οι υπόλοιποι». Ποιοι θα είναι οι πρώτοι… τυχεροί; Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα πρώτα ονόματα.

Ομολογουμένως ήταν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Ο υποψήφιος για τον δήμο Αλίμου Θανάσης Ορφανός κατάφερε να συσπειρώσει πολλά και σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέχρι σήμερα διαφωνούσαν με τις επιλογές του κόμματός τους. Μου έκανε εντύπωση ότι παρόντα στη συγκέντρωση ήταν και στελέχη άλλων πολιτικών χώρων. Οι δημοτικές εκλογές στον Άλιμο θα είναι μια αμφίρροπη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά όλα δείχνουν ότι ο συμπαθής Ορφανός έχει τις προϋποθέσεις για ένα καλό αποτέλεσμα. Αν πάρει το χρίσμα, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την καρέκλα του δημάρχου. Η φθορά τού νυν δημάρχου Κώστα Μαντζουράνη κάθε μέρα γίνεται και πιο εμφανής. Οι φήμες για «περίεργα» παιχνίδια στην παραλία έχουν φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Να είναι καλά οι άνθρωποί μας που με ενημερώνουν.

Συνάντησα πριν από λίγες ημέρες σε μια εκδήλωση τη γενική διευθύντρια της Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Γιαβάση. Κουβεντιάσαμε για πολλούς και πολλά. Διέκρινα έναν συγκροτημένο άνθρωπο που ξέρει πού πατάει και τι λέει. Δυστυχώς, έπρεπε να φύγω και αφήσαμε αρκετά πράγματα στη μέση. Το μόνο που μπορώ να πω, προς το παρόν, είναι ότι ο περιφερειάρχης Μανιάτης έχει δίπλα του μια ικανότατη συνεργάτιδα.

Αυτό και αν είναι παραλογισμός και έκφραση πολιτικής ανικανότητας. Την ώρα που ο δήμος Αγίων Αναργύρων στον φετινό προϋπολογισμό «κατακρεουργεί» τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων, περιέλαβε κωδικό για δεξιώσεις με πίστωση 100.000 ευρώ! Ο Τρίγκας, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, δεν προλάβαινε να απαντάει στις σοβαρότατες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έδειχναν την κατηφόρα που έχει πάρει η διοίκηση του δήμου. Απίστευτα πράγματα. Την ώρα που η ανεργία «πνίγει» τους κατοίκους που ψήφισαν τη σημερινή δημοτική αρχή, αυτή φρόντισε να τους ανταμείψει προσλαμβάνοντας τη σύζυγο δημοτικού συμβούλου που ανήκει στη διοίκηση ως υπάλληλο στη δημοτική επιχείρηση. Δεν μιλάμε για τους δύο μισθούς που εισπράττει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος. Αυτά πια είναι… ψιλοπράγματα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη των Αγίων. Να μου το θυμηθείτε. Νύχτα θα φύγουν, με το Ρόλεξ στο χέρι.

Κατατέθηκαν οι προσφορές στον δήμο Κηφισιάς για την εκμετάλλευση των παρκόμετρων που θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης. Πέντε είναι οι ενδιαφερόμενοι που προσπαθούν να βρουν «άκρη» προκειμένου να γίνουν οι εισπράκτορες της επιταγής των 300.000 ευρώ που προβλέπονται ως δαπάνη γι’ αυτό το έργο. Σου λένε οι άνθρωποι, η Κηφισιά κάνει τον διαγωνισμό, όλο και «κάποιος» θα βρεθεί για να μας «βοηθήσει». Έχει βγάλει… όνομα ο δήμος. Έλα όμως που ο χειριστής του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ο αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος. Επειδή έχω άποψη, σας πληροφορώ ότι ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να μπει φρουρός στο θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας! Δεν υπερβάλλω καθόλου. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι ενασχολούμενοι με την πολύπαθη τοπική αυτοδιοίκηση παρόμοιου ήθους και εντιμότητας.

Δεν ξέρω εάν επαληθευτούν αυτοί που λένε ότι ο νυν δήμαρχος Γλυφάδας Σφακιανάκης θα δυσκολευτεί να φτιάξει ψηφοδέλτιο, αλλά είναι σίγουρο ότι στον κοσμοπολίτικο παραλιακό δήμο θα γίνει ο χαμός του Κυρίου. Το πιο πιθανό είναι ο νυν δήμαρχος να μην πάρει επίσημη υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Ο αντινομάρχης Χάρης Πασβαντίδης ακούγεται ως μια πολύ καλή πρόταση και ότι μπορεί να συσπειρώσει όλους τους δυσαρεστημένους που έχει δημιουργήσει η συμπεριφορά του ταλαίπωρου τοπάρχη. Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι διπλά χειρότερα. Εκεί δημιουργούνται οι υποψήφιοι μεταξύ ούζου και ελιάς. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, μέχρι και ο Λανδράκης θέλει να γίνει πάλι δήμαρχος. Έξι μέχρι τώρα οι «γαλάζιοι» διεκδικητές.

