Θα πέσουν πρόστιμα που… ζαλίζουν

Μάλιστα το ίδιο στέλεχος συμπλήρωνε ότι το ύψος των προστίμων θα είναι ανυπολόγιστο και το κατηγορητήριο κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που πρωταγωνιστεί εδώ και καιρό στο ζήτημα αυτό των υποκλοπών θα είναι πλήρως τεκμηριωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα μας, οι έρευνες, ειδικά από την πλευρά των ανεξάρτητων αρχών, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να οριστικοποιηθούν τα πορίσματα και τα συμπεράσματα.

Όπως είναι γνωστό, με την υπόθεση των υποκλοπών ασχολούνται τρεις πλευρές εκ των οποίων δύο είναι οι Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου και η Εθνική Επιτροπή των Τηλεπικοινωνιών, ενώ παράλληλα ασχολείται και η Δικαιοσύνη τόσο με την προκαταρκτική ανάκριση για τον θάνατο του Τσαλικίδη όσο και με την κύρια ανάκριση.

Ως προς τις δύο Αρχές, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου καθώς και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, οι έρευνες στρέφονται κυρίως σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο και οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι να επιβληθούν πρόστιμα καθώς και ποινές που αφορούν την λειτουργία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι έρευνες που κάνει η Δικαιοσύνη αφορούν τις τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες.

Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν ετοιμαστεί για να διατυπωθούν τέσσαρες κατηγορίες, εκ των οποίων οι δύο θα αποτελούν έκπληξη… και θα πρέπει να πούμε ότι παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή έχουν αρνηθεί να δώσουν έστω και μια πρόγευση περί τίνος ακριβώς πρόκειται και για το ποιες ακριβώς κατηγορίες πρόκειται να διατυπωθούν…

Πολλά, πάντως, από τα στοιχεία που αφορούν στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές θα γίνουν γνωστά μόλις ανακοινωθούν τα πορίσματα και τα συμπεράσματα της Ανεξάρτητης Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών και που είναι βέβαιο ότι θα δώσουν τροφή για νέες αντιπαραθέσεις στο θέμα των υποκλοπών και της κατασκοπίας…

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περίπου 6-7 μέρες για να ολοκληρωθούν οι έρευνες της. Με βάση μάλιστα αυτές ακριβώς τις έρευνες οι ποινές που μπορεί να επιβάλει μπορεί να είναι από αναστολή μέχρι και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας.

Ήδη επιστήμονες της Επιτροπής επεξεργάζονται με μεγάλη προσοχή τη νομική διατύπωση των κατηγοριών, ώστε να είναι δεμένες νομικά για να μην μπορέσει να πέσει το κατηγορητήριο με τυχόν προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ, και οι πληροφορίες λένε ότι οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επεκταθούν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόρισμα ελέγχου των τεχνικών που γίνεται στη Vodafone.

Πολιτικό ζήτημα

Στο πολιτικό επίπεδο πάντως η υπόθεση αυτή εξελίσσεται σε πρώτο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθημερινά επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν στοιχεία που γνώριζαν πρωθυπουργός και υπουργοί και τα οποία όχι μόνο δεν αποκάλυψαν αλλά έκρυψαν συστηματικά.

Θα σημειώναμε μάλιστα ότι στην επίθεση αυτή έχει αρχίσει σιγά σιγά να μετέχει και προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού σε σχεδόν όλες του τις δηλώσεις και τις ομιλίες.

Πάντως, από τη γενικότερη έρευνα αλλά και από κατ’ ιδίαν συζητήσεις που γίνονται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια η Vodafone, μέσω στελεχών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχαν οι δυνατότητες για να παρακολουθούνται περισσότερα από 5.000 τηλέφωνα.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι μόνο για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ερευνηθεί ακόμη περισσότερο αυτή η διάσταση της υπόθεσης για να μάθουμε τελικά ποια τελικά ήταν τα τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούσαν μέσω του παράνομου λογισμικού.

Σύμφωνα πάντως με νεότερες πληροφορίες, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι μετά την επίσκεψη Κορωνιά στο Μαξίμου τού υποδείχθηκε πράγματι να πάει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπου εκεί έγινε η συνάντηση με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό, καθώς και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, αφού βέβαια 4-5 μέρες πριν είχε αφαιρεθεί το παράνομο λογισμικό με εντολή Κορωνιά…

Πάντως ο κ. Κορωνιάς φαίνεται να είπε από την αρχή προς την κυβέρνηση ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται από τους Αμερικάνους, δείχνοντας ότι όχι μόνο δεν φοβάται αλλά και ότι προφανώς έχει στο χέρι την κυβέρνηση, κάτι που βέβαια δεν προκύπτει από πουθενά αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κατά την ομιλία στη Βουλή δεν έδειξε κάτι να φοβάται…
Στην αρχή οι παρακολουθήσεις φαίνεται ότι γίνονταν από εξωτερικούς παράγοντες, όμως στη συνέχεια φαίνεται να μπήκαν άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι αξιοποιούσαν αυτές τις πληροφορίες και τις πουλούσαν σε επιχειρηματίες.


Σχολιάστε εδώ