Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) με ειδική έκθεσή της, που υπέβαλε στο ECOFIN, προειδοποιεί τους υπουργούς Οικονομίας των 25 κρατών-μελών για τον κίνδυνο από την υπογεννητικότητα και τη μείωση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επισημαίνει στους υπουργούς Οικονομίας ότι οι συνέπειες θα είναι έντονα αρνητικές για τις οικονομίες των κρατών-μελών ειδικά από τη γήρανση του πληθυσμού. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξηση του ΑΕΠ) θα μειωθεί στο ήμισυ, καθώς σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ θα καταλήγει στους οικονομικούς μετανάστες -που εκ των πραγμάτων θα γίνουν πολυπληθείς ομάδες- και στη συνέχεια ένα τμήμα του εισοδήματος των μεταναστών θα οδεύει στις χώρες καταγωγής τους. Αυτή η σημαντική εκροή εισοδήματος είναι που θα μειώνει (αφανώς βέβαια) σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημόσια οικονομικά. Κι αυτό φυσικά είναι αυτονόητο. Το πρόβλημα είναι με ποια μέτρα θα τονώσουν τα κράτη τη γεννητικότητα ώστε να αποφύγουμε τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού. Οι υπουργοί Οικονομίας δείχνουν αδιαφορία για τον κίνδυνο αυτόν. Και πολύ καλά έκανε η Κομισιόν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Άραγε ο «ήχος του κώδωνα» έφτασε στα αφτιά των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων; Μήπως θα έπρεπε η ίδια η Κομισιόν να αποφασίσει για την εφαρμογή των επιβαλλόμενων μέτρων; Σε άλλες περιπτώσεις δείχνει δυναμισμό. Ας δείξει και για το σοβαρό αυτό πρόβλημα ανάλογο δυναμισμό.

2 Στα 70 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ζημίες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το 2005. Και η ιδιοκτήτρια εταιρεία (που αγόρασε τα ναυπηγεία), η γερμανική Thyssen Krupp, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της κακής πορείας των εργασιών της. Αυτό είναι φυσικό να έχει αντίκτυπο και στις θυγατρικές εταιρείες της. Η θυγατρική της HDW, που κατέχει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, άρχισε να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από τη λειτουργία τους. Έτσι παλινδρομεί και συνεχώς αναβάλλει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που θα ήταν μια λύση για την ώθηση των εργασιών των ναυπηγείων. Για τη χώρα μας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι μόνο ότι δημιουργούν απασχόληση σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά το σημαντικό είναι ότι αποτελούν επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, απαραίτητη για την εθνική μας άμυνα. Με το κριτήριο αυτό ίσως θα έπρεπε η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση των προβλημάτων των ναυπηγείων. Δεν επιτρέπεται κάθε φορά να «φτάνει ο κόμπος στο χτένι» για να εκδηλωθεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον με μέτρα σπασμωδικά, υψηλού κόστους και συνήθως μη αποτελεσματικά. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι από τώρα για να προλάβουν τα χειρότερα.

3 Ο πρόεδρος Μπους κατέθεσε τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ για το έτος 2007 και τον επόμενο μήνα αρχίζει η διαδικασία επικύρωσής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Τα νομοθετικά σώματα έχουν το δικαίωμα να διαγράφουν ή να τροποποιούν έσοδα και δαπάνες. Και το δικαίωμα αυτό το ασκούν πολύ συχνά. Ο προϋπολογισμός του 2007, που προτείνεται από την κυβέρνηση Μπους, έχει ύψος 2,77 τρισ. δολάρια και έχει χαρακτηριστεί «πολεμικός», καθώς δίνει έμφαση στις δαπάνες διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Έτσι, οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Πενταγώνου αυξάνονται το 2007 κατά 7% και κατά 3,3% αυξάνονται οι δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Και για λόγους… οικονομίας περικόπτονται περίπου 140 ομοσπονδιακά προγράμματα εκτέλεσης διαφόρων έργων, συνολικού ύψους 65 δισ. δολαρίων. Τα προγράμματα που περικόπτονται αφορούν την εκπαίδευση και διάφορες μορφές κοινωνικής αρωγής. Και εκεί οι αδύναμοι, οι μη προνομιούχοι, καλούνται να καλύψουν τις δαπάνες διεξαγωγής των πολέμων που σχεδιάζουν ο Τσένι και η παρέα του με τη συμμετοχή του Ράμσφελντ και των άλλων «γερακιών» του Πενταγώνου. Ασφαλώς δεν περίμενε κανείς από την κυβέρνηση Μπους να δείξει ευαισθησία στις κοινωνικές δαπάνες. Και στην Ευρώπη, ακόμα, ρίχνεται στον Καιάδα η κοινωνική μέριμνα.


Σχολιάστε εδώ