«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Η αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτό το ζήτημα -όπως και την προηγούμενη εβδομάδα με την απεργία των ναυτεργατών- ήταν με δύο γραμμές, μια την επίσημη που ήθελε επιμονή στον «Καποδίστρια» και μια την ανεπίσημη που ενστερνίζονταν πολλοί βουλευτές, οι οποίοι για να μη μείνουν πίσω από τους νεοδημοκράτες υιοθετούσαν προτάσεις για περισσότερες αυτονομήσεις πρώην κοινοτήτων.
Γι’ αυτό τον λόγο και προτιμήθηκε η αποχώρηση από τη συζήτηση, προτού αρχίζουν να εκφράζονται πιο ανοικτά οι αντι-«καποδιστριακές» απόψεις πολλών «πράσινων» βουλευτών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η αποχώρηση «έσωσε» τα κεφάλια τουλάχιστον δύο βουλευτών: του Γιώργου Παπαγεωργίου από την Εύβοια, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για να αποσπαστεί από τον Δήμο Ανθηδώνος η κοινότητα Λουκισίων, και του Γιαννιώτη Μιχάλη Παντούλα, ο οποίος, αν και «έφτιαξε» την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος στον «Καποδιστριακό» Δήμο Μολοσσών, υποστήριζε σθεναρά την αυτονόμηση της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Ιωαννίνων.
Και οι δύο δεν θα γλίτωναν τη διαγραφή, αν το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στην αίθουσα και είχαν εκφράσει αυτές τις απόψεις, οι οποίες, όπως έλεγαν «πράσινα» στελέχη, είναι σε ευθεία αντίθεση με μια από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ευτυχώς αντέδρασε η πρόεδρος
Με φθηνά κόλπα επεχείρησε η κυβέρνηση να περάσει την περασμένη Τρίτη «στα κρυφά» την τροπολογία για τον «Καποδίστρια».
Θέλοντας να αποφύγει την οργή των κυβερνητικών βουλευτών από το επιλεκτικό ξήλωμα του «Καποδίστρια», η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατέφυγε στο εξής τέχνασμα: πήρε το κομμάτι της τροπολογίας που αφορούσε τις τρεις αυτονομήσεις και το έβαλε σε προηγούμενο άρθρο του νομοσχεδίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία της Διάσκεψης των προέδρων που είχε ορίσει ότι όλες οι τροπολογίες θα συζητούνταν την επομένη.
Η αντίδραση των λιγοστών βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν στην αίθουσα όταν επιχειρήθηκε ο αιφνιδιασμός, υποχρέωσε τελικά τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Χατζηγάκη να «κάνει πίσω», παρότι η πρόταση που εκείνος είχε κάνει υποτίθεται ότι είχε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της (υποτιθέμενης) ψηφοφορίας αμφισβητήθηκε, ο Κανονισμός έγινε «κουρελόχαρτο», και χρειάστηκε να γίνει νέα διευθέτηση του τρόπου συζήτησης που να ικανοποιεί όλους και να σώζει τα προσχήματα των κυβερνητικών παλινωδιών.
Το μόνο ίσως θετικό από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι για πρώτη φορά -και ελπίζουμε όχι για τελευταία- η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα στάθηκε στο ύψος τους αξιώματός της και παρενέβη τηλεφωνικά για να σταματήσει ο ευτελισμός.
Δεν έχουν στοιχεία!
Κατώτερη του αναμενόμενου ήταν τελικά η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στη συζήτηση των αρχηγών, στην οποία κυριάρχησε το θέμα των υποκλοπών.
Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε με ένταση στη συζήτηση το θέμα, επί της ουσίας δεν είπε τίποτε καινούργιο, και έτσι οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί αποκαλύψεων δεν εκπληρώθηκαν.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, πάντως, υποστήριζαν ότι οι ίδιοι δεν είχαν πει ποτέ ότι θα γίνονταν αποκαλύψεις και έφθαναν μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν ότι μπορεί και να ήταν «προβοκατόρικα» τα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, με στόχο, όπως έλεγαν, «ή να εξωθηθεί ο πρόεδρος να πει όλα όσα ξέρει ή και απλώς να δημιουργηθούν εντυπώσεις».
Το συμπέρασμα από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, ο οποίος ζήτησε μεν από την κυβέρνηση να αποπέμψει τον πρεσβευτή της χώρας που κρύβεται πίσω από τις υποκλοπές αλλά απέφυγε να πει ποιας χώρας -πιπέρι έχει η λέξη «Αμερική»…-, ήταν ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πολλές υποψίες για την εμπλοκή της κυβέρνησης στην υπόθεση, αλλά δεν διαθέτουν στοιχεία τέτοια που να τεκμηριώνουν αυτού του είδους τους ισχυρισμούς – για τους οποίου το «Π» έγραψε πρώτο προ δύο εβδομάδων.
