Με πωλητήριο (ξανά) ο «Ελεύθερος Τύπος»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά είχε ληφθεί απόφαση να προχωρήσει η εφημερίδα σε λήψη νέου δανείου μετά το «ναυάγιο» της πρώτης απόπειρας πώλησης, ώστε να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της, επανήλθε με νέα πρόταση η παλιά ομάδα ενδιαφερομένων εφοπλιστών (Τσάκος, Δαλακούρας, Μαρινάκης), απαιτώντας να γίνει νέα μελέτη, το τίμημα της οποίας, που ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, θα πληρώσει η εφημερίδα, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη δανειοδότηση από την Εθνική Τράπεζα!
Η μελέτη ανατέθηκε στην Price Waterhouse Coopers και πήρε τον κωδικό «βιωσιμότητας» και «αναδιοργάνωσης». Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, όπου ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης τα έψαλαν σ’ εκείνους που είχαν την… ιδέα της πώλησης της εφημερίδας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε κάθε τέτοια σκέψη. Μάλιστα ο κ. Έβερτ οργισμένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Εκείνη τη στιγμή το μέλος του ΔΣ κ. Αναστασάκης έκανε γνωστό το ενδιαφέρον των τριών εφοπλιστών, ενώ λέγεται ότι είναι ακόμη ένας, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του.
Η έρευνα αγοράς που διενήργησε επί 7 μήνες η Εθνική Τράπεζα δεν βρήκε κανέναν ενδιαφερόμενο για την αγορά του «Ελεύθερου Τύπου» (!), η ακίνητη περιουσία του οποίου υπολογίζεται γύρω στα 4 με 5 δισ. δρχ. Η κυκλοφορία της ημερήσιας έκδοσης φθάνει τα 40.000 φύλλα, ενώ της κυριακάτικης τα 50.000 φύλλα!
Γεγονός, πάντως, είναι ότι η αγωνιώδης προσπάθεια των εφημερίδων που ίδρυσαν ο Βουδούρης και η γυναίκα του Λίλιαν δικαιολογημένα προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι διαδικασίες της πώλησης θίγουν τα συμφέροντα όσων θέλουν να συνεχίσουν να έχουν λόγο και τον έλεγχο της εφημερίδας. Έτσι για το ζήτημα της πώλησης δημιουργούνται για μία ακόμη φορά δύο μέτωπα εντός του ιδρύματος. Το πρώτο μέτωπο συγκροτείται από αυτούς που προωθούν την πώληση με το επιχείρημα ότι η εφημερίδα εμφανίζει συνεχώς ζημιές. Λένε ότι μετά τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ του 2005, το 2006 οι ζημιές θα φθάσουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμμέσως αφήνουν να εννοηθεί ότι το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο της εφημερίδας. Το δεύτερο μέτωπο εμφανίζεται κατά της πώλησης κατ’ αρχήν και προτείνει λύσεις συρρίκνωσης με απολύσεις μεγάλου αριθμού προσωπικού και σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, φαίνεται πως αποδέχονται ότι το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, η ρευστότητα του οποίου ανέρχεται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να ενισχύσει το μέλλον του «Ελεύθερου Τύπου». Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται και παρασκηνιακές κινήσεις και ενέργειες με επιρροές πολιτικών προσώπων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούγονται φωνές πως το Μαξίμου δεν στηρίζει την εφημερίδα της παράταξης και, επιπλέον, ότι ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές έχουν πολύ καλές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία Price Waterhouse Coopers και οι εκτιμητές εμφανίστηκαν ήδη στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας για τον έλεγχο της λειτουργίας της. Τις διαπραγματεύσεις στο μεταξύ με την ομάδα των εφοπλιστών ανέλαβε τριμελής επιτροπή από μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και εντός του Μαρτίου αναμένεται η παράδοση της μελέτης.
Πέραν τούτων, ήδη ακούγεται ότι υπήρξε συμφωνία για απολύσεις προσωπικού και πληροφορίες αναφέρουν πως κατ’ αρχάς γίνεται λόγος για 25 εργαζομένους και πως οι απολύσεις, όποια λύση και αν αποφασιστεί, είναι μονόδρομος. Εν όψει όλων των παραπάνω εξελίξεων και κυρίως των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν, τα μέτωπα ανοίγουν τα χαρτιά τους, βάζοντας τους όρους τους για την πώληση της εφημερίδας.