Καταρρέει η ΝΔ – μόνο 0,3% μπροστά

Η ΝΔ, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, προηγείται οριακά με 0,3% (31,1% έναντι 30,8%).

Ωστόσο η δραματική συρρίκνωση τής υπέρ της διαφοράς δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η δυσαρέσκεια εναντίον της λίγο απέχει απ’ το να μετεξελιχθεί από ηχηρό μήνυμα προειδοποίησης σε ψήφο αρνητική και μάλιστα μέσα σε κλίμα μη αντιστρέψιμο. Και αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες απ’ τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος παραμένει μακράν μπροστά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του Γ. Παπανδρέου και ακόμα συγκεντρώνει την ανοχή του λαού, τότε η κατάσταση για την κυβέρνηση θα είναι πλέον τραγική…

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ερωτηθέντες με συντριπτικά ποσοστά δηλώνουν απογοήτευση και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για την καθημερινότητά τους και για τη μη τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και για τη συνολικότερη εικόνα της και για την πολιτική της στα εθνικά θέματα.

Μοναδικά ελπιδοφόρα στοιχεία για την κυβέρνηση είναι η υπεροχή του Κ. Καραμανλή κατά 17 μονάδες έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (45% έναντι 28,2%), η υπεροχή της έναντι του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης κατά 14,5 μονάδες (48,4% έναντι 33,9%), καθώς και η υπεροχή της στο θέμα της διαπλοκής και διαφθοράς.

Γενικά αν υπάρχει κάτι θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η αντίστοιχη εικόνα του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου μόνο ικανοποιητική δεν είναι. Οι ερωτηθέντες δηλώνουν με συντριπτικά ποσοστά, πως δεν είναι ικανοποιημένοι απ’ την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ (79,2% έναντι 19%), με ποσοστά 65,2% δηλώνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει ξανά τη χώρα, ενώ και στις μετακινήσεις ψηφοφόρων το ισοζύγιο των διαφορών είναι μεν θετικό για το ΠΑΣΟΚ (8,4% έναντι 5,1%), αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση αέρα νίκης στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης, που ερμηνεύεται απ’ τα παραπάνω ποιοτικά στοιχεία, είναι η χαμηλή της συσπείρωση, 71% έναντι 75,7% του ΠΑΣΟΚ.

Είναι πάντως σαφές πως η κυβέρνηση θα διέπραττε ολέθριο σφάλμα, αν επένδυε εσαεί στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου να αξιοποιήσουν τη μεγάλη της φθορά. Πρώτον, επειδή αυτό κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξει και δεύτερον, επειδή αν η σημερινή ψήφος προειδοποίησης μετατραπεί σε αρνητική ψήφο, τότε δεν θα σώζεται ούτε απ’ την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου ή απ’ τις εξαιρετικά αρνητικές και απωθητικές μνήμες για το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως και απ’ αυτή τη δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ, που σταθεροποιείται στην τέταρτη θέση με 5,4%, ενώ ο ΣΥΝ μάλλον θα παλέψει σκληρά για να μπει στη Βουλή. Είναι δε χαρακτηριστικά, πρώτον ότι ο ΛΑΟΣ δεν εισπράττει μόνο το 4,2% των ψηφοφόρων του 2004 της ΝΔ , αλλά και το 3,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ! Ενώ σε άλλη ερώτηση είναι σχεδόν μοιρασμένες οι εκτιμήσεις περί παροδικής ψήφου διαμαρτυρίας και σταθερής ψήφου προς τον ΛΑΟΣ…

Επίσης απ’ τις απαντήσεις σε σχετική ερώτηση προκύπτει πως ο κόσμος απορρίπτει την κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών και με συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι στις εκλογές αυτές θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει γκάλοπ που γίνονται αυτόν τον καιρό σε δήμους, όπου τα πρόσωπα υπερτερούν των κομμάτων. Μόνο το 3,7% δηλώνει πως με την ψήφο του προτίθεται να αποδοκιμάσει την κυβερνητική πολιτική.

Ηχηρότατο μήνυμα σε κυβέρνηση

Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) η ΝΔ προηγείται μόνο κατά 0,3% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά σε ποσοστά γύρω στο 6%. Ο ΛΑΟΣ, όπως προαναφέραμε, έχει πλέον σταθερά περάσει μπροστά απ’ τον ΣΥΝ και… πλησιάζει το ΚΚΕ. Απογοητευτική (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) είναι και η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, μόλις 71% έναντι 75,7% του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ έχει διαρροές 8,4% προς το ΠΑΣΟΚ και 4,2% προς τον ΛΑΟΣ και 10,6% προς τους αναποφάσιστους. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ έχει 5,1% διαρροές προς τη ΝΔ, 3,4% προς τον ΛΑΟΣ, 2,3% προς το ΚΚΕ, 1,3% προς το ΣΥΝ και 8,4% προς τους αναποφάσιστους.

Σταθερή υπεροχή Καραμανλή

Όπως προαναφέραμε, αν κάτι αισιόδοξο προκύπτει για την κυβέρνηση, είναι η συνεχιζόμενη σταθερή υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου, αλλά και συνολικότερα η σταθερή ηγετική εικόνα του πρωθυπουργού, του οποίου η ηγεμονία προς το παρόν δεν αμφισβητείται. Ο Κ. Καραμανλής κρίνεται με διαφορά 17 μονάδων καταλληλότερος του Γ. Παπανδρέου (ΠΙΝΑΚΑΣ 3 και ΠΙΝΑΚΑΣ 4), ενώ:

• Κρίνεται καταλληλότερος και απ’ τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

• Θεωρείται (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ισχυρός πρωθυπουργός με ποσοστό 56,2% έναντι του 34,7% που τον κρίνει ως αδύναμο.