Το «κατενάτσιο» της ΝΔ και τα μηνύματα του Γ. Κορωνιά
Το ανέβασμα των τόνων του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές, πάντως, έφερε αποτέλεσμα. Το σκληρό «κατενάτσιο» που έπαιζε η Ν.Δ. για να μην κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «έσπασε» και την Πέμπτη -εκτός απροόπτου- ο Γιώργος Κορωνιάς θα περάσει την είσοδο της Βουλής.
Δεν πέρασε απαρατήρητο, μάλιστα, το γεγονός ότι η κλήτευσή του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αν. Καραμάριο ανακοινώθηκε λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση των αρχηγών τη Δευτέρα και έγινε για να μην πουν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης ότι τον «καλύπτει» η κυβέρνηση.
Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να «πουλήσει ακριβά το τομάρι του». Γι’ αυτό και με έμμεσες εμφανίσεις του στον αντιπολιτευόμενο Τύπο -όπως αυτή που έκανε με το πρωτοσέλιδο της Τετάρτης στα «Νέα» που μιλούσε για την εμπλοκή Αμερικανών- φροντίζει να στέλνει «μηνύματα» με πολλούς αποδέκτες και με βασικό, βεβαίως, την κυβέρνηση.
Όσους time manager κι αν πάρει ο Γιώργος…
Από νωρίς και μαζί με όλο του επιτελείο έφθασε τη Δευτέρα στη Βουλή για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανεργία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Παρά ταύτα τα κατάφερε να μπει και πάλι καθυστερημένος στην αίθουσα, την ώρα μάλιστα που είχε ανεβεί στο βήμα για να μιλήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος δεν έχασε την ευκαιρία και με χιουμοριστική διάθεση… ευχαρίστησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το χειροκρότημα που έριξαν καθώς έμπαινε ο αρχηγός τους στη Βουλή και κάποιος που δεν έβλεπε νόμιζε ότι «πράσινοι» χειροκροτούσαν τον κ. Καραμανλή.
Αλλά και την επομένη στην παρουσίαση του βιβλίου του στενού του φίλου, δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου, «Έγκλημα στο Da Capo», ο κ. Παπανδρέου έφθασε την ώρα που τελείωνε η εκδήλωση.
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, που είχε ακούσει τον Μίμη Ανδρουλάκη που ήταν ένας από τους παρουσιαστές του βιβλίου να σχολιάζει καυστικά τη μονίμως καθυστερημένη προσέλευση του προέδρου στα «ραντεβού» του σχολίαζε: «Όσους time manager κι αν πάρει ο Γιώργος, δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ώρα ΠΑΣΟΚ”».
Για τους μη γνωρίζοντες τον όρο «time manager» («διαχειριστής χρόνου», μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά), να διευκρινίσουμε ότι στα ΠΑΣΟΚικά παρασκήνια λέγεται ότι τον ρόλο αυτόν είχε παλαιότερα ο Παύλος Γερουλάνος, που επανέκαμψε πρόσφατα στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου ως διευθυντής του γραφείου του.
Πότε εφαρμόζεται η «κυβερνητική συλλογικότητα»
«Ούτε όταν παραλάβαμε την εξουσία από το “καθεστωτικό”, όπως λέγαμε τότε, ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε τόσο εντυπωσιακές αλλαγές σε πρόσωπα και σε πολιτικές από αυτές που έχουμε στις μόλις δύο εβδομάδες που πέρασαν από τον ανασχηματισμό», υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες «γαλάζιος» βουλευτής.
Ο ίδιος, μιλώντας με συναδέλφους του, απαριθμώντας τις αλλαγές που έγιναν σε ένα προς ένα τα υπουργεία που άλλαξαν πολιτική ηγεσία, έλεγε ενδεικτικά: «Η Ντόρα θέλει να χαράξει δική της εξωτερική πολιτική, ο Πολύδωρας με τον Μεϊμαράκη άλλαξαν τις ηγεσίες του στρατεύματος και της Αστυνομίας, τοποθετώντας εκεί άλλους από εκείνους που ήθελαν οι προκάτοχοί τους, ενώ ο υπουργός Άμυνας ʽʽπαγώνειʼʼ τα σχέδια για μείωση της θητείας και στη Βουλή ζήτησε να ετεροχρονιστεί η ψήφιση συμφωνίας που υπέγραψε ο Σπήλιος για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».
Υποστήριξε ακόμη ότι παρόμοιες καταστάσεις διαμορφώνονται και στα άλλα υπουργεία που άλλαξαν οι υπουργοί, όπως το Απασχόλησης, Υγείας και το Τουρισμού και αναρωτιόταν: «Πού είναι αλήθεια η “συλλογικότητα” που είχαμε ως βασικό σύνθημα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όταν κάθε νέος υπουργός εφαρμόζει και νέα πολιτική;».