Αιρετικά

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αποχώρηση του Ακράτητου πριν από έναν μήνα άνοιξε τον δρόμο και σε άλλους παράγοντες, που διαπίστωσαν ότι το μέτωπο τού υπό σύσταση οργάνου δεν ήταν τόσο συμπαγές όσο εμφανιζόταν.

Από την περασμένη Κυριακή, ωστόσο, οι κλυδωνισμοί είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Λεβαδειακού έφεραν τον Γιώργο Σπανό του Ατρομήτου και τον Γιάννη Κομπότη του Λεβαδειακού σε θέσεις μάχης. Όπως σχολίαζε τη Δευτέρα στέλεχος του Ατρομήτου, «τέτοια συμπεριφορά βλέπουμε πρώτη φορά στην Αʼ΄ Εθνική. Ούτε στην Ξάνθη δεν είχαμε αντιμετωπίσει πριν από δύο χρόνια τόσα προβλήματα».

Η αντιπαράθεση Λεβαδειακού και Ατρόμητου θα ‘χει συνέχεια. Κάποιοι στο Περιστέρι μιλάνε ήδη για βεντέτα χωρίς επιστροφή.

Το δεύτερο κομβικό σημείο για τη Σούπερ Λίγκα είναι η επιχειρηματική αντιπαράθεση των κορυφαίων υποστηρικτών τού υπό σύσταση οργάνου. Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μια απίστευτη κόντρα με συνεχή χτυπήματα της μιας ή της άλλης πλευράς. Μαθαίνω μάλιστα ότι στον Πειραιά έχουν εξοργιστεί από τα απανωτά χτυπήματα και ετοιμάζονται για αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα. «Νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι, επειδή δεν αντιδρούμε έως σήμερα. Από δω και πέρα, όμως, θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα» προανήγγειλε σε τηλεφωνική επικοινωνία του στέλεχος του Ολυμπιακού, που από την αρχή υποστήριζε ότι στόχος των θεσμικών αλλαγών ήταν η ομάδα του Πειραιά.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος από τα έντονα παράπονα που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι παράγοντες πολλών ομάδων. Στην Κρήτη θεωρούν ότι στη Σούπερ Λίγκα προτιμούν τον Εργοτέλη αντί του ΟΦΗ και ετοιμάζονται να κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους.

Στο Περιστέρι βλέπουν τη Λάρισα και την Ξάνθη να απειλούν με κατάκτηση των δύο προνομιούχων θέσεων, που οδηγούν στην Ευρώπη, και τον Ατρόμητο να μένει έξω.

Στη Λιβαδειά έχουν διαπιστώσει ότι ο Πανιώνιος θα σωθεί όπως και να ‘χει. Έτσι για την αποφυγή της τρίτης θέσης θα παλέψουν ο Λεβαδειακός με τον ΟΦΗ.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η κόντρα ΑΕΚ – Παναθηναϊκού για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπορούν να προσπεράσουν το φάντασμα του Βασσάρα και βρίσκονται σε εγρήγορση, για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Η τιμωρία της Ξάνθης πριν από τους αγώνες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό προκάλεσε την έκρηξη των ανθρώπων της ΑΕΚ, που βλέπουν ότι και φέτος δεν είναι ευθεία ο δρόμος για το Τσάμπιονς Λιγκ. Με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι.

Αυτή τη φορά οι παράγοντες της «Ένωσης» θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με στόχο να συσπειρώσουν τους οπαδούς της ομάδας, που δεν δείχνουν φέτος ιδιαίτερα ζεστοί.

Οι οιωνοί, λοιπόν, είναι αρνητικοί για τη Σούπερ Λίγκα. Ίσως γι’ αυτό απέφυγε την περασμένη Τρίτη ο Αχιλλέας Μπέος να αναφέρει έστω και μία φορά το όνομα του υπό σύσταση οργάνου. Σε γενικές γραμμές, άλλωστε, η εβδομάδα πέρασε στα μουγγά, διότι οι παράγοντες όλων των ομάδων προτίμησαν να ασχοληθούν με άλλα πράγματα. Αλλά εδώ δεν ισχύει η φράση «κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει…». Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, απ’ ό,τι αφουγκραζόμαστε σε όλες τις ομάδες.


