Υποψήφιοι με πηλοφόρι και άρωμα ΑΑΔΜ

Οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο 15ο συνέδριο του κόμματος και επεξεργάστηκαν περαιτέρω στο 16ο και το 17ο συνέδριο βρίσκονται πίσω από την επιλογή των υποψηφίων του Περισσού για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, που τις ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Α. Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα η απόφαση των επιτελών του Περισσού ήταν όλες οι υποψηφιότητες να υπηρετούν:

• την απόφαση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ).

• τους «άρρηκτους» δεσμούς του κόμματος με τους εργαζομένους και τους αγώνες τους και την αλληλεγγύη του στα αιτήματα που προβάλλουν. Πολύ περισσότερο τώρα που στον Περισσό αναμένουν για τα προσεχή χρόνια «κοινωνικές θύελλες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του κόμματος τη Δευτέρα παρέπεμπαν στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου, όπου με μια πιο προσεκτική ματιά θα δει κανείς αναφορές στην αναγκαιότητα «στήριξης και διεύρυνσης των μορφών συσπείρωσης και συνεργασίας» στα πάσης φύσεως κινήματα, στη διαμόρφωση ενός γενικότερου άξονα κοινής δράσης, στη συγκρότηση συσπείρωσης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

Τις ισχυρές σχέσεις του ΚΚΕ με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τις υπηρετούν και τις αναδεικνύουν η υποψηφιότητα του επί σειρά ετών επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκου για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ Γ. Μανουσογιαννάκη για τη Νομαρχία Πειραιά. Οι υποψηφιότητες του ιδρυτικού μέλους του ΔΗΚΚΙ και συνταγματολόγου Η. Νικολόπουλου γα τη Νομαρχία Αθηνών και του γνωστού ηθοποιού Γ. Πάντζα για την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής μαρτυρούν τη σημασία που αποδίδει το ΚΚΕ στο ΑΑΔΜ και στη συνεργασία με τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ. Είναι όμως, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, και μια επιβράβευση των αγώνων που έδωσαν τόσο πριν από τη διάλυση του ΔΗΚΚΙ, για να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ (ο Δ. Τσοβόλας είχε συγκρουστεί μαζί τους) όσο και για να κρατήσουν όρθιο το κόμμα μετά τη φυγή του προέδρου του. Οι δύο υποψήφιοι ήταν αυτοί που μαζί με τον Π. Μαντά αποτελούσαν την αιχμή των στελεχών του ΔΗΚΚΙ που επέμεναν στη σταθερή συνεργασία με το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Από εκεί και μετά οι υποψηφιότητες του κ. Χαλβατζή στον δήμο της Αθήνας, του Α. Σαχίνη στον δήμο Θεσσαλονίκης, του Γ. Ζιώγα στη Νομαρχία, της Ε. Παντελάκη στον Πειραιά και του Κ. Παπαπολυχρωνίου στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής δίνουν σύμφωνα με τους γνωρίζοντες και το απαραίτητο κομματικό άρωμα στις εκλογές.

Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσει κανείς είναι η απάντηση της κ. Παπαρήγα σε ερώτηση συναδέλφου, ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να συνεργαστεί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν τα δύο μεγάλα κόμματα σπεύσουν να στηρίξουν υποψήφιο του ΚΚΕ και ότι το ίδιο θα πράξει και στον δεύτερο γύρο. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον Περισσό δεν πρόκειται για διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του κόμματος.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχαν καμία τύχη υποψηφιότητες που δεν υπηρετούν τα συγκεκριμένα κριτήρια που ήθελε η ηγεσία του κόμματος όπως για παράδειγμα αυτή της κ. Κανέλλη στον δήμο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι στον Περισσό γνώριζαν και γνωρίζουν ότι τα επικοινωνιακά προσόντα της βουλευτού του κόμματος θα έφερναν και πολύ καλά ποσοστά. Το αστικό προφίλ της κ. Κανέλλη, η μικρή εμπειρία και εμπλοκή της με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων και το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να σηματοδοτεί το κάτι παραπάνω στη διεύρυνση του ΑΑΔΜ, ήταν η αιτία της απόρριψης της υποψηφιότητάς της. Ωστόσο, όπως λένε χαρακτηριστικά στον Περισσό, η κ. Κανέλλη λόγω των ικανοτήτων της παραμένει μια από τις σημαντικές φωνές προβολής των θέσεων του κόμματος σε πολύ δύσκολες επικοινωνιακά εποχές για το ΚΚΕ και τις θέσεις του.


Σχολιάστε εδώ