Δύσκολη θα είναι η μάχη στον Χολαργό. Μπορεί τα λάθη τού νυν δημάρχου Νικολάου να έχουν επιφέρει αρκετή φθορά στη διοίκηση του δήμου, αλλά σε γενικές γραμμές έχει να παρουσιάσει αρκετά σοβαρό έργο. Είναι επικοινωνιακός και έχει μεγάλο «πέρασμα» στους δημότες της πόλης. Από την άλλη πλευρά, ο πιθανολογούμενος αντίπαλός του Δεμερτζής, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι ο εκλεκτός του κάθετου δρόμου επί της Ακαδημίας, συγκεντρώνει αρκετά χαρίσματα που θα δυσκολέψουν αρκετά την άνετη επανεκλογή του σημερινού τοπάρχη.

Κάθε μέρα προστίθεται και ένας. Έντεκα έχουν φτάσει οι υποψήφιοι που θέλουν να διαδεχθούν τον Ντηνιακό στο Χαϊδάρι. Βέβαια, μιλάμε και για αστείες υποψηφιότητες. Επειδή τους λέει «καλημέρα» ο θυρωρός της πολυκατοικίας όπου μένουν, νομίζουν μερικοί ότι έχουν και κοινωνική αναγνώριση. Πάντως, τρεις από αυτούς, οι Τσατσαμπάς, Καπετανόπουλος και Σπηλιόπουλος, διεκδικούν στα ίσα τη διαδοχή. Ο Μαραβέλιας από τη Νέα Δημοκρατία μάλλον συνεχίζει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος. Με αλαζονεία, Δημήτρη μου, δεν κερδίζεις τους ανθρώπους. Χάνεις και αυτούς που έχεις.

Εάν αποφασίσει κάποιος περαστικός από τη Ν. Σμύρνη εισαγγελέας να ασχοληθεί με τον διαγωνισμό που έγινε για τη μίσθωση των δημοτικών κινηματογράφων, είμαι βέβαιος ότι οι εμπλεκόμενοι θα… κάνουν παρέλαση από το γραφείο του. Τα μισά να αληθεύουν από αυτά που καταγγέλλει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Πώποτας, τύφλα να ‘χει το στέγαστρο Καλατράβα. Γιώργο, στείλε μου τον φάκελο.

Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι για τρίτο μήνα οι υπάλληλοι της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Ζεφυρίου. Ο δήμαρχος Κώστας Παπαχρήστος σφυρίζει αδιάφορα και φυσικά αυτός εισπράττει κανονικότατα το πακετάκι κάθε μήνα. Κρίμα…

Ένας από τους εμπειρότερους και ικανότερους δημάρχους της Αττικής αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενασχόληση με τα κοινά. Πρόκειται για τον δήμαρχο Γέρακα, Γιάννη Παπαδογεωργάκη. Είκοσι τέσσερα χρόνια παρέμεινε δήμαρχος. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε όλη την Ελλάδα. Πρώτη φορά εξελέγη το 1982. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο της διαδοχής.

Διαμάχη ανάμεσα σε δημότες και τη δημοτική αρχή Νέας Φιλαδέλφειας έχει ξεσπάσει με αφορμή ένα κλεισμένο τμήμα του ρέματος Καραπιτσέρη. Ο δήμος χαρακτήρισε τον χώρο αυτόν έκταση πρασίνου, ενώ κάποιοι τον διεκδικούν ως προέκταση των οικοπέδων τους. Η πλάκα είναι ότι ο τοπάρχης Νίκος Αδαμόπουλος κατ’ ιδίαν τούς λέει ότι έχουν δίκιο, αλλά στο δημοτικό συμβούλιο λέει τα αντίθετα. Ο Αδαμόπουλος είναι άξιος και έντιμος γιατρός. Η ενασχόλησή του με τα κοινά αποτελεί, όπως λέει ο ίδιος, το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. «Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Κουράστηκα πια» εκμυστηρεύεται συνέχεια σε φίλους του.

Δικαιώθηκε τελικά η δημοτική σύμβουλος Π. Φαλήρου Βίκυ Ανδρικοπούλου στη δικαστική αντιπαράθεση που είχε με τον γνωστό πλέον από τη στήλη Μουραφέτη. Ο τύπος αυτός, σε μια εφημερίδα που εκδίδει κατά καιρούς, είχε συκοφαντήσει την Ανδρικοπούλου με απρεπές χαρακτηρισμούς. Το Εφετείο, που εκδίκασε την υπόθεση τις προάλλες, τον καταδίκασε σε επτά μήνες φυλακή. Ο ίδιος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, αφού προφανώς δεν θα είχε λεφτά να πληρώσει. Μου είπαν ότι και εκ μέρους του δημάρχου εκκρεμούν τέσσερις αγωγές κατά του ίδιου ανθρώπου. Και δύο ποινικά δικαστήρια σε δεύτερο βαθμό.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