Ένα ντέρμπι,
ένα εισιτήριο,
ένα συμβόλαιο…

Ένα ντέρμπι, ένα εισιτήριο (για το Τσάμπιονς Λιγκ) και ένα συμβόλαιο (στον προπονητή που θα βγει νικητής στη μάχη των πάγκων) θα αποτελέσουν εξαιρετικό μενού για τους φιλάθλους μια μέρα πριν από τη Σαρακοστή. Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί απόψε την ΑΕΚ σε ένα ματς δίχως… αύριο για τον χαμένο της αναμέτρησης. Διότι η ήττα θα ρίξει ουσιαστικά στο καναβάτσο όποιον γευτεί την πίκρα. Θα κρίνει, όμως, και το μέλλον των δύο προπονητών. Ο Φερνάντο Σάντος, βέβαια, έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις του Ντέμη Νικολαΐδη και των υπολοίπων συνεργατών του ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η σχέση του με την ΑΕΚ από το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Όπως, όμως, και να έχει, ενδεχόμενη αποτυχία της «Ένωσης» θα ενισχύσει τη φθορά του Πορτογάλου και θα δώσει τροφή για νέα έκρηξη αμφισβήτησης. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Ο Ιταλός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν, μάλιστα, κάνει απόψε το 4Χ4 στις ήττες, τότε το πενταετές πλάνο των «πρασίνων» θα ανατεθεί στον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Με απλά λόγια, όσο και αν το αρνούνται οι δύο προπονητές, το σημερινό ντέρμπι καθορίζει το μέλλον τους σε σημαντικό βαθμό. Με τον Μαλεζάνι να βρίσκεται σαφώς σε δυσκολότερη θέση.

Στα πόδια του «Λούτσι»

Στον Λουτσιάνο στηρίζουν τις ελπίδες τους στη Νέα Σμύρνη για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Έτσι εξηγείται η συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου απέναντι στον βραζιλιάνο τέως παίκτη της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας των «κυανέρυθρων» σε τετ α τετ που είχε με τον Λουτσιάνο τού ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ξενυχτάει, αρκεί να είναι στο γήπεδο ο ηγέτης της ομάδας, καθώς στηρίζει πάνω του τη σωτηρία του Πανιωνίου. Με την κίνηση αυτή ο Μπέος δείχνει ότι κάνει τα πάντα για να σώσει την ομάδα της Νέας Σμύρνης, καθώς ο Λουτσιάνο φτιάχνεται ψυχολογικά όταν τον αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο. Ο Βραζιλιάνος, πάντως, έχει κόψει τα ξενύχτια. Με την έλευσή του στην Αθήνα μπορεί και βλέπει κάθε μέρα τη σύντροφό του και δεν χρειάζεται να ταξιδεύει νύχτα με το αεροπλάνο, όπως έκανε όταν βρισκόταν στην Ξάνθη.

Καμπανάκια στο Περιστέρι…

Δραστικά μέτρα ετοιμάζεται να πάρει ο Γιώργος Σπανός. Ο μεγαλομέτοχος του Ατρόμητου είναι απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας του Περιστερίου μέχρι τώρα, καθώς στην αρχή της σεζόν μιλούσε για έξοδο στην Ευρώπη. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος της συγχώνευσης με τη Χαλκηδόνα, το παραπάνω βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πιτσούνι Σίτι», ο Σπανός φέρεται δυσαρεστημένος με την παρουσία κάποιων παικτών, οι οποίοι έχουν αρκετά παχυλά συμβόλαια. Πρόκειται για τους Πέτκοφ, Κούτση και Καραδήμο, για τους οποίους εκτός από τον πρόεδρο τη δυσαρέσκειά τους έχουν εκφράσει τόσο ο Γιώργος Παράσχος όσο και οι φίλοι της ομάδας.

Σπάσιμο με Σανχούρχο

Σφήνα για την απόκτηση του Φερνάντο Σανχούρχο θα μπουν δύο ομάδες Αʼ΄ Εθνικής. Οι παράγοντές τους το έχουν ήδη προαναγγείλει και, μάλιστα, τονίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις του Αργεντινού και των παραγόντων του Άρη. Το τρομερό της ιστορίας είναι ότι δεν θέλουν τον Σανχούρχο για τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του, αλλά για να μπουν στη μύτη του Θωμά Μητρόπουλου, ο οποίος προσπαθεί να πάρει τον μέσο των «κιτρίνων» από το περασμένο καλοκαίρι. Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, στέλνουν μηνύματα προς το Αιγάλεω, ότι δεν αθετούν τον λόγο τους, που τον έδωσαν τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Ζημιά στην ομάδα

Τελικά ποιος είναι καλύτερος παίκτης; Ο Γιάκα Λάκοβιτς ή ο Βασίλης Σπανούλης; Μέχρι να μάθουμε ο μόνος που θα βγαίνει ζημιωμένος είναι ο Παναθηναϊκός, αφού οι δύο περιφερειακοί παίκτες έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι είναι καλύτερος ο ένας από τον άλλον, φυσικά εις βάρος της ομάδας.

