Αναίτια ταραχή

Αδικαιολόγητος, από πολιτικής άποψης, είναι ο εκνευρισμός που προκάλεσε στους κόλπους της ΝΔ η δημοσκόπηση της ALCO. Καλά, τι περίμεναν με την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία να κυριαρχεί στα νοικοκυριά της χώρας; Όταν η ακρίβεια θερίζει τα εισοδήματα, όταν η ανεργία απειλεί, όταν η δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλει περιοριστική εισοδηματική πολιτική, οι κακές δημοσκοπήσεις έρχονται νομοτελειακά. Κακώς αιφνιδιάστηκε η κρατούσα κατάσταση, πόσω μάλλον που οι χειρότερες δημοσκοπήσεις έρχονται… Με δεδομένη την επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή να σπρώξει προς το τέλος της τετραετίας την τήρηση των προεκλογικών της υποσχέσεων, η καταγραφή της λαϊκής δυσαρέσκειας στις δημοσκοπήσεις είναι και εξηγήσιμη και αναμενόμενη.

•·Επειδή οι χειρότερες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση Καραμανλή έρχονται, καλά θα κάνουν οι κρατούντες να σταματήσουν να δίνουν μεγάλη αξία στα ευρήματα των ερευνών και να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους, ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις υλοποίησης των προεκλογικών τους υποσχέσεων και τότε, ως εκ θαύματος, θα έρθουν οι καλές δημοσκοπήσεις. Για την ώρα όμως οι παράγοντες της κρατούσας κατάστασης πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι στις έρευνες της κοινής γνώμης θα καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια. Μάλιστα μας προκάλεσε εντύπωση η πανικόβλητη αντίδραση του Πολιτικού Σχεδιασμού της Ρηγίλλης, καθότι δείχνει άγνοια των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Με τον λαϊκό παράγοντα να αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, τα ευρήματα της ALCO θα έπρεπε να τα περιμένει η Ρηγίλλης και όχι να αιφνιδιαστεί.

• Ασφαλώς η δημοσκόπηση της ALCO δεν καταγράφει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ εξακολουθεί να διαθέτει το πολιτικό πλεονέκτημα, ωστόσο το οικοδόμημα της πολιτικής κυριαρχίας της έχει υποστεί ρωγμές. Όταν το 68,5% πιστεύει ότι η ακρίβεια έχει χειροτερεύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, όταν 57% πιστεύει ότι η κατάσταση της ανεργίας επίσης έχει χειροτερεύσει, κι όταν τέλος το 48,9% βλέπει επιδείνωση στην Οικονομία έναντι του 10,7% που βλέπει βελτίωση, τότε η κρατούσα κατάσταση πρέπει να πάρει το μήνυμα και να επιταχύνει την επίτευξη των κυβερνητικών της στόχων. Από την άλλη μεριά, στο ΠΑΣΟΚ, αντί να χαμογελούν να προετοιμαστούν, γιατί όσο ο «άλλος δρόμος» παραμένει ένα ασαφές περίγραμμα εξουσία δεν βλέπουν.


Σχολιάστε εδώ