• Θεωρείται (ΠΙΝΑΚΑΣ 8 και ΠΙΝΑΚΑΣ 9) καλύτερος πρωθυπουργός με 12,2% σε σύγκριση με τον Κ. Σημίτη και με 41,2% καλύτερος σε σύγκριση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 14,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ (48,4% έναντι 33,9%) , ενώ και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ πιστεύουν κατά μεγάλη πλειοψηφία ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 5 και ΠΙΝΑΚΑΣ 6).

Οπισθοχώρηση στη διαπλοκή…

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο μείζον θέμα της διαφθοράς και διαπλοκής. Εδώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) η κυβέρνηση υπερέχει του ΠΑΣΟΚ, αφού το 30,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σήμερα η διαφθορά είναι λιγότερη σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το 40,5% εκτιμά πως είναι ίδια, ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε μεν προσπάθειες αλλά δεν πέτυχε να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή. Επίσης, ένα αξιοσημείωτο 36,3% εκτιμά πως η κυβέρνηση συμβιβάστηκε με τη διαπλοκή…

… απογοήτευση απ’ τις κυβερνητικές επιδόσεις…

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις κυβερνητικές επιδόσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς. Χειρότερη είναι η γνώμη του 46,6% για τη ΝΔ δύο χρόνια μετά τις εκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), ενώ καλύτερη τη βλέπει μόνο το 20,7% και ίδια το 31%. Ο βασικότερος λόγος της απογοήτευσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) είναι η μη ικανοποίηση απ’ το έργο της κυβέρνησης.

Εξάλλου με συντριπτική πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) 71% οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως η ΝΔ δεν έχει τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μόνο το 13,7% εκτιμά ότι τις έχει τηρήσει!

Εδώ πάντως παρατηρείται μια αντίφαση. Ενώ ο κόσμος δηλώνει απογοητευμένος απ’ τις κυβερνητικές επιδόσεις και για την οικονομική του κατάσταση (ΠΙΝΑΚΑΣ 16) και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας (ΠΙΝΑΚΑΣ 17), σε άλλη ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 15)οι ερωτηθέντες απαντούν με πλειοψηφία 66,9% έναντι 26% ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παροχές. Αυτό προφανώς είναι ένα ατού στα χέρια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα που η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας χρεώνεται στο ΠΑΣΟΚ…

… απογοήτευση και απ’ το ΠΑΣΟΚ!

Πάντως και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζεται σε… αρνητικά στοιχεία την αντίστοιχη της κυβέρνησης. Και θα πρέπει να προβληματίσει εξαιρετικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι σε μια περίοδο δυσμενέστατη για την κυβέρνηση δεν πετυχαίνει να βελτιώσει ούτε κατ’ ελάχιστον την εικόνα του. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) το 79,2% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο απ’ την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ έναντι του 19% μόνο που δηλώνει ικανοποιημένο. Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 19) το 65,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να (ξανα)κυβερνήσει τη χώρα και μόνο το 24,6% εκτιμά πως είναι έτοιμο.

Άνοδος του ΛΑΟΣ

Η ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ επιβεβαιώνεται και απ’ το γεγονός ότι σε σχετική ερώτηση είναι περίπου μοιρασμένες οι απόψεις περί του αν η ψήφος προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι συγκυριακή (42,2%) ή σταθερή (39,5%).

Επίσης είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 21 και ΠΙΝΑΚΑΣ 22)πως με ισχυρότατα ποσοστά οι ερωτηθέντες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι απ’ την αντιπολίτευση τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ.

Όχι κομματική ψήφος στις δημοτικές εκλογές

Εφτάμισι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο λαός σκέφτεται να ψηφίσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 23) και (ΠΙΝΑΚΑΣ 24) οι ερωτηθέντες δίνουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απάντηση πως η ψήφος τους καθορίζεται πρωτίστως από αυτοδιοικητικά κριτήρια. Δεν θέλουν δηλαδή την κομματικοποίηση, ούτε από κυβέρνηση ούτε από αντιπολίτευση. Με συντριπτική πλειοψηφία 78,5% δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ανθρώπους ικανούς για την τοπική κοινωνία. Μόνο το 14,4% απαντά πως θα ψηφίσει με κομματικά κριτήρια ή για να ενισχύσει την πολιτική της κυβέρνησης (7,3%) ή για να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση (3,7%).

Ταυτότητα της έρευνας

Ανάθεση: Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 27 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2006.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά, απευθυνόμενη σε ενήλικες έλληνες πολίτες μόνιμους κατοίκους της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.402 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα + 2,6%).
Δειγματοληπτική τεχνική: Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης συστηματικής δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από τις οποίες το δείγμα επελέγη με συστηματικό τρόπο κάνοντας χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Ως δειγματοληπτικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα του Ο.Τ.Ε..
Συλλογή στοιχείων: Για τη συλλογή των στοιχείων εργάσθηκαν 29 ερευνητές και 3 επόπτες. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ηλεκτρονικά μέσα από το κέντρο CATI της εταιρείας. Η ποιότητα των συνεντεύξεων ελέγχθηκε τόσο κατά τη διάρκειά τους, όσο και εκ των υστέρων με δειγματοληπτικούς τηλεφωνικούς ελέγχους.
Επεξεργασία δεδομένων: Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού 2001 και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Μαρτίου 2004. Η στάθμιση έγινε με μεθόδους που η RASS χρησιμοποιεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ερευνών Zogby International.
Διεθνείς συνεργασίες: Η RASS συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Zogby International.
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR από το 2002 και της WAPOR από το 2004


Σχολιάστε εδώ