Οι τελευταίοι αγώνες των «πράσινων» έχουν μετατραπεί σε έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ των δύο παικτών, μια κόντρα που υπήρχε από παλιά, ωστόσο φάνηκε τώρα που ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Διότι όσο η ομάδα ρόλαρε και κατάφερνε να κερδίζει τα παιχνίδια, οι προσωπικές μονομαχίες δεν επηρέαζαν το αποτέλεσμα. Αντιθέτως, αυτή την εποχή, που έχει επέλθει το ντεφορμάρισμα, το γεγονός ότι οι δύο αθλητές παίζουν για τους εαυτούς τους όχι μόνο φαίνεται, αλλά κάνει… μπαμ.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που δεν είναι κανένα κορόιδο, γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασίσει να επέμβει δραστικά. Και αυτό διότι, ως γνωστόν, ο Λάκοβιτς είναι το αγαπημένο του παιδί, ενώ ο Σπανούλης έχει άλλα στηρίγματα μέσα στην ομάδα. Όσο το πρόβλημα, όμως, παραμένει διογκώνεται και ο Σέρβος είναι έτοιμος να επέμβει. Κυρίως γιατί αντιλαμβάνεται την γκρίνια των υπολοίπων της ομάδας στα αποδυτήρια. Οι μουρμούρες είναι πολλές και, επειδή δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο, είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τι θα κάνει; Πολύ απλά ένας από τους δύο παίκτες θα περνάει περισσότερη ώρα στον πάγκο. Αν θα είναι ο Λάκοβιτς ή ο Σπανούλης θα το δούμε στην πορεία. Κρατήστε το, όμως, αυτό και μην παραξενευτείτε, αν δείτε ξαφνικά να μειώνεται ο χρόνος συμμετοχής κάποιου.


«Put the club down slowly»

Yπάρχουν συγκεκριμένοι σύλλογοι για τους οποίους θαρρείς ότι είναι καταδικασμένοι σε άσχημη μοίρα. Πώς για παράδειγμα παρακολουθείς στο ξεκίνημα της ταινίας «Τα σαγόνια του καρχαρία» την κοπέλα να κάνει σέρφινγκ, και ποντάρεις όλη σου την περιουσία ότι θα καταλήξει… breakfast του λευκού καρχαρία, έτσι είναι και ο ΠΑΟΚ. Αυτός ο σύλλογος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Σαν τα πουκάμισα αλλάζει τους επιχειρηματίες. Κόκκινο χαλί τούς στρώνουν όταν έρχονται, αλλά το μέλλον τους διαγράφεται με μαύρες καμπύλες. Η περίπτωση του Γιάννη Γούμενου είναι αξιοπρόσεκτη. Ο ΠΑΟΚ είναι το πραγματικό του επάγγελμα κι έχουν βαλθεί όλοι να τον διώξουν. Το καλοκαίρι προκαλούσε τον κόσμο να αγοράσει κάρτες διαρκείας, για να αποκτήσει παίκτες αναγνωρισμένης αξίας, οι οποίοι ακόμη έρχονται. Έπειτα ζήτησε γεμάτη Τούμπα σε κάθε παιχνίδι, για να έχει στήριξη ομάδα, όχι τόσο αγωνιστικά, αλλά για να βγει η χρονιά, και σήμερα ο ΠΑΟΚ θα ήθελε πολύ να υπήρχε το άρθρο 44. Οι παράγοντες των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων τον πολεμούν, αλλά εφικτές λύσεις δεν προτείνουν. Οι οργανωμένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τιμωρηθεί η έδρα, για να πάμε στους παίκτες. Αυτό που λέγεται «ψυχολογικό πρόβλημα» δεν είναι κατανοητό. Τι σημαίνει; Δεν έχω όρεξη και δεν παίζω; Δεν νιώθω καλά και δεν αποδίδω; Ξέρω ότι δεν θα πληρωθώ και δεν γουστάρω να παίξω; Ή θέλω εγώ να κάνω κουμάντο και ο κύριος δεν μου το επιτρέπει;

Έλα όμως που ο Γούμενος δεν φεύγει. Ούτε για επιχειρηματίες ψάχνει. Συνέταιρο ψάχνει ο άνθρωπος, για να βγει η χρονιά κουτσά στραβά, να κοστολογήσει και τον Σαλπιγγίδη το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε. Προέκυψε και ενδιαφέρον μιας ομάδας για έναν άλλον αθλητή, για τον οποίον οι προσδοκίες έφθαναν στους ουρανούς. Σικαμπάλα το όνομά του και ας μην έχει παίξει ακόμη την μπάλα που ξέρει.

Για τις επόμενες με δέκα δεκαπέντε μέρες δεν θα μιλήσει πουθενά, γιατί είναι εκνευρισμένος αυτό το διάστημα, ίσως και αλαφιασμένος γιατί δεν ξέρει πώς να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή.

Οι φίλαθλοι θέλουν έναν καινούργιο… βουλινομπατατουδηγούμενο, αρκεί να μην υποπέσει στα ίδια λάθη. Και για να είμαστε λογικοί. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που έχει να… σπρώξει καμιά δεκαριά εκατομμύρια ευρώ, στον ΠΑΟΚ θα πάει να τα επενδύσει; Ένα απλό business plan τού διαλύει και την τελευταία αμφιβολία. Θα σκεφθεί ο άνθρωπος: «Έχει οικόπεδο ο ΠΑΟΚ, για να χτίσει νέο γήπεδο. Θα μου το δώσουν; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Αν η ομάδα δεν πάει καλά, θα πάει η πέτρα σύννεφο και η φωτιά πλημμύρα; Οπωσδήποτε. Θα γλιτώσω από αυτούς τους παράγοντες που δουλειά δεν έχουν και ξεφωνίζουν όλη την ημέρα; Αποκλείεται. Θα χαλάσω τα σχέδια ορισμένων που βλέπουν μελλοντικά τον ΠΑΟΚ κι έχουν διασυνδέσεις; Αναμφίβολα».

Τα μεγάλα γλέντια δεν θα γίνουν όμως στην κλήρωση του Λαϊκού, αλλά τον Μάιο. Στις εκλογές του Ερασιτέχνη. Οι εποχές που αποφάσιζαν οι εβδομήντα πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον κουμάντο κάνουν οι οργανωμένοι. Όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ο Λάκης Οικονομίδης είναι έτοιμος να επιστρέψει. Εκτός κι αν γίνει κίνηση ντεμαράζ. Προβλέπεται όμως σχεδόν αδύνατο.


Γκρίνιες για Έκι

Πολλές μουρμούρες ακούγονται το τελευταίο διάστημα στην Παιανία για τον Εζεκίελ Γκονζάλες. Ο Αργεντινός εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως και λειτουργεί λες και είναι ανώτερος όλων στον Παναθηναϊκό. Οι διαρροές δυσφορίας για τη συμπεριφορά του Έκι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι που θεωρούν θέμα χρόνου την έκρηξη μέσα στα αποδυτήρια των «πρασίνων». Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν κάποια σχολιάκια που έγιναν για το σημερινό ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

«Για να δούμε τι θα κάνει ο Έκι στο κρισιμότερο ματς… Θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του; Γιατί μέχρι τώρα τον βλέπουμε στα ντέρμπι μόνο να τσακώνεται» έλεγε ένας από τους συμπαίκτες του Αργεντινού, ο οποίος φαίνεται να πληρώνει το μάρμαρο της ανανέωσης από το συμβόλαιό του και τις αυξημένες αρμοδιότητες που πήρε μέσα από την ανάδειξή του σε ηγέτη του Παναθηναϊκού. Εξέλιξη που ενόχλησε πολλούς, διότι θεωρούν άνιση τη μεταχείριση του Έκι και προϊόν της στάσης του απέναντι στη διοίκηση, παρά την αγωνιστική προσφορά του. Φαίνεται ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για ηγέτες, έστω και για παίκτες σαν τον Γκονζάλες.


Σχολιάστε εδώ